Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 04:57

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΡΙΟΧΩΡΙΟΥ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΑΝ «Δεν θα φύγουμε από το χωριό μας» ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

«Δεν θα φύγουμε εμείς από το χωριό μας», βροντοφώναξαν οι κάτοικοι του Αριοχωρίου που διαδήλωσαν χθες το πρωί στους δρόμους της Καλαμάτας, στην Αστυνομική Διεύθυνση, στο Δημαρχείο, στο Δικαστικό Μέγαρο και στο Διοικητήριο. Οι διαμαρτυρόμενοι τόνισαν μεταξύ άλλων: «Στο Αριοχώρι από ώρα σε ώρα θα γίνει μακελλειό. Θα στέλνετε συλλυπητήρια. Αν δε δοθεί λύση, μην περάσετε από τα χωριά μας προεκλογικά».

Δίπλα τους, κάτοικοι από το Πλατύ, τον Αρι, την Ασπροπουλιά και τον Αγιο Φλώρο τόνισαν ότι υποφέρουν όλοι εξαιτίας της παραβατικότητας των τσιγγάνων και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε να τιμωρηθούν οι κακοποιοί. Μετά από πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, αποφασίστηκε σήμερα στις 6 το απόγευμα να συζητηθεί το πρόβλημα στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Σταύρου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτοί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ακόμα ο αστυνομικός διευθυντής, ο δήμαρχος, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ και οι πρόεδροι των χωριών που πλήττονται άμεσα.

Αφορμή για τη χθεσινή κινητοποίηση ήταν η πρόσφατη συμπλοκή 30 τσιγγάνων με 4 ντόπιους στο Αριοχώρι οι οποίοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο. Χθες οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι ότι δεν είναι αυτοί που θα φύγουν από τον τόπο τους, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για χειρότερες συμπλοκές στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, έθεσαν και το ζήτημα της μεγάλης διακίνησης ναρκωτικών που γίνεται στην περιοχή από τσιγγάνους, παρατηρώντας πως «έρχονται πρεζόνια από την Αθήνα για να ψωνίσουν». Αλλα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ήταν οι αυθαίρετες κατασκευές, τα παραπήγματα, η παράνομη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των τσιγγάνων. Γενικότερα, δε στάθηκαν μόνο στην εγκληματικότητα που θέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή τους, αλλά απαίτησαν να εφαρμόζεται ο νόμος και για τους τσιγγάνους όπως για όλους όσοι παρανομούν.

Οι κάτοικοι ξεκίνησαν χθες το πρωί με τα αυτοκίνητά τους και έφτασαν εξαγριωμένοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Εκεί συναντήθηκαν με τον αστυνομικό διευθυντή, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο, και μεταξύ άλλων εξέφρασαν τα παράπονά τους και ζήτησαν ισχυρότερη αστυνόμευση. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος.

Στο γραφείο του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, όπου πήγαν οι διαμαρτυρόμενοι στη συνέχεια, παρέστη και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ο οποίος πρότεινε να γίνει η σημερινή συνάντηση, προκειμένου να ακολουθήσει ένα ραντεβού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Νίκας έθεσε προς συζήτηση το ενδεχόμενο να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της φύλαξης των χωριών με ιδιωτική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση κατέθεσε την πρόταση να συνδράμουν εθελοντικά και οι πολίτες.

Οι κάτοικοι που είχαν κατακλύσει το γραφείο του εισαγγελέα -και τους οποίους συνόδευε ο δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος- διαμαρτυρήθηκαν μεταξύ άλλων και για το ότι οι κλέφτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Από τη μεριά του ο εισαγγελέας κ. Σταύρου εξήγησε ότι εφαρμόζει το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να προφυλακιστεί κάποιος που έχει κλέψει, αν δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα στο παρελθόν. Παρατήρησε όμως ότι στην περιοχή μας προφυλακίζονται 110 άτομα το χρόνο, την ώρα που σε ολόκληρη την Αττική προφυλακίζονται 800-900, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην περιοχή μας οι δράστες δεν αντιμετωπίζονται με επιείκεια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αριοχωρίου Παναγιώτης Σκούρας περιέγραψε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί με τους τσιγγάνους. Τόνισε πως «περνούν και μας κοροϊδεύουν», ενώ εξέφρασε τα παράπονά του για την έλλειψη αστυνόμευσης.

