Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 10:17

Επιθεωρήσεις πλοίων από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Το πλοίο “Ekmen” σημαίας Παναμά έκανε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις και την Τετάρτη αναχώρησε από το λιμάνι της Καλαμάτας.

Είχε κρατηθεί μετά από έκτακτη επιθεώρηση που διενήργησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της τοπικής λιμενικής αρχής στις 14 του μήνα, στο πλαίσιο του Paris MoU. Ο επιθεωρητής διαπίστωσε πλήθος ελλείψεων και αντικανονικότητες σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ετσι, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Paris MοU (σ.σ. μνημόνιο συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο κατάστασης πλοίων από το κράτος λιμένα) στο “Ekmen” επιβλήθηκε το μέτρο της κράτησης - απαγόρευσης απόπλου (detention) και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Μετά λοιπόν την επανεπιθεώρησή του, το μεσημέρι της Τετάρτης το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Καλαμάτας, αφού φτιάχτηκαν οι παρατηρήσεις που οδήγησαν στην τιμωρία της απαγόρευσης απόπλου και πληρώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα.  

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας χαρακτηρίστηκε το 2011 Γραφείο Επιθεωρήσεων για όλη τη Νότια Πελοπόννησο και συντονιστής είναι ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νίκος Γιαννουλάτος. 

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γραφείο Επιθεωρήσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας έχει διακριθεί τρεις φορές για τις αναφορές πλοίων, που είχε απαγορευτεί ο απόπλους. Την τελευταία διάκριση κατέγραψε στο ενεργητικό του πέρυσι το Δεκέμβριο με την αναφορά του για το πλοίο "Arfetisalle'' -του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους πέρυσι τον Ιανουάριο. Η αναφορά υποβλήθηκε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια υποβλήθηκε στη γραμματεία του Paris MοU, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της www.parismou.org, στο πεδίο “caught in net'”. Η πρώτη διάκριση ήρθε με την απαγόρευση απόπλου μετά από επιθεώρηση στο πλαίσιο του Paris MοU του πλοίου “Αnna Ν”, του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους το 2011. Η δεύτερη αναφορά ήταν για την κράτηση του πλοίου “Yong Gi” (σ.σ. και μετέπειτα "Simone"), τον Ιανουάριο του 2015. Ειδικότερα, η επιθεώρηση του πλοίου “Yong Gi”, σημαίας της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε, χαρακτηρίστηκε ως “καλύτερη πρακτική” (best practice) και ως υποδειγματική, από τον γενικό γραμματέα της γραμματείας του Paris MοU. Ως αποτέλεσμα της υποδειγματικής αναφοράς και του πλήρους φωτογραφικού υλικού που τη συνόδευε, το Λιμενικό Σώμα και κατ' επέκταση η χώρα μας βραβεύτηκε ανάμεσα σε άλλες 27 χώρες από τη γραμματεία του Paris MοU της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA).

 

 

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

Για το σκοπό αυτό απασχολούνται τρεις επιθεωρητές, στην Καλαμάτα όπου υπηρετεί ο συντονιστής, ένας ακόμα στο Γύθειο και άλλος ένας στο Κατάκολο. Στους ελέγχους οι οποίοι γίνονται, ο επιθεωρητής εξετάζει τα αποδεικτικά διπλώματα ναυτικής ικανότητας και όλα τα χαρτιά του πλοίου, ενώ από έλεγχο περνάνε οι συνθήκες στις οποίες ζει το πλήρωμα, καθώς και η γενική κατάσταση του πλοίου: τα συστήματα ανάγκης (σύστημα πυρόσβεσης, κατάσταση των πυροσβεστικών μέσων, οι μάνικες, σωσίβιες λέμβοι), το μηχανοστάσιο και η λειτουργία του πηδαλίου, αλλά και τα λειτουργικά συστήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε συστήματα πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης και θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις δεξαμενές αλλαγής πετρελαϊκών καταλοίπων και τα συστήματα διαχείρισής της. Επίσης ένας επιθεωρητής ελέγχει και τους χώρους όπου μένει το πλήρωμα και διασκεδάζει, τους χώρους υγιεινής, τα μαγειρεία και τα ψυγεία, τα πλυντήρια και τις αποθήκες τροφίμων. Μπορεί ακόμα και να προχωρήσει σε γυμνάσια πυρκαγιάς ή εγκατάλειψης του πλοίου με σωσίβιες λέμβους για να ελέγξει την εξοικείωση του πληρώματος. 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι πιο συχνές παρατηρήσεις αφορούν στη γέφυρα, όπως π.χ. να μην υπάρχουν ενημερωμένοι ναυτιλιακοί χάρτες και άλλες ναυτιλιακές εκδόσεις. Επειτα μπορεί το κατάστρωμα να πάσχει από συντήρηση (σ.σ. σαπισμένα) ή να υπάρχουν ραγίσματα στο αμπάρι. Συνηθισμένες είναι και οι ελλείψεις σε σωστικά μέσα -σωσίβια, τρύπιες μάνικες-, ακόμα και στην εξοικείωση του πληρώματος για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή την εγκατάλειψη του πλοίου. Στο μηχανοστάσιο συνήθως εντοπίζονται ελλείψεις στη συντήρηση διαφόρων εξαρτημάτων και βλάβες στους μηχανισμούς. Ενώ στους χώρους που χρησιμοποιούν τα πληρώματα παρατηρούνται συχνά ελλείψεις σε τρόφιμα ή να είναι ληγμένα, ακατάλληλοι χώροι υγιεινής και βρόμικες κουζίνες. Επίσης ελέγχονται τα ψυγεία και οι καμπίνες και αν έχουν ζεστό νερό. 

 

Η ΤΙΜΩΡΙΑ

Από όλο το σύστημα επιθεώρησης η τιμωρία ενός υποβαθμισμένου πλοίου είναι η απαγόρευση απόπλου (μέτρο κράτησης), μέχρι να φτιαχτούν οι παρατηρήσεις. Αν ένα πλοίο μέσα σε 36 μήνες (3 χρόνια) έχει τρεις τέτοιες κρατήσεις, η τιμωρία είναι η διαταγή απαγόρευσης απόπλου από το τελευταίο λιμάνι και απαγόρευσης κατάπλου στο σύνολο των κρατών-μελών του μνημονίου συνεννόησης των Παρισίων. Αλλα μέτρα είναι οι βεβαιώσεις διοικητικών προστίμων, ενώ αν τίθεται σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή γίνεται δικογραφία. 

Οι εξουσιοδοτημένοι επιθεωρητές του Γραφείου Επιθεωρήσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ελέγχουν τα πλοία που δένουν στα λιμάνια της Καλαμάτας, του Γυθείου (όπου δένουν κυρίως κρουαζιερόπλοια), των Κυθήρων, της Μονεμβασιάς, της Νεάπολης, της Πύλου, της Ελαφονήσου και της Μεθώνης. Στο λιμάνι της Καλαμάτας δένουν κυρίως φορτηγά, δεξαμενόπλοια και λιγότερο κρουαζιερόπλοια. Το πόσο συχνά θα γίνει ο έλεγχος εξαρτάται από την ηλικία και την κατηγορία του πλοίου, την απόδοση της σημαίας και του νηογνώμονα και της διαχειρίστριας εταιρείας. 

Ολο το σύστημα τελεί υπό την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Τμήμα Δ'. Ο κεντρικός συντονισμός όλων των επιθεωρητών γίνεται από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας. \