Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 15:10

Θέμα του Μαρτίου η αγάπη στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Η αγάπη είναι το θέμα των ταινιών του Μαρτίου, στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Η ενότητα ξεκινά με την ταινία - σύμβολο του μοντέρνου κινηματογράφου, το “Με κομμένη την ανάσα” (1/3) σε σκηνοθεσία Γκοντάρ και σενάριο Τρυφώ. Η ασπρόμαυρη αισθητική, το παιχνίδι με τις σκιές, η κάμερα στο χέρι αυτοσχεδιασμοί στο διάλογο, οι φυσικοί φωτισμοί και πειραματισμοί στον ήχο, είναι το φόντο ενός περίπλοκου αλλά και αμήχανου love story, κι όλα αυτά ενωμένα μεταξύ τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που αποκαλούμε nouvelle vague.

Με τεχνικές ψυχολογικού θρίλερ και στοιχεία ποιητικού λυρισμού, σκιαγραφείται το αλμοδοβαρικό πορτραίτο μιας σύγχρονης ηρωίδας που αγωνίζεται για την ταυτότητά της και την ανθρώπινη διάστασή της, στην ταινία του ανερχόμενου Χιλιανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Λέλιο “Una mujer fantastica” (8/3).

Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτικά μελοδράματα της μεγάλης οθόνης, υπό την αριστουργηματική σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιν, η “Σύντομη συνάντηση” (15/3), κάνει μια καθημερινή ιστορία τόσο ξεχωριστή, εξυμνώντας το απόλυτο πάθος μεταξύ δυο ανθρώπων.

Στο “Loveless” (22/3), ο Andrei Zvyagintsev ασκεί σκληρή κριτική στη σύγχρονη ρωσική πραγματικότητα και στις αδιέξοδες σύγχρονες σχέσεις, μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού, που το μόνο συναίσθημα που τους ενώνει είναι το μίσος.

Ο κορεάτης Κιμ Κι Ντουκ με τη μοναδική προσωπική γραφή του, αφηγείται στην ταινία του “Ολομόναχοι μαζί”  (29/3) μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία, η οποία ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, με ελάχιστους διαλόγους και τη γλώσσα του σώματος να αιωρείται σε όλη την ταινία, με εικαστική ματιά και ονειρική διάθεση, ολοκληρώνοντας μια ενότητα ταινιών που βρίσκεται σε αναζήτηση με το άλλο της μισό.