Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 10:27

Αύξηση αστυνόμευσης ζητούν στο Κοπανάκι 

Να υπάρξει ασφάλεια και αστυνόμευση στην περιοχή ζήτησαν κάτοικοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, στην ανοιχτή έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κοπανακίου που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. 

Η αίθουσα συνεδριάσεων στο δημοτικό κατάστημα του Κοπανακίου γέμισε ασφυκτικά από πολίτες που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα συμβάντα της Κυριακής με τους πυροβολισμούς και για την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μετά από πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, κατέληξαν τη Δευτέρα να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Ασττυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Ακούστηκαν και πολλές ακόμη προτάσεις, όπως η δημιουργία ομάδας αστυνόμευσης της περιοχής από κατοίκους που ανά δύο θα περιπολούν τα βράδια, η ανάθεση της ασφάλειας σε ιδιωτική εταιρεία, η τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες. Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει να μπει τάξη στο κυριακάτικο παζάρι: οι υπηρεσίες του Δήμου και η Αστυνομία να κάνουν συνεχείς ελέγχους, ώστε να υπάρχει πλήρης νομιμότητα και όσοι δεν έχουν άδεια να μην πηγαίνουν. 

Ακόμη ασκήθηκε κριτική στην δημοτική αρχή, πως δεν αγωνίστηκε όσο έπρεπε για να κρατηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου με αποτέλεσμα να μείνει η περιοχή χωρίς ασφάλεια. Επίσης αμφισβητήθηκαν έντονα τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία για την εγκληματικότητα στην περιοχή, αφού τονίστηκε ότι έχουν γίνει πάμπολλες κλοπές και διαρρήξεις. Πρόσφατα μάλιστα είχε γίνει περιστατικό όπου τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε πλήρωμα περιπολικού, ενώ γίνονται συχνά και μικροφασαρίες.

Ανάμεσα στις πολλές τοποθετήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Παναγιώτης Παναγούλης είπε ότι ο δήμος ασχολήθηκε μόνο για το ΑΤ Φιλιατρών και όχι του Κοπανακίου και τώρα είμαστε εδώ μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Σημείωσε ακόμη ότι η αστυνόμευση στο κυριακάτικο παζάρι είναι ελλιπής. Εξέφρασε το φόβο μήπως δημιουργηθεί βεντέτα και είπε ότι σε όλο το χωριό υπάρχει φόβος και ανησυχία, ενώ έκλεισε λέγοντας πως δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να μην έχουν ασφάλεια.

Η Πολυξένη Διακουμή σημείωσε πως πλέον υπάρχει φόβος όταν βγαίνουν τα παιδιά από το σπίτι, τόνισε όμως πως για όλα αυτά που είχαν γίνει, ως Κοπανάκι δεν έκαναν τίποτα - και πρότεινε να κάνουν κινητοποιήσεις και να μην μείνουν μόνο στις συζητήσεις. 

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Φιλντίσης είπε πως τα προβλήματα αυτά είχαν επισημανθεί, αλλά σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και πέρα. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Κουτρουμπής τόνισε πως όταν είχε πάει αντιπροσωπεία του δήμου στο υπουργείο για να μην κλείσουν τα Α.Τ., δεν ήταν κανένας από το Κοπανάκι, και υπενθύμισε πως είχε προτείνει να παραιτηθούν όλοι οι αιρετοί για να μην κλείσει κανένα τμήμα - κάτι το οποίο δεν έγινε. Ανέφερε ακόμη πως η περιφέρεια δεν αστυνομεύεται. 

Ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Βόγκας ανέφερε ότι σε αυτή τη συζήτηση έπρεπε να είχαν κληθεί η Αστυνομία, η Περιφέρεια και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες. Είπε πως όλοι φωνάζουν να φύγουν οι τσιγγάνοι, αλλά να πάνε πού, είναι Ελληνες πολίτες οι οποίοι όμως πρέπει να ξέρουν ότι έχουν και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα. Μίλησε δε για παραπληροφόρηση όταν η Αστυνομία ανακοινώνει τέτοια στοιχεία για την περιοχή.

Ο Μπάμπης Πατσούρης καταρχήν επισήμανε ότι ο δήμος προσπάθησε να σώσει μόνο το ΑΤ Φιλιατρών και «εμάς μας ξέχασε», και συμπλήρωσε ότι από εδώ και πέρα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, με τον δήμο μπροστά. Χαρακτήρισε και αυτός τα στοιχεία της Αστυνομίας αστεία και πρότεινε να γίνει μια πορεία στην Καλαμάτα, στην Αστυνομία και στους χώρους εξουσίας, και να ενημερωθούν οι φορείς κεντρικά ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ακόμα πρότεινε να μπουν κάμερες στις 7 εισόδους του χωριού, οι κάτοικοι ανά δυάδες να περιπολούν, και να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρεία για αστυνόμευση. Σημείωσε επίσης πως το 80% των παραβατικών πράξεων γίνονται Κυριακή, ενώ είπε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τσιγγάνοι.

