Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 21:25

Ασφαλιστικά μέτρα για το Νεκροταφείο Ασπροχώματος

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δύο κατοίκων του Ασπροχώματος (περιοίκων) κατά του Δήμου Καλαμάτας, για την επέκταση του υπάρχοντος-κατασκευή νέου νεκροταφείου στην περιοχή, συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, ενώ η τακτική δικάσιμος πρόκειται να οριστεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Οι δύο κάτοικοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για παράνομο έργο που δεν έχει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, καθώς θεωρούν ότι αφορά κατασκευή νέου νεκροταφείου. Και αυτό γιατί παρεμβάλλεται μικρός δρόμος μεταξύ του υφιστάμενου νεκροταφείου και του χώρου των εργασιών, επέκτασης κατά το δήμο.

Στην αίτησή τους αναφέρουν ότι ο δήμος έχει φτιάξει στοιχεία από τσιμέντο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φρεατίων, βόθρων, πηγαδιών και πως κατασκευάζει χώρο ταφής, οστεοφυλάκιο και χωνευτήρι, ενώ η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου έκανε λόγο για διαμόρφωση βοηθητικού χώρου στο κοιμητήριο Ασπροχώματος και η ενημέρωση που είχαν ήταν για κυλικείο και πλατεία για τη διενέργεια μνημοσύνων.

Στην αίτησή τους οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι “τα ιδρυόμενα ή επεκτεινόμενα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 250 μέτρα από την άκρη του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης” και πως ο νέος χώρος “είναι σε χώρο που επιτρέπονται χρήσεις αμιγούς κατοικίας”. Ακόμα, παρατηρούν ότι “στη μελέτη του πολεοδομικού σχεδίου Ασπροχώματος δεν καθορίζεται χώρος κοιμητηρίου” και πως “το υπάρχον κοιμητήριο από το σχέδιο προβλέπεται ως χώρος πρασίνου”.

Γ.Σ.