Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 07:57

Συνεργασία ΤΕΙ Πελοποννήσου με Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη

 

Δράσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης, προχθές το πρωί, της διοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου και στελεχών της Βιβλιοθήκης του ιδρύματος με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, επικεφαλής των ανασκαφών στον χώρο.

Οι δράσεις αυτές, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να αναζητηθούν πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, “η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την υλοποίηση έργου που θα αφορά την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου αποθετηρίου, όπου θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε οποιονδήποτε ερευνητή μέσω μεταδεδομένων. Η δημιουργία ψηφιακών αποθετηρίων, τα οποία ως πρωταρχικό στόχο έχουν να "σώσουν" την πολιτιστική κληρονομιά (Europeana), αποτελεί και επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι σχετικές επισημάνσεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, έγιναν “με γνώμονα ότι το 2018 είναι έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρωπαϊκή Ενωση και λαμβάνουν χώρα πληθώρα ενεργειών, οι οποίες ως στόχο έχουν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο ώστε να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά, να ενημερώσουν και να διασώσουν κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν, αλλά και να δείξουν ότι υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τον πολιτισμό ως το στοιχείο εκείνο που μπορεί να μας ενώσει με τις ρίζες μας”. Στην ίδια συνάντηση “προτάθηκε επίσης η παροχή τεχνογνωσίας και η υλοποίηση ανάλογου έργου για την επεξεργασία της έντυπης ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας που αφορά την Αρχαία Μεσσήνη”, καθώς, όπως τονίστηκε, “το ΤΕΙ Πελοποννήσου με την τεχνογνωσία, εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό που διαθέτει από την υλοποίηση ανάλογων έργων, μπορεί να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα έργα με πολύ μεγάλη επιτυχία και αξιοπιστία”.