Μεταξύ άλλων, οι πολίτες εξέφρασαν την απορία εάν η Αστυνομία και η Πολιτεία έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης - και τόνισαν πως από την Αστυνομία περιμένουν πλέον αποτελέσματα. Κάποιος είπε πως τον έχουν κλέψει 11 φορές, ένας άλλος ότι δεν μπορεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του, και αρκετοί τόνισαν πως αισθάνονται αιχμάλωτοι μέσα στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας εξήγησε πως οι κάτοικοι δεν είναι εναντίον μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, αλλά εναντίον της παραβατικότητας. Ανέφερε ότι θέλουν να τιμωρούνται και οι ντόπιοι και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι και οι τσιγγάνοι παραβάτες, και οι φιλήσυχοι να μένουν στην ησυχία τους.

Ο Γιώργος Καμαρινός από τον Αρι έχει πέσει θύμα κλοπής 15 φορές και οι ζημιές που έχει πάθει είναι ανεπανόρθωτες, όπως είπε. Για το λόγο αυτό ζήτησε προστασία από την Αστυνομία - και από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι κάτοικοι αναφέρθηκαν και στις περιπολίες των εθελοντών ντόπιων που έχουν ξεκινήσει στο Αριοχώρι, οι οποίες είπαν πως έχουν αποτέλεσμα, όμως έτσι δεν αντιμετωπίζεται ριζικά το πρόβλημα.

Ο ΝΙΚΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ

Εκκληση για «ηρεμία και καταλαγή» απηύθυνε χθες το μεσημέρι προς κάθε κατεύθυνση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Αριοχωρίου από την «ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων από τους τσιγγάνους».

Μάλιστα, επανέλαβε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει με πόρους του δήμου περιπολίες ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, καθώς και να συνδράμει στη συνεργασία των πολιτών με τη Δημοτική Αστυνομία, για τη συγκρότηση μικτών ομάδων. «Οχι όμως "πολιτοφυλακή", γιατί η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη» παρατήρησε ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε ότι προθυμοποιείται να συναντήσει ο ίδιος και τους τσιγγάνους στις πιο πάνω περιοχές, προκειμένου να τους πείσει να συμβάλουν κι αυτοί από την πλευρά τους προς την κατεύθυνση εκτόνωσης του ηλεκτρισμένου κλίματος.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η προγραμματισμένη για σήμερα στις 6 το απόγευμα ευρεία σύσκεψη φορέων και αρχών που συγκαλείται στο Δικαστικό Μέγαρο, υπό τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Σταύρου, θα βοηθήσει να βρεθούν λύσεις.

Χθες το πρωί ωστόσο, οι δεκάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι από το Αριοχώρι και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής «κατέλαβαν» το Δημαρχείο στην Καλαμάτα, όπου απαίτησαν και είχαν συνάντηση με το δήμαρχο - παρουσία και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θόδωρου Μπρεδήμα, ο οποίος ήταν μαζί τους και στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Η οργή των κατοίκων ξεχείλιζε: «Η βία χρειάζεται βία, θα πάρουμε τα όπλα» ακούστηκαν να φωνάζουν κάποιοι - ενώ ο Γιώργος Φάββας τόνιζε την ίδια στιγμή στο δήμαρχο: «Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι, χτυπήθηκαν. Η παραβατικότητα των τσιγγάνων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ξεπέρασε την κλεψιά, έφτασε στη χειροδικία, θα υποχρεωθούμε να πάρουμε τα όπλα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αναφερόμενος στους τσιγγάνους είπε ότι «οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία, που τους εγκατέστησε στην Μπιρμπίτα, αλλά υποχρεώθηκαν να φύγουν από εκεί γιατί εγκαταλείφθηκαν παλιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα από την Περιφερειακή. Εχω ζητήσει ως δήμος το χώρο».

Παρατήρησε πάντως ότι οι τσιγγάνοι έχουν εγκατασταθεί στις επίμαχες περιοχές σε χτήματα που αγόρασαν από τους ντόπιους κατοίκους.

Μπροστά στην αγανάκτηση των συγκεντρωμένων όμως, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις: «Δεν είναι μόνο οι δικοί μας τσιγγάνοι, έχουμε και εισαγόμενους» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος - που αποδέχθηκε την πρόσκληση των κατοίκων να επισκεφθεί μαζί τους τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Σταύρου.

