Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 09:43

Στο έλεος των αγριογούρουνων χωριά της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Μεγάλες σε εύρος και καταστροφικές είναι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει σε καλλιέργειες αγέλες αγριογούρουνων από τη μια άκρη της Μεσσηνίας ως την άλλη. Ανήμποροι οι δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, περιμένουν την Πολιτεία να απελευθερώσει το κυνήγι, καθώς ο πληθυσμός των ζώων έχει αυξηθεί επικίνδυνα και πέφτουν τις νύχτες μέσα σε αμπελώνες, συκεώνες και κηπευτικά μην αφήνοντας τίποτα.

Στα ορεινά χωριά της Μάνης δε, έχουν καταστρέψει και ελαιώνες, οργώνοντας τον τόπο απ' όπου κι αν περνούν. Ομως, η νομοθεσία δεν προβλέπει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ούτε γίνεται στο νομό καμία καταγραφή των καταστροφών. 

Η “Ε” μίλησε με δημάρχους και αντιδημάρχους των 5 δήμων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απολύτως και περιμένουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος μας ενημέρωσαν για την αλληλογραφία με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρωτοβουλία έχουν πάρει και Κυνηγετικοί Σύλλογοι για να τροποποιηθεί η ρυθμιστική για το κυνήγι των αγριογούρουνων, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν πέρα από την επιβίωση του είδους και την προφύλαξη άλλων θηραμάτων από το παράνομο κυνήγι.


ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επισημαίνει ότι οι ζημιές στην ορεινή περιοχή του Ταϋγέτου (χωριά Αλαγονίας) είναι πολύ μεγάλες και μερικές φορές τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν μέχρι το στρατόπεδο “Γιαννιτσά” στην Καλαμάτα. Ο ίδιος λέει ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως και αρμόδιο είναι το υπουργείο Γεωργίας διά των Διευθύνσεων Δασών. Μια λύση, σύμφωνα με το δήμαρχο, θα ήταν “να παρθεί απόφαση από το υπουργείο να δώσει άδειες ολοχρονίς με ελκυστικούς όρους σε κυνηγούς, διαφορετικά τα αγριογούρουνα θα μπουν στην Καλαμάτα. Ο δήμος δεν έχει μηχανισμό για σύλληψη αδέσποτων, έχουν μπει στα χωριά και σχεδόν έφτασαν μέχρι τις άκρες της Καλαμάτας”.
Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του δημάρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος μιλά για επέλαση αγριογούρουνων, ειδικά στην περιοχή της Χώρας που ο ίδιος γνωρίζει καλά. “Κατεβαίνουν το όρος Αιγάλεω και καταστρέφουν ό,τι υπάρχει, σταφύλια και κηπευτικά, τα αχλάδια ό,τι βρούνε - δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ακόμα και ρίζες”. Θυμίζουμε ότι στο φύλλο της Πέμπτης δημοσιεύτηκε στην “Ε” επιστολή διαμαρτυρίας αμπελουργών και κατοίκων της Μεταμόρφωσης Πυλίας, που ζητούν τροποποίηση της νομοθεσίας για να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και απελευθέρωση του κυνηγιού.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας επιβεβαιώνει ζημιές σε καλλιέργειες του δήμου του και σημειώνει ότι “έχουν μπει και μέσα σε ελαιώνες, ειδικά στα ορεινά χωριά”.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος τονίζει ότι “δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο που να δίνει το δικαίωμα στους δήμους να λάβουν μέτρα - η κεντρική εξουσία έπρεπε να είχε δώσει λύσεις χρόνια τώρα”. Προσθέτει ακόμα ότι “τελευταία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών”, και αναφέρει ότι το εντονότερο πρόβλημα υπάρχει στην Πολίχνη και όλη την Ανω Μεσσηνία, όπου τα αγριογούρουνα έχουν ρημάξει τα καλαμπόκια. Ομως αλλά και “στα πεδινά του δήμου, βγαίνουν στο δρόμο, στο Δώριο, στον Αϊ-Γιώργη”. Ο ίδιος περιμένει “νομοθετική ρύθμιση και μέτρα από την κεντρική διοίκηση, ώστε και να προστατευτεί το ζώο αλλά και να μην κινδυνεύουμε σε σημείο να μην μπορούμε να βγαίνουμε έξω”.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισημαίνει και αυτός ότι “δεν μπορεί να γίνει διαχείριση σε επίπεδο δήμου και δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου”. Στην Τριφυλία αγριογούρουνα έχουν πλήξει αμπελώνες, σταφίδες, ελαιώνες και κηπευτικά “σε όλη την έκταση του Δήμου, πολλές έχουμε σε Μουζάκι, Χριστιάνους όπου είναι έντονο το φαινόμενο των επιδρομών”. Πιστεύει λοιπόν ότι θα πρέπει “να μειωθεί ο πληθυσμός με ελεύθερο κυνήγι”.
Ο υπεύθυνος για το περιβάλλον αντιδήμαρχος της Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος, περιγράφει μια τραγική κατάσταση για τους αγρότες. Λέει ότι τα εισοδήματα των παραγωγών βάλλονται από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγριογούρουνα, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το δήμο, από τη Ρεματιά και τη Μηλίτσα μέχρι το Αγνάντιο και άλλες περιοχές του Πεταλιδίου. Ενα μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού τους λέει ότι είναι “να επιτραπεί το κυνήγι τους όλο το χρόνο”. Σε σχέση με τις ζημιές στις καλλιέργειες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “σε μια έφοδο μπορεί να καταστρέψουν και 10 στρέμματα σταφύλι, που είναι το αγαπημένο τους” - ενώ στα σύκα “αν φέτος η παραγωγή επλήγη κατά 50%, το 20% ήταν από τις επιδρομές αγριογούρουνων”. Στη Βαλύρα πάλι “έχουν καταστρέψει τα καλαμπόκια, ενώ δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι καλλιέργειες κηπευτικών”.


