Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 11:24

"ΕΛΠΙΔΑ 2017": Η μεγαλύτερη πανελλήνια κατασκήνωση εφήβων

 

Περισσότεροι από 1.000 έφηβοι πρόσκοποι και 250 ενήλικες συνοδοί κατέκλυσαν το καλοκαίρι την Πελοπόννησο όπου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πανελλαδική κατασκήνωση νέων, «ΕΛΠΙΔΑ 2017».

Πρόκειται για μια πανελλήνια κατασκήνωση ειδικά σχεδιασμένη για ανιχνευτές (έφηβους προσκόπους ηλικίας 15-18 ετών).

Πρωταρχική επιδίωξη της δράσης είναι να αποτελέσει μία διαδραστική και βιωματική διαδικασία η οποία, μέσα από την έρευνα του φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των περιοχών όπου πραγματοποιείται, συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων για τη διάσωση και προστασία του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι ανιχνευτές τον περασμένο Αύγουστο είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, canyoning, αλλά και να προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, γνώρισαν  από κοντά τις ομορφιές της φύσης, την πολιτιστική, λαογραφική και ιστορική παράδοση του τόπου.  

Η πρώτη φάση του προγράμματος (4-7 Αυγούστου), περιελάμβανε διάσχιση τεσσάρων μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου. Οι ανιχνευτές ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές: στο Μαίναλο, (κορυφή Οστρακίνα 1.981 μ., τον Πάρνωνα, (κορυφή Μεγάλη Τούρλα 1.935 μ.), τον Ταΰγετο (κορυφή του Προφήτη Ηλία 2.407 μ.) και τον Χελμό (κορυφή Ψηλή Κορφή 2.355 μ.) γνώρισαν την ελληνική φύση, περιηγήθηκαν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια και φυσικά διανυκτέρευσαν σε σκηνές κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Απ’ όλα τα μέρη που πέρασαν κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας διοργανώθηκαν δεκάδες δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως παιχνίδια με παιδιά απομακρυσμένων ορεινών χωριών, καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών, κατασκευή και συντήρηση ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους αναψυχής, απομάκρυνση ξερών κλαριών για αποφυγή πυρκαγιάς, ζωγραφιές σε τοίχους σχολείων και σχεδιασμός παιχνιδιών στα πατώματα, προσφορά τροφίμων σε κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων όπου δραστηριοποιείται η δράση & το Γηροκομείο του Πύργου.

Τεύχος 74
«ΕΛΠΙΔΑ 2017», η μεγαλύτερη πανελλήνια κατασκήνωση εφήβωνΠερισσότεροι από 1.000 έφηβοι πρόσκοποι και 250 ενήλικες συνοδοί κατέκλυσαν το καλοκαίρι την Πελοπόννησο όπου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πανελλαδική κατασκήνωση νέων, «ΕΛΠΙΔΑ...

Στη δεύτερη φάση της δράσης (8-14 Αυγούστου), όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και κατασκήνωσαν δίπλα στον Αλφειό ποταμό όπου μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιελάμβανε: Sea-kayak, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις στην Πύλο, Rafting στον ποταμό Ερύμανθο και Αλφειό, ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Φολόης, διάσχιση φαραγγιού Χαρατσάρη Νεμούτας, River trekking και canyoning στη Νέδα, βραδινά παιχνίδια μυστηρίου, στίβο περιπέτειας με παιχνίδια δεξιοτήτων, ταχύτητας και παρατηρητικότητας στο νησάκι μέσα στον Αλφειό, δημιουργία μεγάλων κατασκευών με φυσική ξυλεία, όπως Πύργος Άιφελ, Πυραμίδα του Χέοπα και φεστιβάλ φαγητού.

Επίσης, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των νέων σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, δημιουργήθηκε το «Πράσινο Χωριό» της Ελπίδας στο οποίο φιλοξενήθηκαν αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι οργανισμοί και φορείς οι οποίοι ασχολούνται εθελοντικά με θέματα αειφόρου ανάπτυξης, εμπορικού δίκαιου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, προστασία περιβάλλοντος. Οι ανιχνευτές που το επισκέπτονταν, συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα η ANIMA, το ΠΕΛΙΤΙ, το WWF, η GREENPEACE κα.

Η «ΕΛΠΙΔΑ» έχει υλοποιηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν: Το 2002 στο Ζαγόρι Ηπείρου, το 2006 στο Παγγαίο, το 2009 στον Όλυμπο και το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης.

Διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ συνδιοργανωτής φορέας ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