Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 16:57

Εγκαταστάσεις του Καλαματιανού Φοίβου Σοφικίτη στο φόρουμ “Αρχαίο δράμα και αστικός χώρος”

Στο διεθνές φόρουμ με τίτλο “Αρχαίο δράμα και αστικός χώρος”  στη Αθήνα έλαβε μέρος ο καλαματιανός εικαστικός Φοίβος Σοφικίτης με 4 ειδικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις του πρώτου έτους του προγράμματος: «Αρχαίο δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» που υλοποιεί φέτος το ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” στο πλαίσιο της πράξης “Καθιέρωση και προβολή διεθνών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού στην Αττική”.

Ο  καλαματιανός εικαστικός Φοίβος Σοφικίτης με 4 ειδικές εγκαταστάσεις με τίτλο: «save as #2». Με υλικό από κομμένα περιθώρια μαθητικών έργων σε χαρτί, σπιράλ από μπλοκ ακουαρέλας, χαρτί, σιδερένια κατασκευή, ατσαλόσυρμα δημιουργεί θώρακες, πανώ, αστικό περιβάλλον. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του: «Μέσα απ’ τα περιθώρια του ατομικού χώρου έκφρασης των μαθητών συγκροτείται μια ανεπεξέργαστη πρώτη ύλη του συλλογικού τους ασυνείδητου. Η μορφολογία της πρώτης ύλης, οδηγεί στην ύφανση, μέσα από πλέξεις  και συναρμογές, μεταπλάθοντάς την σε πεδία νέων χώρων. Κυρίαρχη η διαδικασία υποτάσσει πρώτη ύλη και δημιουργό, μέσα σε ψιθύρους από κραυγές και γέλια, μεταφέροντάς τον σε  έναν άλλον χρόνο.... η συνολική αίσθηση του χώρου που διαμορφώνουν, σχοινοβατεί ανάμεσα στην αθωότητα των υλικών και τη σκληρότητα της διαδικασίας..... το «save as #2» ιχνηλατεί την ατομική και συλλογική μας ευθύνη, για τα παιδιά που δεν καταφέραμε να σώσουμε, παρά μόνο να αποθηκεύσουμε».