Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 09:51

Οταν οργιάζει η ηχορρύπανση, φταίει ένα φεστιβάλ: Οργή κατά Νίκα για το μουσικό σιωπητήριο

Σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, που οι ώρες κοινής ησυχίας είναι είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία και στην οποία ο δήμαρχος κλείνει το μάτι στους παραβάτες, λέγοντας ότι τη θερινή σεζόν οι επιχειρήσεις πρέπει να δουλέψουν, η αυστηρότητα εξαντλήθηκε με την απαγόρευση ενός φεστιβάλ.

Για τον κ. Νίκα, ό,τι διοργανώνει ο ίδιος δεν αποτελεί ηχορρύπανση και δεν θίγει την κοινή ησυχία. Το κύμα διαμαρτυριών για την απαγόρευση του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου στο Πάρκο του ΟΣΕ, είναι τεράστιο.

Τα παράπονα και τα αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να ακυρώσει το Σάββατο το πρωί το 10ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, μετά την επιτυχημένη πρώτη του μέρα. Αρχικά το Φεστιβάλ Δρόμου -που φέτος είχε το χαρακτήρα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους- ήταν να ξεκινήσει την Πέμπτη στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, όμως σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα των πυρκαγιών της Αττικής και στο πλαίσιο συμμετοχής στο τριήμερο πένθος, η πρώτη μέρα αναβλήθηκε. Η δεύτερη μέρα (Παρασκευή) έγινε κανονικά, με ραπ - χιπ χοπ ύφος και κορύφωση τις συναυλίες του (Μεσσήνιου) Εισβολέα και των “Fundacar”. Η μουσική συνέχισε να ακούγεται λίγο αργότερα από ό,τι προέβλεπε η σχετική συμφωνία με τον δήμο κι έτσι οι διοργανωτές το Σάββατο το πρωί έμαθαν πως θα τους επιδοθεί έγγραφο ακύρωσης των δρώμενων, πράγμα που έγινε το μεσημέρι.

Από εκείνη την ώρα, φίλοι και υποστηρικτές του φεστιβάλ άρχισαν να μαζεύονται στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, προκειμένου να δείξουν τη στήριξή τους, ενώ στο Διαδίκτυο πολίτες όλων των ηλικιών εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του δήμου. Από τα βασικά επιχειρήματα που ακούστηκαν, είναι ότι ο δήμος δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία στις ώρες κοινής ησυχίας στις Λευκές - Γαλάζιες Νύχτες, στο πάρτι του Φεστιβάλ Χορού, στο Καρναβάλι -σε δράσεις δηλαδή που διοργανώνει ο ίδιος. Επίσης, οι ακροατές της ροκ/μέταλ/χιπ-χοπ μουσικής υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλος θεσμός στην πόλη που να μπορούν κι εκείνοι να ακούσουν ή να διασκεδάσουν σε αυτό το πλαίσιο, με τη μουσική που τους εκφράζει. Αντιθέτως, είναι "αναγκασμένοι" να ακούν όλο το καλοκαίρι σε σχεδόν όλες τις γειτονιές και τις τοπικές κοινότητες του δήμου, τις μουσικές από λαϊκές βραδιές, πανηγύρια, γάμους και γιορτές ντόπιων προϊόντων, οι οποίες "τραβάνε" ως το πρωί, χωρίς διακοπή από την Αστυνομία.

Το Φεστιβάλ Δρόμου διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΚΑΝΕ και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και από αυτό περνούν καθημερινά πάνω από 3.000 άτομα. Εκτός από τη μουσική, κάθε μέρα συνήθως έχει στο πρόγραμμα ζογκλέρ, ζωγραφική, εργαστήρια για τα παιδιά, προβολές, εκθέσεις καλλιτεχνών, γκράφιτι, μπαζάρ, φιλανθρωπικές - εθελοντικές δράσεις, τουρνουά μπάσκετ. Εχει δωρεάν είσοδο, στηρίζεται από εθελοντές και το επισκέπτονται όχι μόνο φοιτητές ή νέοι, αλλά και οικογένειες και ώριμης ηλικίας άνθρωποι. Ενα ακόμη επιχείρημα εκείνων που διαμαρτύρονται μέχρι και σήμερα για την απόφαση του δήμου, είναι ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο εναλλακτικός χαρακτήρας της διοργάνωσης. Οτι δηλαδή αυτό το νεανικό - εναλλακτικό - μη κερδοσκοπικό ύφος δεν είναι αρεστό στη δημοτική αρχή.

