Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 18:07

Αναγκαίο το δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αναγκαίο το δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία 130 άτομα το χρόνο κατά μέσο όρο θα πάθουν καρδιακή ανακοπή, ενώ οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Εάν, όμως, υπήρχε ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, καθώς και εκπαιδευμένοι εθελοντές στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (μέθοδος κάρπα), το πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης (10%) των ατόμων που παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου θα ανέβαινε στο εντυπωσιακό 50%.

Ενα δίκτυο εξωτερικών απινιδωτών προϋποθέτει και άτομα που θα ξέρουν να τον χειρίζονται, αλλά και να έχουν τις γνώσεις για να εφαρμόσουν την μέθοδο κάρπα σε έναν άνθρωπο που έχει καταρρεύσει. Επίσης, προϋποθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, διάσπαρτων μέσα στην πόλη και σε χώρους άθλησης - ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 7 στην πόλη της Καλαμάτας. Βέβαια, μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Σαράντο Μαρινάκη εξήγησε και ο ίδιος στην "Ε" πως απαραίτητο είναι τόσο το να πυκνώσει το δίκτυο απινιδωτών όσο και το να μεγαλώσει ο αριθμός των πιστοποιημένων ανανηπτών. Σημείωσε δε πως ο δήμος προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και με θετική διάθεση ανταπόκρισης στο κάλεσμα των πιστοποιημένων εκπαιδευτών BLS/AED (Βασική υποστήριξη της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή) του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ BLS ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο ιατρός καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος - επιμελήτρια Α' Χρυσάνθη Μάλλιου είναι εκπαιδευτές BLS και μιλούν στην "Ε" για τα σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με έδρα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα οποία ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας. Μέχρι σήμερα, λέει η κ. Μάλλιου, έχουν εκπαιδεύσει 400 άτομα στη βασική υποστήριξη της ζωής με τη χρήση αυτόματου απινιδωτή. Και εξηγεί ότι πρόκειται για πιστοποιημένα σεμινάρια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, το λεγόμενο ERC. Είναι 5ωρα σεμινάρια, που περιλαμβάνουν θεωρητική διάλεξη για το πώς αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, καθώς και πρακτική εκπαίδευση σε κούκλα, με χρήση απινιδωτή.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Οι εκπαιδευτές BLS εξηγούν ακόμα ότι τα σεμινάρια είναι συχνά και απευθύνονται σε κάθε πολίτη: στους εκπαιδευτικούς, στους προπονητές, αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους με ευαισθησία που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στη μέθοδο κάρπα, για να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους. Η κ. Μάλλιου λέει επίσης πως οι συμμετέχοντες παίρνουν και ένα πιστοποιητικό διάρκειας 3 χρόνων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι γίνονται μέλη μιας ευρύτερης πανευρωπαϊκής ομάδας.

Η επικοινωνία και η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει στα email: blskalamata@gmail.com

και iemess2011@gmail.com

ή στα τηλ. 27210 46384 και 23156.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ

Ο Μαν. Μάκαρης αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό επιβίωσης (10%) των ατόμων που παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου, και στο πώς θα ανέβαινε το ποσοστό αυτό στο εντυπωσιακό 50% εάν υπήρχε οργανωμένο δίκτυο απινιδωτών και οργανωμένο δίκτυο διασωστών ανανηπτών, προτείνει την ανάπτυξή τους σε προσπελάσιμα σημεία μέσα στην πόλη, όπου θα υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη. Μιλά επίσης για ένα λογισμικό για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που θα εντοπίζει τη θέση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τον κοντινότερο διαθέσιμο διασώστη.

Η Χρ. Μάλλιου προσθέτει ότι η ομάδα τους βρίσκεται σε μια διαδικασία να χαρτογραφήσει καταρχάς τους απινιδωτές που υπάρχουν στην πόλη, να δει ποιοι δουλεύουν και ποιος τους συντηρεί. Επίσης, να προτείνει συνεργασία στο Δήμο Καλαμάτας και άλλους φορείς, για την πύκνωση του δικτύου και την τοποθέτηση νέων σε συγκεκριμένες θέσεις, καθώς και για την εφαρμογή του λογισμικού εντοπισμού. Πρόταση έχει απευθύνει ο Μ. Μάκαρης και στην Εκκλησία, για να τοποθετηθούν απινιδωτές στους πρόναους.

