Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 15:53

Περπάτησαν το καλντερίμι Σταυροπήγιο - Καρδαμύλη οι πεζοπόροι του “Ευκλή”

 

Γράφει η Αγγελική Ματσούκα 

Υπεύθυνη εκδρομών και κοινωνικών εκδηλώσεων του Σ.Π.Ο.Κ. ''Ευκλή''

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 45 και πλέον φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων-Ορειβατών Καλαμάτας ''Ευκλής'' απολαύσαμε τετράωρη διαδρομή στο μονοπάτι που συνδέει το Σταυροπήγιο με την Καρδαμύλη Δυτικής Μάνης.

Περπατώντας στο λιθόστρωτο καλντερίμι, θαυμάσαμε την τέχνη και το μεράκι των ανθρώπων που κόπιασαν για την κατασκευή του. Μαύρη, από την πολυκαιρία, πέτρα στηρίζει τους όχτους του καλντεριμιού, ενώ φυτεμένες στο έδαφος πέτρες κάνουν το μονοπάτι τόσο εύκολα προσβάσιμο στους περιπατητές. Σε θλίβει βέβαια το γεγονός ότι τώρα, αχρείαστο πλέον, αφού έχουμε αυτοκίνητα, σε κάποια σημεία το λιθόστρωτο μονοπάτι έχει ασφαλτοστρωθεί.

Καθώς περπατάς εκεί που πολλές γενιές ανθρώπων περπάτησαν σε αλλοτινές εποχές, γυρίζεις πίσω στο χρόνο, κατανοείς τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση, φαντάζεσαι τον καθημερινό του μόχθο, χωρίς αυτοκίνητα και μηχανές για βοηθούς και ίσως βρίσκεις τον τρόπο να νοηματοδοτείς τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που φαντάζει τόσο εύκολος και είναι τόσο δύσκολος συνάμα.

Ανηφορίζοντας συναντήσαμε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία και ατενίζοντας μακριά μπροστά μας θαυμάσαμε τη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου να χρυσίζει κάτω από τις ακτίνες του φθινοπωρινού ήλιου. Η μαγευτική αυτή εικόνα μας συνόδευε στην υπόλοιπη διαδρομή μας έως την Καρδαμύλη. 

Εκεί, με την ξεγνοιασιά που μας χάρισε η όμορφη αυτή πεζοπορία και με τη συντροφιά 45 καλόκαρδων ανθρώπων που πεζοπορήσαμε μαζί, απολαύσαμε το απογευματινό μας καφεδάκι μπροστά στη θάλασσα, σε μια ήσυχη τουριστική πόλη, χωρίς την κίνηση και το θόρυβο του καλοκαιριού.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και δίνουμε ραντεβού για την επόμενη συνάντησή μας. Ευχαριστούμε επίσης την Α’ αντιπρόεδρο του Ευκλή Ελένη Οικονομοπούλου, που ακούραστη διοργανώνει τις ωραίες αποδράσεις στη φύση, τον Σπύρο Κάραλη και τον Παν. Μασουρίδη, που ακολουθώντας τελευταίοι πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε όσους πεζοπόρους την χρειάστηκαν, την Αντζελα Τοτάκη, τον Κωνσταντίνο Κορομηλά και τον Δημήτριο Μπαζίγο, που με χαρά οδήγησαν την ομάδα στο μονοπάτι. Βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Γεώργιο Κότση, ο οποίος φτάνοντας πρώτος στον τελικό προορισμό φρόντισε, ώστε οι πεζοπόροι να βρουν τους κατάλληλους χώρους για ξεκούραση, πριν κλείσει μια ακόμη ευχάριστη Κυριακή.