Παρά την επιθυμία και τις προσπάθειες εθελοντών και μουσικών, το Σάββατο το απόγευμα τα μηχανήματα και η σκηνή μαζεύτηκαν. Δύο μόνο μπάντες, οι “Mr Booze” από την Καλαμάτα και οι “Under the sun” από την Αθήνα, έπαιξαν στο στούντιο Bandapart θέλοντας έτσι να κλείσουν αυτή τη δυσάρεστη μέρα με μουσική.

Από την άλλη, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών που βρίσκονται κοντά στο πάρκο, κάνουν λόγο για ανυπόφορη κατάσταση, η οποία κάθε χρόνο 3 μέρες δεν τους αφήνει να κοιμηθούν, εξαιτίας της μεγάλης έντασης του ήχου. Δεν είναι λίγοι όμως και όσοι υποστηρίζουν πως γενικά η περιοχή έχει πρόβλημα, με διάφορα φαινόμενα ανομίας, τα οποία είναι καθημερινά και σχετίζονται με το πάρκο (καταστροφές, παρέες μεθυσμένων, εγκατάλειψη ζώων, ρίψη σκουπιδιών).

Χαρακτηριστικές είναι κάποιες από τις αντιδράσεις -νέων και όχι μόνο- προχτές στο Facebook, εναντίον της δημοτικής αρχής:

"Το μονοπώλιο των (κατά συρροή) παραβιάσεων των κανόνων κοινής ησυχίας και της επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου το έχουν -ως φαίνεται- μόνο οι (γαλάζιες, λευκές, κ.ά.) διοργανώσεις της δημοτικής αρχής!"

"κ. Νίκα... μάντεψε... Η πόλη θέλει Kalamata Street Festival. Κρίμα αυτή η πόλη είναι μόνο για λευκές και κόκκινες και γαλάζιες νύχτες... Αίσχος και ντροπή μόνο!"

"Μήπως το ακύρωσαν για να κάνουν καμιά Λευκή Νύχτα ή κανέναν νυχτερινό μαραθώνιο, που δεν ενοχλούν την αισθητική του δημάρχου;"

"Για μια χούφτα ψήφους".

"Γελάνε και οι πέτρες. Μόνο για λευκές και γαλάζιες και πολύχρωμες νύχτες. Σε αυτήν την πόλη ζούμε".

"Βέβαια ενοχλήθηκαν και δικαίως, όμως στο καρναβάλι, στις μπατσάτες, στις λευκές νύχτες δεν ενοχλούν! Λυπάμαι τόσο πολύ και ντρέπομαι για ακόμη μια φορά".

"Δυστυχώς μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός τους! Ντροπή τους!"

"Φροντίστε στις εκλογές να είστε στην κάλπη όχι για μπίρες και ακόμη φροντίστε το σημερινό να μην το καπελώσει κανένας!"

"Το τελευταίο βράδυ του Φεστιβάλ Χορού μετά την παράσταση ακολούθησε "πάρτι" στο προαύλιο του Μεγάρου και τα νταντυκούλ και τελαπόνγκο κράτησαν τουλάχιστον μέχρι τις 2 το πρωί. Τι, δεν ενοχλήθηκαν οι γείτονες εκεί; Για 30 ψηφαλάκια να τα ισοπεδώσουμε όλα όμως, νο πρόμπλεμ".

