Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 20:58

Καλαμάτα: Τελευταίο “αντίο” με θερμό χειροκρότημα από χιλιάδες πολίτες στον Χρήστο Μαλαπάνη (βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης και αναγνώρισης της προσφοράς και του τρόπου ζωής του, χιλιάδες πολίτες, Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, αποχαιρέτησαν σήμερα Πέμπτη τον Χρήστο Μαλαπάνη.

Τον άνθρωπο, τον δήμαρχο, τον επιστήμονα και διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ, που “δίδαξε με τη στάση ζωής του”, όπως τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ηταν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, που επιβράβευσαν τον Χρ. Μαλαπάνη, με παρατεταμένα χειροκροτήματα, όταν το φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία του δήμου βγήκε από το ναό του Αγίου Νικολάου, μετά την εξόδιο ακολουθία και φωνάζοντας “αθάνατος” όταν έφθασε στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Καλαμάτας.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=2Mnv2eQDijY&t=6s}

Η πομπή με τη Φιλαρμονική που απέδωσε τιμές, πέρασε από το ιστορικό Δημαρχείο ως ένα τελευταίο “αντίο” στον άνθρωπο που εργάστηκε με πάθος για το δήμο. Τις τέσσερις κορδέλες από το φέρετρο κατά την πομπή κρατούσαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Αποχαιρετώντας τον Χρήστο Μαλαπάνη:

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι “θρηνούμε και αποχαιρετούμε τον έντιμο άνθρωπο, τον άξιο δήμαρχο, τον άριστο οικογενειάρχη”. Επεσήμανε πως ο Χρ. Μαλαπάνης ανήκει στην ομάδα των άξιων δημάρχων και σημείωσε ότι η προσφορά του αποκτά μεγαλύτερη αξία, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμπεριφορά. Είπε ότι ήταν “σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως, όπως ταιριάζει στους μεγάλους άνδρες”. Απευθυνόμενος στο Χρ. Μαλαπάνη, σημείωσε “σε ευχαριστούμε για το έργο, την προσφορά, την παραδειγματική στάση ζωής” και ευχήθηκε “ας είναι το παράδειγμα για όλους μας”.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σταύρος Μπένος επεσήμανε ότι “η μεγάλη προίκα του ήταν το απαράμιλλο ήθος και η μέχρι παρεξήγησης σεμνότητα”. Εκανε λόγο για “την ακραία σεμνότητά του που τραυμάτισε τη δημόσια εικόνα του” και  παρατήρησε πως οι τρεις αγάπες του ήταν η οικογένειά του, ο δήμος και ο ΟΤΕ. Μίλησε για τον ονειροπόλο και υλοποιητή Χρ. Μαλαπάνη και σημείωσε ότι “θεμελίωσε το θεσμό που έκανε την Καλαμάτα παγκόσμια γνωστή, το Μέγαρο Χορού”. Εκτίμησε ότι αν δεν ήταν ο Χρ. Μαλαπάνης δεν θα γινόταν η μεταρρύθμιση του ΟΤΕ και δεσμεύτηκε στον εκλιπόντα πως “θα σε φέρνουμε συνέχεια μέσα μας στο διηνεκές”.

Η κόρη του Πόπη Μαλαπάνη παρατήρησε ότι “είμαι πολύ τυχερή που μεγάλωσα δίπλα σου” και στάθηκε στη μεγάλη αγάπη και τη σοφία του πατέρα της. Τόνισε ότι “μας έμαθες ότι η ζωή θέλει χαμόγελο και γενναιοδωρία. Ζήσαμε πολύ ευτυχισμένοι στο πλάι σου και θα συνεχίσουμε να ζούμε”.

Εκτός προγράμματος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Χρ. Μαλαπάνη στο γραφείο του, τόνισε: “Διέκρινα ήθος, όχι το τετριμμένο, αλλά αυτό που χαρακτήριζε την ίδια τη στάση ζωής του. Ειλικρίνεια και εντιμότητα στους λόγους του και αυτό στην πολιτική ζωή κοστίζει. Πολιτική του αξιοπρέπεια, καθώς ήξερε πότε έπρεπε να αφήσει την καρέκλα, γιατί δεν δεχόταν να κάνει συμβιβασμούς”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=n1YQcR-RbEA&t=9s}

Μεταξύ των χιλιάδων απλών ανθρώπων, υπαλλήλων του δήμου, πρώην δημάρχων και αυτοδιοικητικών, εργαζομένων και συνταξιούχων στον ΟΤΕ, τον Χρ. Μαλαπάνη αποχαιρέτησαν: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και επιχειρηματίας Βίκυ Καρέλια, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης και άλλοι.

Στεφάνια στη μνήμη του Χρήστου Μαλαπάνη απέστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η Διοίκηση Ομίλου ΟΤΕ, η οικογένεια και η καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, η ΤΕΜΕΣ και η οικογένεια Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, ο πρόεδρος - το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Εμπορικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Σταθερής και Κινητής του ΟΤΕ και οι φίλοι της κόρης του Σοφίας από το Άμστερνταμ.

Γ.Σ.