Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 17:06

Συνέδριο του Νοσοκομείου για ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας

 

Στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας προτίθεται να διαθέσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας τα χρήματα από τις χορηγίες στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα γίνει το Μάρτιο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με θέμα “Καλές και βέλτιστες πρακτικές στον νοσοκομειακό χώρο”.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωση στον εξοπλισμό του φυσικοθεραπευτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, και φυσικά για επαναλειτουργία της πισίνας. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι που πέρασε η “Ε” είχε δεχτεί τις διαμαρτυρίες γονιών επειδή από το 2011 δεν λειτουργεί η πισίνα φυσικοθεραπείας του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας. Οπως είχαμε και τότε επισημάνει, αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο, ενώ μια υπόσχεση το Νοέμβριο του 2014, για να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να συντηρηθεί και να επαναλειτουργήσει, δεν είχε αντίκρισμα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έγινε προσπάθεια μέσα από το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας για τη χρηματοδότηση των επισκευών στα ηλεκτρομηχανολογικά, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η πισίνα. Μάλιστα, από την πλευρά των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου έγινε και αυτοψία στο χώρο για να συνταχθεί μελέτη και να εξασφαλιστεί επιχορήγηση 150.000 ευρώ, για συνολικότερες παρεμβάσεις στο κτήριο του ΚΕΦΙΑΠ.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι γονείς βλέπουν θεαματική βελτίωση στα παιδιά τους από την επαφή με το νερό (τα καλοκαίρια το ΚΕΦΙΑΠ επεκτείνει τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας στην παραλία της Καλαμάτας). Και όχι μόνο γιατί είναι μια εξαιρετική άσκηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες, αλλά και γιατί βοηθά την ενσωμάτωση των παιδιών στην ομάδα και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, η επαναλειτουργία της πισίνας θα ωφελούσε και ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού και ερειστικού συστήματος, καθώς το ΚΕΦΙΑΠ απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών με αναπηρία.

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη διοργάνωση του συνεδρίου στις 6 Μαρτίου στο “Elite City Resort” να αναφέρουμε ότι αυτό εστιάζει στον τρόπο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης ενός νοσοκομείου. Η θεματολογία του στοχεύει στο να διαδώσει καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από σύγχρονα μοντέλα διοίκησης. Ενα από τα ζητούμενα άλλωστε του συνεδρίου είναι και το πώς το σύγχρονο νοσοκομειακό μάνατζμεντ μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, την εξοικονόμηση πόρων και τη διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι η αυτοπαραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση και η αυτοδιαχείριση μολυσματικών αποβλήτων, τομείς όπου το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει υπάρξει πρωτοπόρο.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν και τα προγράμματα παραγωγής πράσινης ενέργειας, και πώς με τον τρόπο αυτό (ηλιοθερμικό πεδίο, φωτοβολταϊκά κ.ά.) μπορούν να εξασφαλιστούν πόροι και να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Το συνέδριο απευθύνεται σε διοικητές νοσοκομείων και αναπληρωτές τους, διευθυντές και προϊσταμένους Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και στελέχη Νοσοκομείων.

Ν.Κ.