Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 13:21

Προτάσεις και λύσεις για την προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους με συμμετοχή και από το «Διάζωμα»

 

Ημερίδα διαλόγου με θέμα την «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» έγινε στα κεντρικά γραφεία της Interamerican την 1η Οκτωβρίου, παρουσία και του Σωματείου «Διάζωμα». 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον οργανισμό για το αστικό και περιαστικό περιβάλλον Ecocity, μετά από πρωτοβουλία της εταιρείας και με τη συνεργασία της ως εταιρικού μέλους, στο πλαίσιο της εκστρατείας «FREEmoblity» που αναπτύσσει το Ecocity σε όλη τη χώρα. 

Στόχο της ημερίδας αποτέλεσε η εξέταση των δυσκολιών και προβλημάτων πρόσβασης που εντοπίζονται στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, μέσα από την εμπειρία ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και γενικότερα επισκεπτών με ιδιαίτερα γνωρίσματα. 

Η Interamerican αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδιαφέροντος και υπεύθυνης τοποθέτησης για θέματα πολιτισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης στη στρατηγική της εθνικών και διεθνών προτεραιοτήτων του επιχειρείν για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μάλιστα, η εταιρεία έφερε στο ίδιο τραπέζι της συζήτησης την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», τo σωματείο με το πολύ σημαντικό έργο αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίων χώρων θέασης και δράσης, του οποίου η Interamerican είναι, επίσης, εταιρικό μέλος. 

Τις θεματικές παρουσιάσεις των ομιλητών και τον διάλογο προλόγισαν ο Θάνος Ζαφειρόπουλος συντονιστής των εκστρατειών «ECOmobility» και «FREEmobility», η Μαριέττα Γιαννάκου επίτιμη πρόεδρος της επιτροπής οργάνωσης της εκστρατείας «FREEmobility», πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, ο Θάνος Βλαστός καθηγητής Ε.Μ.Π. και μέλος του Δ.Σ. του Ecocity και ο Γιάννης Ρούντος διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής υπευθυνότητας του ομίλου Interamerican. 

Στη σειρά των θεματικών παρουσιάσεων, αναδείχθηκε το πρόβλημα μέσα από την εργασία του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας για τις συνθήκες στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, που παρουσίασαν η Ασπασία Νιθαυριανάκη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Βαγγέλης Μακρής υποδιευθυντής, καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του εκπαιδευτηρίου, ενώ ακολούθησε διάλογος με συντονιστή τον Ευστράτιο Χατζηχαραλάμπους κοινωνιολόγο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, προϊστάμενο τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα «Δημιουργώντας δυνατότητες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά: διαστάσεις, προϋποθέσεις και καθολικός σχεδιασμός», είχε ως ομιλητές τον Βασίλη Αργυρόπουλο αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Χαρά Κανάρη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ιδίου Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος. Τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε η Ζωή Γερουλάνου πρόεδρος του οργανισμού «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος». Στο τρίτο μέρος, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των έργων στο Ασκληπιείο Επιδαύρου και ο Βαγγέλης Καζολιάς πολιτικός μηχανικός, τεχνικός υπεύθυνος των έργων, παρουσίασαν το παράδειγμα των προβλέψεων προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Τον διάλογο στη συνέχεια συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Στην ανάπτυξη της συζήτησης στο τέλος κάθε ενότητας, συμμετείχαν πέρα από τους ομιλητές και οι: Σταύρος Μπένος πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» που έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού, Ελευθερία Μαυρομμάτη αρχαιολόγος-συντηρήτρια, ειδική επιστημονική σύμβουλος του «Συνήγορου του Πολίτη», Βαγγέλης Βασσαλάκης υπεύθυνος έργου «Open Door», Φωτεινή Γρηγορίου διευθύντρια ΕΕΕΕΚ Βόλου, Αντωνία Δαρδιώτη υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανδρομάχη Κατσελάκη προϊσταμένη του τμήματος εκπαίδευσης προγραμμάτων και επικοινωνίας της διεύθυνσης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, Πέτρος Μπέλλος πρόεδρος του σωματείου αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», Καλλιόπη Παπαγγελή αρχαιολόγος, από την αρχαιολογική υπηρεσία Ελευσίνας και Μαίρη Μπελογιάννη, αρχαιολόγος - καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και μέλος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα».