Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 15:53

Στο καλντερίμι Μπίλιοβο

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 90 και πλέον πεζοπόροι ανηφορίσαμε το πετρόκτιστο καλντερίμι Μπίλιοβο στη Μεσσηνιακή Μάνη, ένα μοναδικό μονοπάτι, που κτίστηκε με μαστοριά και μεράκι από τους κατοίκους της περιοχής, για να ενώσει δύο χωριά, τα Σωτηριάνικα με τα Αλτομιρά, το οποίο θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και με βάση επιγραφή σκαλισμένη σε πέτρα υπολογίζεται ότι τελείωσε το 1928. Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων, αποτελούμενο από 83 στροφές, από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών! Είναι ίσως το πιο καλοδιατηρημένο παραδοσιακό καλντερίμι των Βαλκανίων, το οποίο κρίθηκε και διατηρητέο.

Προσκεκλημένοι μας στην εξόρμηση αυτή ήταν οι φίλοι μας από την αθηναϊκή ομάδα ''Απόδραση στη Φύση'' και μαζί θαυμάσαμε το αξιοθαύμαστο αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ευκλής'' προσκαλεί την ομάδα ''Απόδραση στη Φύση'' στη Μεσσηνία, μιας και ο αρχηγός της Φώτης Θεοχάρης είναι φίλος των Καλαματιανών πεζοπόρων. 

Την πρώτη φορά πεζοπορήσαμε από κοινού στο μονοπάτι του Ταϋγέτου “Λαγού Χάνι” έως την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.

Στην ξενάγησή μας έλαβε μέρος ο Μεσσήνιος πρωταθλητής του μοτοκρός Γεώργιος Σπύρης και οι αθλητές της ομάδας ''Messiniaki Omada Motocross Spiris''.

Η ξεχωριστή αυτή ανάβαση και κατάβαση του Μπίλιοβου έκλεισε με τoυς Αθηναίους πεζοπόρους φίλους μας να γευματίζουν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

 

Αγγελική Ματσούκα 

Υπεύθυνη εκδρομών και κοινωνικών εκδηλώσεων