Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 15:50

Γιόρτασαν τα 60 χρόνια από την αποφοίτησή τους οι συμμαθητές 6ου Δημοτικού Σχολείου (Ράχης)

Του Ιωάννη Τσερώνη (Τσε)

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που έζησαν όλοι μαζί οι απόφοιτοι του 1959 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (Ράχης) που ανταμώσαμε για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από την αποφοίτησή μας. Η ιδέα του Βασίλη Μπακέα έγινε για δεύτερη φορά πραγματικότητα με τη βοήθεια του γράφοντος και της επιτροπής Πέτρου Κατσιλιέρη, Ελένης Ρουμελιώτη-Ρουμπόγλου, και Δημήτρη Σβίλια.

Η συνάντηση έγινε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 στο Sunrise Μπαλόπουλος. Για την αναγνώριση κάποιων χρειάστηκε να γίνουν οι αναγκαίες συστάσεις, αφού το μακιγιάζ το χρόνου μας έχει κάνει αγνώριστους. Οι τότε συμμαθήτριες – συμμαθητές, πρώην τεχνικοί, τραπεζικοί, βουλευτές, δικηγόροι, γιατροί, αξιωματικοί, επιχειρηματίες, καθηγητές, συνταξιούχοι Δημοσίου και Οργανισμών.

Συνεχίσαμε κάτω από το φεγγαρόλουστο βραδινό στον κήπο του Sunrise με κρασί και ποιοτικούς μεζέδες.

Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή για τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου έχουν φύγει από τη ζωή.

Εκτός των παραπάνω συμμετείχαν οι: Αγγελος Ανδροβιτσανέας, Θόδωρος Λαγωνικάκος, Δέσποινα Κατσαρού-Δικαιουλάκου, Τασία Μπαστούνη, Μαρία Καράγιωργα-Βασιλειάδου, Αλεξάνδρα Κουδούνη-Γεωργιάδη, Παλαβού-Κατσαφάδου, Αντώνης Αθανασάς, Γιάννης Χιώτης, Ελένη Ρουμπόγλου-Ρουμελιώτη, Μιχάλης Καπετανάκης, Θύμιος Ρεϊτζόπουλος, Γιώργος Κιρκινέζος. Επίσης συμμετείχαν σύζυγοι και φίλοι από τη Ράχη, όπως ο αρχηγός της ''Φλόγας'' Ράχης και μετέπειτα Ποδοσφαιριστής του Ομίλου Καλαμάτας Παναγιώτης Κουράκλης.

Χαιρετισμό απέστειλε ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ο Λεων. Καννελόπουλος και ο Γιώργος Στράγκας.

Θυμηθήκαμε τα δύσκολα χρόνια τα μαθητικά, που με καραβάνα παίρναμε γάλα και κίτρινο τυρί, ή τότε που πήραμε τον κατάλογο με τη βαθμολογία για να βοηθήσουμε τους αδύναμους μαθητές. Το Δημήτρη Σ. που πήρε τη βέργα από τη δασκάλα για να εκδιώξει από την τάξη τον ενοχλητικό Μαρίνο Π. και έγινε το αντίστροφο γυρίζοντας δαρμένος από τον Μαρίνο, που παίζαμε μπάλα στου κουφού τις ελιές και δεν έλειπε κανείς από τα ντέρμπι, τις γιορτές του Πάσχα, τα Ρουσάκια και τον Λούη Ζυγούρη που έφτιαχναν σαΐτες και έκαναν σαϊτοπόλεμο στον Αβραμόγιαννη.

Αναπολήσαμε τις στιγμές των παιδικών χρόνων με τα ανέξοδα παιχνίδια της εποχής, κομάν, τοιχάκι, καραβάνα, κλέφτες και αστυνόμοι, μακριά γαϊδούρα, γυαλένιες, τότε που κόβαμε περικοκλάδες από τον κήπο της ταβέρνας «Καλαμάκια» και μαθαίναμε να καπνίζουμε κ.λπ.

Μετά έγινε κλήρωση για 2 βιβλία, το ένα του συγγραφέα – δικηγόρου – πανεπιστημιακού καθηγητή Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου η «Αυτοβιογραφία» και το άλλο της συγγραφέως Μαρίας Δαμιανάκου «Ισκιος στον Καθρέφτη».

Κατόπιν μας διασκέδασαν ο μαέστρος Παν. Βασιλόπουλος και οι τραγουδιστές Γιώργος Γερακάρης και Χρίστος Κωνσταντόπουλος και χορέψαμε. Τέλος έφυγαν όλοι με τις μοναδικές μνήμες της ζωής μας.

 

Ποίημα

Η χρονιά που είμαστε φέτος

δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Το γλυκό αντάμωμά μας

έγινε το σύνθημα μας.

 

Τα παιδιά της δικής μας της σχολής

της χρυσής της εποχής

του 6ου Δημοτικού Σχολείου (Ράχης)

θα γιορτάζουμε κεφάτα και τα δεύτερα μας νιάτα.

 

Είμαστε καλά παιδιά.

Το κουδούνι θα χτυπά

για να μας θυμίζει ότι κάθε χρόνο

θα είμαστε εδώ και πάλι.