Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 10:12

ΜΚΟ αναζητούν σπίτια για οικογένειες προσφύγων

Σπίτια για να στεγάσουν προσφυγικές οικογένειες υπό τη σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης αναζητούν ανά την Ελλάδα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην Πελοπόννησο (και τη Μεσσηνία) δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες που θέλουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους η ΜΚΟ Catholic Relief Services, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS (HELlenic IntegratiOn System), για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση προσφύγων – οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας και έχουν πάρει την προσφυγική ιδιότητα. Η πρόσκληση της ΜΚΟ έχει δημοσιευτεί ήδη στις εφημερίδες “Πελοπόννησος” της Πάτρας και “Πατρίς” του Πύργου καθώς και στο eleftheriaonline. gr, ενώ η “Ε” επικοινώνησε με στέλεχος του προγράμματος που μας επιβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον εστιάζεται γεωγραφικά σε όλη την Πελοπόννησο.

ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πρόκειται κατ' ουσία για μια δράση – παρέμβαση τρίτης υποδοχής (η πρώτη είναι κατά την είσοδο στη χώρα, η δεύτερη ενόσω βρίσκονται υπό αξιολόγηση για την παροχή ασύλου και η τρίτη αφού έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες), η οποία εστιάζει μεταξύ άλλων στην παροχή στέγασης και εξεύρεσης εργασίας, με στόχο οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν σταδιακά την αυτονομία τους και να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό των πόλεων.
Ομως, επειδή είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται σε πολλά επίπεδα, μια αγγελία για την ενοικίαση διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) προαπαιτεί και άλλες κινήσεις, όπως επαφές και συνεργασία με τοπικούς φορείς, τη δημοτική αρχή και κοινωνικές ή άλλες κρατικές δομές. Που σημαίνει πολύμηνη διαδικασία και προετοιμασία πριν την τελική εγκατάσταση, χωρίς πρόθεση αιφνιδιασμού της τοπικής κοινωνίας. Και εξ όσων γνωρίζουμε και προκύπτει από το ρεπορτάζ, πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο δεν υπάρχει ο σχεδιασμός για μια τέτοια κρούση προς φορείς και τη δημοτική αρχή της πόλης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ενα τέτοιο παράδειγμα άλλωστε πολύμηνων επαφών και σταδιακής εγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καλαμάτα είναι και το πρόγραμμα φιλοξενίας για προσφυγόπουλα το οποίο λειτουργεί μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης ο Οργανισμός ΜΕΤΑδραση. Ο οργανισμός ξεκίνησε επαφές από πέρυσι το φθινόπωρο για την αναζήτηση επιστημονικού προσωπικού και κατάλληλων χώρων, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, την εκπαιδευτική κοινότητα και κρατικές δομές, ώστε οι δύο έφηβοι (ο ένας ήρθε αρχές του χρόνου και ο άλλος προ μηνός) οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμέρισμα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να ενταχθούν ομαλά στην τοπική κοινωνία, ζώντας ημιαυτόνομα.
Η ΜΕΤΑδραση από πέρυσι δεν έπαψε να αναζητά ένα ακόμα διαμέρισμα καθώς και οίκημα για τη στέγαση μικρότερης ηλικίας ασυνόδευτων παιδιών. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης προβλέπει τη λειτουργία δύο διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης συνολικά 8 (4+4) ασυνόδευτων εφήβων, καθώς και χώρου για τη στέγαση 14 ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και την προώθηση προγράμματος αναδοχής παιδιών από καλαματιανές οικογένειες.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Στην Τρίπολη, μέσω του προγράμματος ESTIA της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, φιλοξενούνται προσωρινά σε 50 νοικιασμένα διαμερίσματα μέσα στην πόλη, από το Μάρτιο του 2018, 300 αραβόφωνοι και φαρσόφωνοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα, Μαρίνης Μπερέτσος, μιλώντας στην “Ε” τόνισε πως μόνο ωφελημένη είναι η πόλη, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για νέους οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Διευκρίνισε ακόμη πως το πρόγραμμα λειτουργεί με κοινοτικούς πόρους και δεν μοιάζει σε τίποτα με τις κλειστές δομές φιλοξενίας.
Μέχρι τώρα μάλιστα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έχουν βρει δουλειά σε αυτό 20 και πλέον Αρκάδες, κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, τα χρήματα τα οποία εισπράττουν οι οικογένειες επενδύονται στην πόλη. Τα παιδιά έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, και οι γονείς, συναισθανόμενοι τη φιλοξενία και την αποδοχή που προσφέρει η αρκαδική πρωτεύουσα σε αυτούς και τις οικογένειές τους, αναπτύσσουν εθελοντική δράση, όπως έκαναν καθαρίζοντας την πλατεία Αρεως. Παράλληλα, παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας και δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα ή να δώσουν δείγματα ότι δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.

Ν.Κ.