Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 07:49

Ο Καλαματιανός Σπήλιος Μακρής διαπρέπει παγκοσμίως στις τηλεπικοινωνίες

Με την μητέρα του κ. Τούλα, μια από τις παλιές καλές μοδίστρες της Καλαμάτας

Με την μητέρα του κ. Τούλα, μια από τις παλιές καλές μοδίστρες της Καλαμάτας

 

Ενα ακόμα παιδί της Καλαμάτας, που για δεκαετίες διαπρέπει στο εξωτερικό, τιμήθηκε στις 18 του περασμένου Απριλίου στις ΗΠΑ με την ανώτατη διάκριση για την πολύχρονη προσφορά του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για τον Σπήλιο Μακρή, υψηλόβαθμο στέλεχος της Bell πρώτα και μετά της Ericsson, στον οποίον το ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers / Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) απένειμε -σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Φλόριντα, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης του εν λόγω παγκόσμιου οργανισμού- το Lifetime Service Award: ένα βραβείο αναγνώρισης για το έργο που επί 35 ολόκληρα χρόνια έχει επιτελέσει ο συμπατριώτης μας στον τομέα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιών.

Ο Σπήλιος Μακρής γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα, πήγε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων, και το 1972 μπήκε στο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Μετά το πτυχίο από το ΕΜΠ, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου εξειδικεύθηκε στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνιών, την ασφάλεια και την υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα σε άλα ήταν υπεύθυνος για τους πιο πάνω τομείς σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας το 2004, καθώς και στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το 2015.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σπήλιος Μακρής είχε τιμηθεί και πάλι από το ΙΕΕΕ με ανάλογη διάκριση το 2005, για την συνεισφορά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς απέδειξε με ακλόνητα στατιστικά στοιχεία ότι «ήταν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όσον αφορά την αξιοπιστία του Ολυμπιακού Δικτύου στη διάρκεια των 17 ημερών που αυτοί διήρκεσαν». Οπως ο ίδιος εξομολογήθηκε σε φίλο του για το συγκεκριμένο γεγονός, «εκεί που περίμεναν καταστροφή στην Αθηνα... έγινε το θαύμα».

Ο Σπήλιος Μακρής εξειδικεύτηκε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στους τομείς Αξιοπιστίας και Κινδύνου Δικτύου, Σχεδιασμού Συνέχειας Επιχειρήσεων, Αξιολόγησης Ακεραιότητας Δικτύων τρίτων, Προτύπων Τηλεπικοινωνιών, Γενικών Απαιτήσεων Δικτύων / Συστήματος Αξιοπιστίας, Ανθεκτικότητας Δικτύων καθώς και της Αξιοπιστίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων παγκόσμιας κλάσης (π.χ. ολυμπιακά δίκτυα).

Εχει συνεργαστεί με πάνω από 50 εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προμηθευτές τηλεπικοινωνιών και ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, καθοδηγώντας και ενημερώνοντας τα ανώτατα στελέχη τους σχετικά με τους κινδύνους των ενύρματων και ασύρματων δικτύων τους. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη των προτύπων αξιοπιστίας και των βέλτιστων πρακτικών ανθεκτικότητας που αποτελούν πλέον κανόνες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο συμπατριώτης μας επιστήμονας έχει υπάρξει επίσης πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης του IEEE για την Ασφάλεια, Αξιοπιστία και Απόδοση για τα Ορισμένα από το Λογισμικό και Εικονικοποιημένα Οικοσυστήματα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει για 21 χρόνια πρόεδρος ή αντιπρόεδρος ή επικεφαλής συν-συντάκτης και κορυφαίος συντελεστής της Task Force για την αξιοπιστία της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις του, περιλαμβάνονται το βραβείο από την Επιτροπή Προστασίας Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στις ΗΠΑ, επί Προέδρου Μπιλ Κλίντον, το Βραβείο Εξυπηρέτησης Τελικού Επιπέδου Τ1 της Επιτροπής Προτύπων, καθώς και το ομοσπονδιακό Βραβείο Αναγνώρισης για την εξαιρετική προσπάθεια και την πολύτιμη βοήθειά του στην προώθηση της Αξιοπιστίας του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σπ. Μακρής (πρώτος αριστερά) με τους συμμαθητές του σε μια από τις επισκέψεις του στην Καλαμάτα