 

ΣΕ 7 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Μέχρι σήμερα στο Δήμο Καλαμάτας έχουν εγκατασταθεί 7 απινιδωτές: Στο Δημοτικό Ιατρείο στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης, στο Πνευματικό Κέντρο στην οδό Αριστομένους, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας στην περιοχή Μπαριάμαγα, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Τέντας στο Ανατολικό Κέντρο, στο γήπεδο "Γιώργος Λουκαρέας" στην ευρύτερη περιοχή των Συνεργείων του δήμου, στο γήπεδο "Παναγιώτης Μπαχράμης" στην περιοχή του Κορδία, και πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του "Διοκλή" στο Βιομηχανικό Πάρκο Καλαμάτας. Επίσης, ο κ. Μάκαρης μας είπε ότι υπάρχει ένας και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

 

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά τη συντήρησή τους ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης μας είπε ότι οι απινιδωτές δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, παρά μόνο προσοχή ώστε να είναι λειτουργικά τα ηλεκτρόδιά τους, ενώ και οι μπαταρίες τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής που φτάνει τα 4-5 έτη. Ως μια από τις προτεραιότητες για να λειτουργήσει η προσπάθεια, έθεσε την πύκνωση του δικτύου των απινιδωτών, ταυτόχρονα με την αύξηση των εκπαιδευόμενων, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και την ομάδα BLS του νοσοκομείου. Υπενθύμισε ότι ήδη ένας αριθμός δημοτικών υπαλλήλων έχει εκπαιδευτεί από το περιφερειακό τμήμα Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει, τόνισε, ο αριθμός διασωστών ανανηπτών να επεκταθεί ώστε να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να χειρίζονται τους απινιδωτές, με προτεραιότητα σε άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στους χώρους όπου έχουν τοποθετηθεί, όπως για παράδειγμα οι προπονητές αθλητικών συλλόγων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 14.500  ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 14.500 ανθρώπους σε θέματα πρώτων βοηθειών και διασωστικών δεξιοτήτων, τα τελευταία 29 χρόνια. Σκοπός και στόχος του Ερυθρού Σταυρού είναι να εκπαιδεύσει όσο γίνεται περισσότερα άτομα στον τομέα των πρώτων βοηθειών, ώστε να μάθουν τι πρέπει να κάνουν αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουν, για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Από το 2013 και μετά ο εκπαιδευόμενος παραλαμβάνει και ευρωπαϊκή πιστοποίηση, η οποία έχει τριετή ισχύ. Η θεματολογία των πρώτων βοηθειών με ευρωπαϊκή πιστοποίηση είναι είτε 14 ωρών (ενδεικτικά περιλαμβάνει εκπαίδευση σε: τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), είτε 16 ωρών, που περιλαμβάνει και τη χρήση απινιδωτή.

 

5ΩΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Ερυθρός Σταυρός εφαρμόζει και ένα πρόγραμμα 5 ωρών με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή, με ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα εκμάθησης πρώτων βοηθειών 4 ωρών ή 8 ωρών με βεβαίωση παρακολούθησης, στα οποία ο εκπαιδευόμενος έρχεται σε επαφή με το πρόπλασμα για να εφαρμόσει τη μέθοδο κάρπα, να περιποιηθεί ένα τραύμα ή ένα έγκαυμα, αλλά και να βάλει έναν άνθρωπο σε θέση ανάνηψης. Οποιοσδήποτε λοιπόν επιθυμεί να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα μπορεί είτε να περάσει από τα γραφεία του ΕΕΣ στην Καλαμάτα (Κεφάλα 5), είτε να καλέσει στο τηλ. 27210 87737 ή στο 27210 88313 και να κάνει την εγγραφή του.


NEWSLETTER