Χθες το μεσημέρι ο Π. Νίκας, σε δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία και καταλαγή», αποδεχόμενος ότι η «ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων από τους τσιγγάνους» προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των τ. Δήμων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, όπου εμφανίζεται «αυξημένη εγκληματικότητα». Οπως τόνισε, «η επιθετικότητα έναντι στην επιθετικότητα μόνο άσχημη κατάληξη μπορεί να έχει».

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ

Ως θλιβερή δικαίωση των καταγγελιών που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο συνδυασμός του χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος Θόδωρος Μπρεδήμας τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριοχώρι.

«Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από ένα χρόνο, όμως ο κ δήμαρχος αγρόν ηγόραζε» είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος σε δηλώσεις του χθες στο μεσημέρι, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις θέσεις του συνδυασμού του.

Οπως τόνισε, «απαιτείται το ταχύτερο να εγκατασταθεί στην περιοχή ειδική αστυνομική δύναμη, αφού η υπάρχουσα δεν επαρκεί, και να παραμείνει όσο χρειαστεί. Πρέπει να θεσμοθετηθούν οι περιπολίες και η περιφρούρηση από αστυνομικούς και κατοίκους, για να αποτρέπονται οι κλοπές και οι εισβολές σε σπίτια από εγκληματικά στοιχεία - των οποίων δεν μας ενδιαφέρει η φυλή ή η εθνικότητα. Ακόμα χρειάζεται να κινηθούν διαδικασίες για τη σύλληψη τυχόν κλεπταποδόχων».

Ο Θ. Μπρεδήμας τόνισε επιπλέον ότι χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι δημοτικές και οι κοινωφελείς υπηρεσίες, προκειμένου να επιβάλουν τα νόμιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι παρανομούν - ως προς τις συνδέσεις των χώρων διαμονής τους με τα διάφορα δίκτυα.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες -ακόμα και διανομή τροφίμων, προκειμένου να εξαλειφθεί ένα από τα βασικά κίνητρα για παραβατική συμπεριφορά-, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη σημερινή σύσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» είχε επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Αρι, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού Σταμάτης Μπεχράκης.

Η μόνη λύση, συνέχισε, είναι η αύξηση του προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και η συστηματική αστυνόμευση της περιοχής. Αντιδιέστειλε δε την υπερσυγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων στη διάρκεια της πρόσφατης εθνικής επετείου, οι οποίες κλήθηκαν να περιφρουρήσουν τους ελάχιστους επισήμους.

Οπως τόνισε ο Στ. Μπεχράκης, ζητήσαμε και τελικά πετύχαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου «προβάλαμε έντονα το θέμα της αστυνόμευσης στην "καυτή" περιοχή Αρις, Αριοχώρι και Πλατύ, όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν στοιχειώδεις αγροτικές ασχολίες, να υπάρξει φύλαξη οικόσιτων ζώων».

Ο Στ. Μπεχράκης πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του είχε ζητήσει επίσης «να αστυνομευθούν όσα από τα διαλυτήρια μετάλλων τυχόν λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι αντικειμένων».

Επικρίνοντας την Πολιτεία που άφησε να διαλυθεί ο καταυλισμός στην Μπιρμπίτα, ο δημοτικός σύμβουλος είπε ότι θα πρέπει οι τσιγγάνοι να μετέχουν σε προγράμματα μερικής απασχόλησης ή και διανομής φαγητού σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις.

"ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΕΛΛΕΙΟ"

«Θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο της Πολιτείας. Αν η Πολιτεία δεν πάρει μέτρα, θα πάρουμε εμείς», είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αριοχωρίου Παναγιώτης Σκούρας, στη συνάντηση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον κάλεσε στη σημερινή σύσκεψη με τον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής επιβεβαίωσαν πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στο Αριοχώρι από ώρα σε ώρα θα γίνει μακελλειό. Θα στέλνετε συλλυπητήρια. Αν δε δοθεί λύση, μην περάσετε από τα χωριά μας προεκλογικά. Τα ωραία τα λόγια τα ακούμε, δε θέλουμε να χαϊδεύετε τα αυτιά μας. Το αποτέλεσμα θέλουμε να δούμε».

Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα υπάρχει θέμα για την εγκληματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ανέφερε πως η ασφάλεια είναι θέμα της Πολιτείας, της κυβέρνησης, και είπε ότι από την Περιφέρεια έχουν ζητήσει να ενισχυθεί η Αστυνομία.

Ρεπορτάζ

[Κέλλυ Δημητρούλια, Βασίλης Μπακόπουλος, Γιάννης Σινάπης]