Η Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη μας παρέπεμψε σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το σχετικό θέμα. Επίσης επεσήμανε ότι υπάρχει και αλληλογραφία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, που παρουσιάστηκε έντονα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ενα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες ζημιές στα χωριά της Αλαγονίας. Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων άρχισε να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσσηνία και έφτασαν στη θάλασσα, καταστρέφοντας στο πέρασμά τους καλαμπόκια στην Ανω Μεσσηνία, αμπέλια και σταφίδες σε όλο το νομό και φυσικά σε κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, όπως έχει διαπιστώσει η υπηρεσία από επιτόπιες αυτοψίες. 

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριακόπουλος για τις κινήσεις που έχει κάνει η Π.Ε. Μεσσηνίας ανέφερε τις επιστολές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στις οποίες μας παρέπεμψε η κ. Αλειφέρη. Οι λύσεις που προτείνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και έχουν περιληφθεί στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους φορείς κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: 

α) στη δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών με ανάλογη τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, 

β) στην παροχή κινήτρων προς τους παραγωγούς για να εγκαταστήσουν ηλεκτροφόρα σύρματα, 

γ) στην κατά περίπτωση άρση των περιορισμών για το κυνήγι αγριογούρουνου, όταν αυξάνεται υπέρμετρα ο πληθυσμός τους και προκαλούν καταστροφές.

Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή της υπηρεσίας, ο τωρινός πρόεδρος του ΕΛΓΑ επικαλέστηκε διαδικαστικά θέματα, αναφέροντας διάφορους λόγους για τους οποίους ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

ΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, Παντελής Δρούγας, λέει ότι το κυνήγι αγριογούρουνου ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει τον Ιανουάριο, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να αλλάξει τη ρυθμιστική και να μπορούν οι κυνηγοί να τα σκοτώνουν από τον Αύγουστο ως το Φεβρουάριο, όσο δηλαδή διαρκεί γενικά το κυνήγι. Επίσης, πιστεύει ότι θα βοηθούσε να αυξηθούν οι μέρες θήρευσης και ο αριθμός ζώων που επιτρέπεται σε κάθε κυνηγό να σκοτώσει: Τώρα μια ομάδα κυνηγών μπορεί να βγει για αγριογούρουνο Τετάρτες και Σαββατοκύριακα, και κάθε κυνηγός να σκοτώσει από ένα. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι προτάσεις γίνονται στο υπουργείο από τη Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας έχουν ήδη προτείνει κάποια μέτρα, βάσει μελέτης που γίνεται. Από την άλλη όμως λέει ότι “το καθημερινό κυνήγι έχει κινδύνους, πρέπει να προστατευτούν άλλα είδη, και γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους θηροφύλακες - δεν μπορώ με τρεις θηροφύλακες να αστυνομεύσω 2.700 κυνηγούς στην επικράτεια του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας”. 

Εκτός της αστυνόμευσης όμως, είναι και άλλες οι δυσκολίες, όπως το ότι σε όλη τη Μεσσηνία παρά τον αριθμό των κυνηγών (6.500) είναι ελάχιστες οι ομάδες που πάνε για κυνήγι αγριογούρουνου, γιατί το θεωρούν επικίνδυνο.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Νίκος Κατσαρελάς, λέει ότι πράγματι “υπάρχει υπερπληθυσμός και γίνονται πολλές ζημιές”. Η άποψή του είναι “να αποζημιώνονται οι αγρότες και επιλεκτικά να ανοίξουν κυνηγετικά καταφύγια μόνο για τον αγριόχοιρο”. Εξηγεί ότι τα αγριογούρουνα “μένουν στα καταφύγια, και το βράδυ που βγαίνουν, το κυνήγι απαγορεύεται”. Επισημαίνει επίσης ότι όλες οι προτάσεις κατατίθενται στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου και μέσω της Ομοσπονδίας στο υπουργείο. 

Καταλήγοντας τονίζει επίσης ότι οι ομάδες των κυνηγών που θα μπαίνουν στα καταφύγια θα πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δασαρχείου. Οι δε αποζημιώσεις στους παραγωγούς θα μπορούσαν να δοθούν από τα ανταποδοτικά τέλη για τη φύση που πληρώνουν οι κυνηγοί.