Ο Δήμήτρης Μπασδάνης σημείωσε ότι γεγονότα που είχαν προηγηθεί (ανέφερε την επίθεση σε περιπολικό από τσιγγάνους πριν λίγο καιρό) μας προειδοποιούσαν για το τι θα ακολουθούσε. Χαρακτήρισε λάθος να μην υπάρχει εκπρόσωπος της Αστυνομίας στη συζήτηση και επισήμανε ότι από την κουβέντα πρέπει να βγει ένα σχέδιο δράσης. Υπογράμμισε πως υπάρχει μια πληγή που εκκολάπτει τέτοια φαινόμενα -  πρέπει, είπε, να ελέγξουμε το παζάρι που τον τελευταίο καιρό είναι ανεξέλεγκτο. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να πάνε συγκροτημένα στην Αστυνομία για να τους πει ποιο είναι το σχέδιο δράσης της, και  συμπλήρωσε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν εξιχνιαστεί στην περιοχή σε σχέση με την παραβατικότητα. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περικλής Αλεξανδρής επισήμανε ότι ο δήμος από την πλευρά του πρέπει να δει κάποια πράγματα, όπως σε ποιους δίνει άδεια και ποιοι έρχονται στο παζάρι. Πρέπει, είπε, πρώτα εμείς σαν δήμος να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και μετά να πάμε πιο έξω. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δουλεύουν όλοι νόμιμα, ενώ διαφώνησε με το να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος σημείωσε πως κάθε Κυριακή πρέπει να υπάρχει επιτροπή του δήμου να ελέγχει το παζάρι μαζί με την Αστυνομία. Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι ο δήμος άργησε να αντιδράσει και ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει την επόμενη ημέρα. Ακόμη τόνισε ότι ο δήμος έπρεπε να είχε ζητήσει την παρουσία της Αστυνομίας στο χωριό γιατί μπορεί να είχαμε αντίποινα. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα 100 ατόμων που θα αναλάβει την περιφρούρηση του χωριού, δημιουργώντας έναν εθελοντικό σύλλογο πολιτικής προστασίας. 

Ο αντιδήμαρχος Παναγοιώτης Τσίγγανος αναφέρθηκε στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας λέγοντας πως δεν ξέρουν τι υπογράφουν. Τόνισε πως η αυτοοργάνωση των πολιτών δεν τον βρίσκει αντίθετο, «αλλά όχι με νταήδες και κουμπούρια» - ενώ στόχος είπε ότι πρέπει να είναι η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος τόνισε και αυτός ότι στόχος πρέπει να είναι η επαναλειτουργία του Α.Τ. Κοπανακίου και πρότεινε να γίνει ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Κοπανάκι, καθώς και κινητοποιήσεις με διαδήλωση έξω από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. 

Το λόγο πήραν ακόμη αρκετοί πολίτες. Χαρακτηριστικά ο Χρίστος Ζέρβας επισήμανε ότι και ο δήμος έχει ευθύνη καθώς σε πολλά πράγματα δείχνει ανοχή, αλλά και όταν υπήρχε Αστυνομία είχαν φασαρίες. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο δήμος έχει τους τσιγγάνους στο παζάρι τόσο καιρό χωρίς να πληρώνουν. 

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι φταίμε κι εμείς που δεν τους απομονώνουμε και δεν καταγγέλλουμε τις παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Τάκης Γιαννόπουλος σημείωσε πως δεν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο παζάρι και την αστυνόμευση για μιάμιση μέρα, αλλά να υπάρχει αστυνόμευση όλο τον χρόνο. 

Από πολλούς ακόμη επισημάνθηκαν προβλήματα που ξεκινούν από το παζάρι, αφού ειπώθηκε ότι οι τσιγγάνοι έρχονται από το Σάββατο το απόγευμα και στήνουν, χωρίς αυτό να επιτρέπεται, και κοιμούνται στα πεζοδρόμια - ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΤΚ Κοπανακίου Γρηγόρης Παπαδόπουλος τόνισε ότι κακώς εστιάζουν όλοι στο παζάρι που είναι υπόθεση μιάμισης ημέρας. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή, είπε, και το πρόβλημα έχει να κάνει με παραβατικά στοιχεία που έγιναν μακελλάρηδες στο κέντρο του χωριό. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να περιφρουρηθεί το χωριό, να αισθανθούμε ασφαλείς. Φοβόμαστε όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και την ημέρα. 

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, υπεύθυνος για την ΔΕ Αετού, σημείωσε ότι στην αντίστοιχη συνάντηση που είχε γίνει όταν ήταν στα σκαριά να κλείσουν τα Α.Τ. είχαν έρθει πολύ λίγοι. Ποτέ αυτή η δημοτική αρχή δεν ιεράρχησε τα ΑΤ Φιλιατρών και Κοπανακίου, είπε, και υποστήριξε να μείνουν και τα δύο. Οι τσιγγάνοι δεν ήρθαν τώρα εδώ, ανέφερε. «Πότε έχτισαν τα σπίτια;» αναρωτήθηκε, υπονοώντας πως έχουν χτιστεί παλιότερα - με τους πολίτες όμως να παρεμβαίνουν λέγοντας πως ακόμη χτίζουν και δεν τους ελέγχει κανένας. Από την πλευρά του δήμου, είπε, κάνουμε ό,τι μπορούμε - και ανέφερε πως κάθε εβδομάδα στέλνει έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση ζητώντας αστυνόμευση για το παζάρι. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι το παζάρι λειτουργεί πολύ καλά και δεν πρέπει να ταυτιστεί με αυτά τα γεγονότα.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως πρέπει να δούμε τι έχει κάνει ο καθένας για την αστυνόμευση του δήμου και της περιοχής. Από την πλευρά του είπε ότι έκανε κινητοποιήσεις την ώρα που κάποιοι από τα καφενεία κορόιδευαν. Τόνισε πως αν δεν είναι εφικτό να ανοίξει το Α.Τ. το ζητούμενο είναι να έρθουν αστυνομικοί στην περιοχή, να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στον τόπο. Αυτή η περιοχή κινδυνεύει και το ζητούμενο της σημερινής συζήτησης είναι «φέρτε Αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν σαν κοινωνία να διαμαρτυρηθούν, τονίζοντας ότι αυτή η κοινωνία κινδυνεύει, και κάλεσε όλους τους προέδρους και όλο τον κόσμο τη Δευτέρα να πάνε στην Αστυνομική Διεύθυνση να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν ασφάλεια.

 

Κ.Μπ.