Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 09:21

Ζητούν αναβάθμιση του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

Το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου κάθε Πέμπτη γίνεται το παζάρι της Αγίας Τριάδας, απέχει ελάχιστα από το νέο Δημαρχείο της πόλης.

Και παρά το ότι εξαρχής η δημιουργία του «αποσκοπούσε στην ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δυτικών ακραίων συνοικισμών της Καλαμάτας και την ισόρροπη ανάπτυξή τους με την υπόλοιπη πόλη» (όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της "Διοκλής Α.Ε." που το διαχειρίζεται), παραμένει ένας τόπος υποβαθμισμένος και με προβλήματα. Ενα από αυτά, σύμφωνα με την καταγγελία στην “Ε” επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο Δυτικό Κέντρο, είναι και οι διαρρήξεις καταστημάτων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες περιστατικά κλοπών δεν έχουν επίσημα καταγραφεί, εκτός από 2 κλοπές οι οποίες καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία το προηγούμενο διάστημα και έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα, μαζί με μια απόπειρα κλοπής που όμως δεν καταγγέλθηκε.

Οπως και να ‘χει, αυτό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι πως ένας τέτοιος χώρος δεν έχει καν τον κατάλληλο φωτισμό, ούτε υπάρχει φύλακας ή άλλου είδους φύλαξη (π.χ. συστήματα συναγερμού ή μέτρα ασφαλείας) για να αποτρέψει επίδοξους διαρρήκτες. Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με την "Διοκλής Α.Ε.", «στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν με το σύστημα της μίσθωσης 46 επαγγελματικές μονάδες σε χώρους 25 και 50 m2, και 10 μονάδες με σαφείς κοινωνικές δραστηριότητες. Διαθέτει άνετους χώρους για τους πεζούς, κοινόχρηστους χώρους, parking, πλατείες, πράσινο κλπ.». Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μια άλλη εικόνα έχουν για το συγκεκριμένο μέρος, όπως και για το Ανατολικό Κέντρο της πόλης αλλά και για το Βιοτεχνικό Πάρκο. Και τα τρία, όταν δημιουργήθηκαν, αποτελούσαν πρωτοποριακές ιδέες που θα έδιναν ώθηση στην τοπική οικονομία και θα αναβάθμιζαν (το Ανατολικό και το Δυτικό Κέντρο) τις αντίστοιχες περιοχές. Κάτι τέτοιο όμως με τα χρόνια δεν ευδοκίμησε, κυρίως γιατί εγκαταλείφθηκαν στη φθορά του χρόνου, και όπου υπάρχει εγκατάλειψη, γρήγορα έρχεται και η απαξίωση.

Ν.Κ.