Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 18:34

Ενημέρωση για τον Σύνδεσμο Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας»

Ενημέρωση για το τι έχει γίνει στο Σύνδεσμο Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας» κάνει με επιστολή του ο πρόεδρός του Ανδρέας Ματθιουδάκης, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα όπως σημειώνει.

Σε αυτήν χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα διαφόρων πηγών, που αφορούν τον αγωγό ύδρευσης του Συνδέσμου “Καπετάν Τέλλος Αγρας” που υδρεύει τις περιοχές του Δήμου Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Δήμου Μεσσήνης, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε και να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1. Από το 2013 και υπό την προεδρία του Κυριακουλόπουλου Καλλίνικου, θεσπίστηκε κανονισμός λειτουργίας του συνδέσμου με την με αρ. απόφαση 9/2013 του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδρευσης.

2. Βάσει της απογραφής του 2011 και μετά από την με αρ. απόφαση 8/2013 του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδρευσης έγινε κατανομή υποχρεώσεων του κάθε δήμου που ανήκει στον σύνδεσμο, ανά υδρευόμενο άτομο.

3. Το 2014 και μετά τη συνένωση των καποδιστριακών Δήμων Βλαχόπουλου και Πύλου-Νέστορος, ζητήθηκε από τον Σύνδεσμο “Τέλλος Αγρας” να γίνει η αποπληρωμή της περιβαλλοντικής μελέτης που είχε ανατεθεί από τον τέως πρόεδρο του τέως Δήμου Βλαχόπουλου (ως πρόεδρος του συνδέσμου), η οποία μελέτη αφορούσε το κομμάτι από τις πηγές του Αλικοντουζίου έως και την περιοχή Τουλούπα Χάνι και να την παραδώσει στον σύνδεσμο, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος.

4. Ο Σύνδεσμος “Τέλλος Αγρας” ευαισθητοποιημένος επανήλθε την περίοδο 2015- 2017 και ζήτησε από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος να αναλάβει και να αποπληρώσει το υπόλοιπο της περιβαλλοντικής μελέτης, ποσό της τάξεως των 38.000€ περίπου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει η μελέτη αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού.

5. Το 2017 ο σύνδεσμος ξεκίνησε τη διαδικασία μελετών για την αντικατάσταση και του υπόλοιπου μέρους του αγωγού που αφορούσε το κομμάτι Τουλούπα Χάνι - Γαργαλιάνοι - Τραγάνα Μαραθουπόλεως. Μελέτες όπως υδραυλική, τοπογραφική, περιβαλλοντική και μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων αξίας 55.000€ περίπου, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι παραπάνω μελέτες που αφορούν τη συνολική αντικατάσταση του αγωγού από Αλικοντούζι - Τουλούπα Χάνι και Τουλούπα Χάνι - Γαργαλιάνοι/ Τραγάνα Μαραθουπόλεως μήκους 40 χλμ. περίπου, βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, για την ολοκλήρωσή του ελέγχου της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του έργου θα προβούμε στην εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του. Μία πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται ως σήμερα, για την υδροδότηση των περιοχών Δήμου Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ως τελευταίος παραλήπτης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, είχε παρατηρηθεί ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα υδροδότησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον τελευταίο χρόνο, χάρη στις έγκαιρες επεμβάσεις στον κεντρικό αγωγό, κατορθώσαμε να γίνεται σωστή και ποιοτική κατανομή ύδατος και σε σχετική επάρκεια. Στο σημείο αυτό και κλείνοντας τη σύντομη αυτή ενημέρωση θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δημήτριο και Φώτιο Λουμιώτη, για την άψογη συνεργασία, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τους ζητήθηκε, επενέβαιναν για την πλήρη αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού».