Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 19:29

Εκοψε την πίτα του το Μανιατάκειον Ιδρυμα

Την πίτα του έκοψε στην Αθήνα το Μανιατάκειον Ιδρυμα, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ ο Γεώργιος Μέργος, ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, μίλησε με θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Ειδικότερα ο καθηγητής -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- “αναφέρθηκε στη νέα αντίληψη περί χρήσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τρόπο όμως που δεν την ευτελίζει αλλά την αξιοποιεί και ταυτόχρονα την αναγνωρίζει ως ατμομηχανή, αλλά και ως καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σε παραδείγματα όπου η επιτυχής εφαρμογή της νέας αυτής αντίληψης αντέστρεψε την παρακμή και οδήγησε σε οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση”.

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Γ. Μέργος παρουσίασε συνοπτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης”, τονίζοντας και “τις δύο επιτυχημένες διοργανώσεις του Ιδρύματος στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, α) το Διεθνές Συνέδριο ‘Η οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς: Οικονομικά οφέλη, κοινωνικές ευκαιρίες και προκλήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς για την αειφόρο ανάπτυξη’ το διήμερο 12 και 13 Μαΐου 2016, στο συνεδριακό κέντρο ‘Εξέλιξη - Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας’ του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς) και β) το ‘1ο Τοπικό Σεμινάριο InHeriT στη Μεσσηνία: Προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης’ το πενθήμερο 2 με 6 Οκτωβρίου 2017”.

Την εκδήλωση, που επιμελήθηκε η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, χαιρέτισε ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εφίσιο Λουίτζι Μάρας, ενώ ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, “αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Μανιατάκειον Ιδρυμα” και “ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Κορώνης”. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κορωναίων Αθήνας “Παναγία Ελεήστρια” Βασίλης Αποστολόπουλος “ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ιδρυμα για τη φιλοξενία στα γραφεία του στην Αθήνα, καθώς και τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για την παραχώρηση του αύλειου χώρου της Παναγίας Ελεήστριας για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην Κορώνη”.

Τέλος, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ανέφερε ότι το Ιδρυμα “είναι πάντα σε αρμονική συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, με στόχο την γενικότερη αναβάθμιση της Κορώνης και του ευρύτερου δήμου”, ενώ “τόνισε ότι το σχολείο που θα κτισθεί στην Κορώνη επιλύει οριστικά ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας και θα αποτελέσει έργο πνοής για την περιοχή”.