Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 08:35

Γιάννης Ιωαννίδης: Κυπαρίσσιος διαπρεπής οικονομολόγος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Γράφτηκε από την
Γιάννης Ιωαννίδης: Κυπαρίσσιος διαπρεπής οικονομολόγος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

 

 

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είναι από τις 5 Ιουνίου ο Κυπαρίσσιος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Γιάννης Ιωαννίδης.

Γόνος γνωστής οικογένειας της τριφυλιακής πρωτεύουσας, γιος του Μενέλαου Ιωαννίδη υπαλλήλου της Αγροτικής Τράπεζας, ο καθηγητής που διαπρέπει στο διεθνές στερέωμα και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων οικονομολόγων, σπούδασε στο ΕΜΠ ηλεκτρολόγος μηχανικός. Σήμερα είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των πόλεων. Μέσα από μελέτες που συνδυάζουν τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τα Οικονομικά ανατέμνει το φαινόμενο της ανάδυσης των πόλεων στον ανθρώπινο πολιτισμό. Από τις πόλεις στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Κίνα ως τα σύγχρονα μοντέλα λειτουργίας της αγοράς του real estate και την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση, τίποτα δεν έχει μείνει έξω από το «μικροσκόπιο» του επίμονου Ελληνα οικονομολόγου.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Γιάννης Ιωαννίδης περιγράφει την Αμερική της δεκαετίας του ’60, τη συνάντησή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και δηλώνει ότι η κρίση δεν τελείωσε. «Θα είχε τελειώσει αν είχαν αφήσει τον Σαμαρά να ολοκληρώσει την τετραετία», λέει: «Σήμερα εξακολουθούμε να σερνόμαστε και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τα βρουν όλα τα κόμματα και να κυβερνήσουν μαζί για πέντε χρόνια».


NEWSLETTER