Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 12:26

Δυνατός κρότος από την άσκηση "Ηνίοχος 2019" αναστάτωσε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Αναστάτωση επικράτησε για λίγη ώρα από έναν δυνατό κρότο (άλλοι το περιέγραψαν σαν έκρηξη) σε περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.

Προήλθε από κάποιο αεροσκάφος, που έσπασε το φράγμα του ήχου στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης "Ηνίοχος 2019".

Οπως αναφέρει και η "Καθημερινή" η φετινή άσκηση αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία να εξετάσουν ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 στον ελληνικό εναέριο χώρο έχουν αυτές τις ημέρες οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Η άσκηση ξεκίνησε χθες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ιταλία συμμετέχει στην άσκηση με έξι F-35 που παρέλαβε πρόσφατα, ωστόσο θα αναπτυχθούν και διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης εναέρια ραντάρ και τάνκερ. Τα αεροπλάνα άρχισαν να πετούν χθες από τη βάση της Π.Α. στην Ανδραβίδα, κυρίως στα δυτικά της χώρας και στην Πελοπόννησο.

Τις επόμενες ημέρες, τα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα τμήματα του FIR Αθηνών, περιλαμβανομένων των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην επιχειρησιακή εκπαίδευση θα συμμετάσχουν, επίσης, μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την εξοικείωση σε περίπλοκα σενάρια που θα δοκιμάσουν την ετοιμότητα της Π.Α.

Η ετήσια άσκηση «Ηνίοχος» αποτελεί την πλέον γνωστή σε συμμαχικό επίπεδο και διοργανώνεται από την Π.Α. Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το σταθερό ενδιαφέρον της αμερικανικής αλλά και της ισραηλινής αεροπορίας. Στον φετινό «Ηνίοχο», χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα συμμετάσχουν με καθεστώς παρατηρητή.