Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 08:39

Μεσσήνιοι σε συνέδριο στη Νότια Αυστραλία

Γράφτηκε από την
Μεσσήνιοι σε συνέδριο στη Νότια Αυστραλία

Η Μεσσηνία παρουσιάστηκε στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Ερευνας για την Ελλάδα, στο Flinders University at Tonsley της Νότιας Αυστραλίας.

Ηταν ένα συνέδριο που όλη του η θεματολογία αναφερόταν στην Ελλάδα, και αξίζουν συγχαρητήρια στον ομότιμο καθηγητή Michael Tsianikas και στους εισηγητές από την Αυστραλία, Κύπρο και Ελλάδα που εντυπωσίασαν με τις εισηγήσεις τους και τη σύγχρονη προσέγγιση των θεμάτων τους αναφορικά με τον πολιτισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τη μετανάστευση και τη διασπορά, τη θρησκεία, την ηθική και την πολιτική.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου είχε την ευκαιρία  ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, που υποστηρίζεται από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, τα θεατρικά σχήματα και τους συλλόγους της Καλαμάτας, να κάνει μια ανάλυση του νέου ντοκιμαντέρ που γυρίζεται εξολοκλήρου στη Μεσσηνία «Ζορμπάς. Βίος και Πολιτεία του πολυμήχανου Γιώργη Ζορμπά», το οποίο σχεδιάζεται να γίνει ένα ακόμα πολιτιστικό διπλωματικό έργο με σκοπό να προβληθεί στο κόσμο, προβάλλοντας την ελληνική ψυχή, την Ελλάδα και τη Μεσσηνία.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης παρουσίασε στο συνέδριο το «Ιερό της Μεσσήνης και την οργάνωση του ιερού χώρου», με τις άριστες αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές αρχές για τη χωροθέτηση των ιερών, τα οποία σχετίζονται με τις πολιτικές και κοινωνικές αξίες της εποχής τους εξασφαλίζοντας τις ανάγκες της πόλης.

Το Σάββατο το βράδυ και χθες Κυριακή, η ομάδα της αποστολής επισκέφθηκε τον Μεσσηνιακό Σύλλογο «Ναυαρίνο», όπου ο πρόεδρος Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, το Δ.Σ. και τα μέλη φιλοξένησαν την ομάδα και παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ-πορτραίτο του Μπάμπη Τσόκα «Πέτρος Θέμελης. Αγγιξα… αγάπησα… έσκαψα…». Εκεί ο κ. Τσόκας μίλησε για το έργο αυτό και ο κ. Θέμελης ανέφερε και πολλά άγνωστα προσωπικά στοιχεία από τη δουλειά του, αποκαλύπτοντας τόσο την αγάπη του για την Αρχαία Μεσσήνη όσο και τη βαθιά φιλία που αισθάνθηκε για τους ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία.


NEWSLETTER