Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 20:07

Απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Ανακοίνωση με αφορμή άρθρα του δημοσιογράφου Θανάση Λαγού εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας παρουσιάζοντας τις θέσεις του.


Αναλυτικά:
“1. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε η ΔΕΥΑΚ είναι υποστελεχωμένη σε εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Το αποδεικνύουν οι εργολαβίες που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Εργολαβίες ακόμα και για αποκατάσταση ζημιών, για συνδέσεις ύδρευσης-αποχέτευσης και για αλλαγές υδρομέτρων. Για αρμοδιότητες ύδρευσης-αποχέτευσης, λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού, επίβλεψης μεγάλων χρηματοδοτούμενων έργων, διοίκησης, αλλά και συντήρησης του εσωτερικού δικτύου των ομβρίων σε όλη την έκταση των ορίων του δήμου, από Αρφαρά έως τα χωριά του Ταϋγέτου, οι θέσεις που προβλέπονται στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, είναι 110 όλων των ειδικοτήτων. Σήμερα που μιλάμε, στον Ο.Ε.Υ. κατέχουν μόνιμες θέσεις 64 εργαζόμενοι. Για να κατανοήσετε το μέγεθος της υποστελέχωσης, σας γνωρίζουμε ότι το 1982 όταν δημιουργήθηκε η ΔΕΥΑΚ, σε ένα δήμο που τα όριά του ήταν τα όρια της σημερινής κοινότητας της Καλαμάτας, ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προέβλεπε 130 θέσεις εργασίας οι οποίες ήταν όλες καλυμμένες.
Εχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές για την υποστελέχωσή της, που όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζαν προς όφελος των εργολάβων να μην διεκδικούν τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό προωθώντας ελαστικές σχέσεις εργασίας προσλαμβάνοντας ρουσφετολογικά διμηνίτες, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία, τους προσλάμβαναν οι δήμαρχοι χωρίς καμία διαδικασία. Το σωματείο μας αντέδρασε και απαίτησε στελέχωση της υπηρεσίας μέσω διαδικασίας προσλήψεων από το ΑΣΕΠ. Τότε βρήκαν την πατέντα των 8μηνιτών που υποτίθεται ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Με αυτήν τη διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν οι οκταμηνίτες, στους οποίους αναφέρεται ο κ Λαγός.
Το σωματείο μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που βρήκαν την αποδοχή της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, εξασφάλισε συναίνεση της δημοτικής αρχής και απέσπασε θετικές δικαστικές αποφάσεις. Αυτό συνέβη και για τους Δήμους Πύλου και Τριφυλίας, όπου εκεί η υποστελέχωση είναι μεγαλύτερη.
2. Οσον αφορά στη ζημιά στον αγωγό του συνδέσμου, που άφησε την πόλη χωρίς νερό για 2 εικοσιτετράωρα, ο κ. Λαγός σκόπιμα διαβάλλει τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.
Οπως γνωρίζετε, η βλάβη ήταν στον αγωγό του Συνδέσμου Υδρευσης, όπου για την αποκατάστασή του ευθύνη είχε ο Σύνδεσμος Υδρευσης, υπό την προεδρία του υπόδικου χρυσαυγίτη κ. Κουκούτση Δημήτρη. Γνωστός εργολάβος της πόλης ανέλαβε υπό την καθοδήγηση του συνδέσμου την αποκατάστασή του, χωρίς την εμπλοκή της ΔΕΥΑΚ. Παρότι η αποκατάσταση της βλάβης ήταν επιτυχής, οι λάθος χειρισμοί της επανατροφοδότησης με νερό, του απαρχαιωμένου αγωγού, δημιούργησαν διαρροές σε άλλα σημεία. Οταν διαπιστώθηκε η αδυναμία ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, επενέβη η ΔΕΥΑΚ με το έμπειρο επιστημονικό και εργατοτεχνικό της προσωπικό, με επιτυχία.
Αυτή είναι η αλήθεια και μας προκαλεί εντύπωση γιατί ο κ. Λαγός βγάζει εμμέσως λάδι τον υπόδικο χρυσαυγίτη Κουκούτση Δημήτρη.
Τέλος για την ιστορία, σας κάνουμε γνωστό ότι από το 1989 το σωματείο μας σε ανακοινώσεις του, κατ’ επανάληψη θέτει το αίτημα αντικατάστασης του αγωγού, αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση (στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές), δεν χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και έργα υποδομών για ύδρευση.
Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις για την τελευταία δημοπρασία αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης από το πρώην χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Φιλόδημος” και τη σημερινή ένταξή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Προφανώς, αυτό που ενοχλεί τον κ. Λαγό είναι η δράση του σωματείου, που πρωτοστατεί στον αγώνα των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, που πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις για τους υγειονομικούς και για τους εργαζόμενους στα super markets”.