Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 08:34

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τον Στράτο Δασκαρόλη στην Καλαμάτα

 

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Στράτο Δασκαρόλη, που εδώ και μία εβδομάδα παραμένει φυλακισμένος, καθώς δεν έχει πληρώσει το πρόστιμο που δικαστικά του επιβλήθηκε επειδή δεν κατέβαλε το αντίτιμο των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Τρίπολης – Κορίνθου, διοργανώνεται στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ.

Τη συγκέντρωση διοργανώνει η επιτροπή αλληλεγγύης, από κοινού με το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, με σωματεία και φορείς, εκπρόσωποι των οποίων -όπως και το στέλεχος της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Θανάσης Πετράκος- κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, τη συνεχιζόμενη κράτηση, αλλά και την κυβέρνηση που “εξακολουθεί να διατηρεί μια αντισυνταγματική νομοθεσία, η οποία μετατρέπει μια ιδιωτική διαφορά σε ποινικό αδίκημα”.

Ο Θ. Πετράκος κάλεσε τους “παλιούς συναδέλφους του” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσουν προς άμεση ψήφιση από τη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που είχαν υπογράψει τον Μάρτιο του 2015, στην οποία προβλεπόταν η κατάργηση όλων των διώξεων για τα θέματα μη πληρωμής των διοδίων, θυμίζοντας ότι μεταξύ των υπογραφών τότε βρισκόταν και αυτή της βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτας Κοζομπόλη. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε ως “άκρως υποκριτική” την ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον κακοποιό”. 

“ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ”

Ως εκπρόσωπος της επιτροπής αλληλεγγύης μίλησε ο δικηγόρος Κώστας Κρόμπας, σημειώνοντας ότι ποινικοποιείται η αδυναμία πληρωμής μιας πταισματικής παράβασης, εκτιμώντας ότι σύντομα και άλλοι θα βρεθούν στη θέση του Στρ. Δασκαρόλη, “ίσως όχι λόγω πεποίθησης, αλλά σίγουρα λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν”, ενώ παράλληλα επέκρινε “μικρή μερίδα του Τύπου”, η οποία, όπως υποστήριξε, θέλησε να απλοποιήσει την υπόθεση. Καταλήγοντας ζήτησε την άνευ όρων αποφυλάκιση του κρατούμενου, την κατάργηση των νόμων που διασφαλίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και του συνόλου της τροποποίησης Βορίδη, καθώς και να σταματήσουν οι διώξεις για παρόμοια αδικήματα.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Φαββατά, ενώ ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κανέλλης καταδίκασε “την υποκρισία της κυβέρνησης που προστατεύει μεγαλοοφειλέτες και ποινικοποιεί τα κινήματα”. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κάτσαρης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” χαρακτήρισε την κυβέρνηση “της πρώτης φοράς Αριστερά” ως “υπερασπιστή του μεγάλου κεφαλαίου”, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση “που έβγαλε από τη φυλακή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής”.

Ο Θανάσης Αθανασόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε ότι “εφαρμόζονται πρακτικές που έχουν ως στόχο να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αντιστέκονται”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 

“Ζητάμε από τον πρωθυπουργό, που ενεθάρρυνε την άρνηση των πολιτών να πληρώνουν διόδια προεκλογικά, να πάρει θέση γιατί διόδια αριστερά και δεξιά δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η καταλήστευση του ελληνικού λαού προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών”.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομάδα Στήριξης στον Στράτο Δασκαρόλη, σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί “οργανώσεις και ομάδες πολιτών που αντιστέκονται στη λαίλαπα των μνημονίων να υπογράψουν την έκκληση / ψήφισμα” που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο και παράλληλα “να καλέσουν στο τηλέφωνο και να στείλουν μαζικά μηνύματα στο γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Δικαιοσύνης”.

Από την πλευρά της, η συλλογικότητα “Δρόμος Ανοιχτός Καλαμάτας”, με ανακοίνωσή της σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι “ο Στράτος δεν ζητιανεύει 2.000 ευρώ για να αποκτήσει την ελευθερία του βγαίνοντας από τη φυλακή. Η δική μας συμπαράσταση στο Στράτο είναι η υπόσχεση ότι τον αγώνα που ξεκίνησε θα τον συνεχίσουμε αντιδρώντας συλλογικά και συντεταγμένα για να μπορέσουμε να δούμε μια ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη πατρίδα”.

Τέλος, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας σε δική του ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “αυτή η απαράδεκτη απόφαση πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού”, παρατηρώντας ότι “αυτό το περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά διώξεων, μηνύσεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε αγωνιστές, απεργούς, συνδικαλιστές, που είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 1 είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2 συνεχίζονται”.

Β.Γ.Μ.