"Συγγνώμη αλλά τα ίδια να πεις στις καμπάνες των εκκλησιών που βαράνε όποτε γουστάρουν οι παπάδες, στις ντουντούκες που βγάζουν για να ακούγονται οι μεταφυσικές μούρλιες του κάθε αγίου, στις γιορτές σαρδέλας, μπάμιας και γουρνοπούλας που προφανώς είναι βάλσαμο για τα αυτάκια μας".

 

Ανακοίνωση από την ομάδα πολιτών "Καλαμάτα 2030"

“Ανοικτή επιστολή προς το Δήμο Καλαμάτας

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με την ανάκληση της άδειας χρήσης χώρου που είχε δοθεί για τη διοργάνωση του 10 Χρόνια Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας / Kalamata Street Festival, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την επανεξέταση της απόφασής σας, ώστε να επιτρέψετε εν τέλει τη διεξαγωγή των επόμενων ημερών του Φεστιβάλ, θέτοντας τις όποιες κυρώσεις σε προσωρινή αναστολή και την αναζήτηση ευθυνών μετά το πέρας της διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έχει αποδείξει 10 χρόνια τώρα ότι αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη της Καλαμάτας. Αυτή την στιγμή 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκατοντάδες επισκέπτες (η χτεσινή ημέρα είχε 4.000 επισκέπτες) βρίσκονται ήδη στην πόλη μας, ενώ δεκάδες φορείς και σύλλογοι της πόλης συμμετέχουν στον ευγενή φετινό σκοπό του φεστιβάλ που είναι η αλληλεγγύη, η συγκέντρωση βοήθειας και η ουσιαστική προσφορά στους συμπατριώτες μας των πληγεισών περιοχών που την έχουν άμεση ανάγκη. Σεβόμενοι τον κόπο της διοργάνωσης και την αναγνώριση από μέρους τους των παραλείψεών τους, τον σπουδαίο σκοπό αλληλοβοήθειας για τον οποίο ζουν και αναπνέουν εκατοντάδες εθελοντές, τη θετική σας θέληση για διοργανώσεις που διαφημίζουν την πόλη και απογειώνουν τη δυναμική της, σας παρακαλούμε να επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης. Ας αναζητήσουμε όλοι μαζί τρόπους που στο μέλλον μπορεί να γίνει το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ακόμη καλύτερο, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε αβλεψία. Ας είμαστε εσείς, εμείς, και όλοι οι φορείς της πόλης στην ίδια πλευρά, συντροφιά σε όσους μας έχουν ανάγκη, διαφημίζοντας την Καλαμάτα μας σε όλη την Ελλάδα".

Η ανακοίνωση της διοργάνωσης: "Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ακυρώνεται με απόφαση του Δήμου Καλαμάτας. Η αιτιολογία είναι η παράβαση ωραρίου στις συναυλίες. Αναγνωρίζουμε το λάθος της διοργάνωσης και ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους περίοικους που ενοχλήσαμε. Θεωρούμε την αντίδραση του δήμου πολύ αυστηρή, τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα σε εκδήλωση του δήμου έγινε παρόμοιο λάθος. Ζητάμε συγγνώμη από τους 200 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό που τους ταλαιπωρήσαμε με το να έρθουν στην Καλαμάτα χωρίς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το ίδιο και για τους εκατοντάδες επισκέπτες που ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας μόνο για το φεστιβάλ. Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες, τις 4.000 κόσμου που στήριξαν την προσπάθεια την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, τους δεκάδες φορείς/συλλόγους που συμμετείχαν, την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τους χορηγούς που στήριξαν τη διοργάνωση και τους εκατοντάδες εθελοντές από Ελλάδα και εξωτερικό, που μόχθησαν σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες να στήσουν το φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του μαζέματος των πραγμάτων σήμερα το απόγευμα (Σάββατο), η γραμματεία θα παραμείνει ανοικτή μεταξύ 19:00 και 22:00, για να συγκεντρώσουμε πράγματα και χρήματα για τους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική, κάτι που ήταν ο σκοπός του φεστιβάλ έτσι κι αλλιώς. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του. Η Καλαμάτα απέδειξε την αλληλεγγύη της δυναμικά!".