Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 08:48

Τέσσερις σύλλογοι ζητούν φωτισμό του Κάστρου Μεθώνης

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης, ο Σύλλογος Πολλαπλών Δράσεων «Ι. Καποδίστριας» και ο Αθλητικός Ομιλος Μεθώνης ζητούν από τους αρμόδιους το φωτισμό του Κάστρου της Μεθώνης.

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των συλλόγων της περιοχής αναφέρει τα εξής: “Με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε όχι μόνο το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της  Μεθώνης αλλά και ευρύτερα εκείνων του Δήμου Πύλου-Νέστορος δηλώνουμε τα εξής: 
1. Είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι με την αδυναμία, για πολλοστή χρονιά εφέτος, των γνωστών «συναρμόδιων φορέων» να κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να αναδείξουν με τον κατάλληλο εξωτερικό φωτισμό το Κάστρο μας, αυτό το εξαιρετικό μνημείο που αποτελεί τοπόσημο για τη Μεσσηνία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο.  
2. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προφάσεις που θα επιστρατεύσουν και αυτή τη φορά για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους. Ας τις επιλέξουν οι ίδιοι οι «υπεύθυνοι» κατά τη συμμετοχή τους στο ντροπιαστικό αποτέλεσμα. Νοιαζόμαστε όμως, όλοι εμείς, για να μην ξανασυμβεί, να είναι αυτό το τελευταίο καλοκαίρι που το αγέρωχο μνημείο στέκει σκοτεινό, σαν αποπαίδι του πολιτισμού μας!  
3. Γνωρίζουμε ότι ο φωτισμός του Κάστρου μας -ελάχιστο δείγμα συναίσθησης της  ιστορικής μας ευθύνης- είναι σήμερα, με βάση τα δρομολογημένα προγράμματα του δήμου και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, απόλυτα εφικτός! Εξάλλου το Κάστρο της Μεθώνης ήταν, πριν όχι πολλά χρόνια, υποδειγματικά φωτισμένο.  
4. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το Κάστρο της Μεθώνης, όπου έλαβαν χώρα τόσα εξαιρετικής σημασίας γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, της Ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, θα παρουσιάζει αυτό το θέαμα την ώρα που θα γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων της! Σε ό,τι αφορά το κόστος του φωτισμού, το Κάστρο της Μεθώνης, μαζί με τα άλλα μνημεία που μας έχει κληροδοτήσει το μεστό ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, έχει προσπορίσει στο κράτος, με άμεσο και έμμεσο τρόπο, έσοδα πολλαπλάσια από τη δαπάνη που απαιτείται, με βάση τη σχετική προεκτίμηση για τον καλαίσθητο φωτισμό του. 
5. Περιμένουμε, λοιπόν, τις συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες των «συναρμόδιων». Περιμένουμε, ελπίζουμε, αλλά και παρακολουθούμε με προσοχή!
6. Οι πολίτες του δήμου μας αλλά και όσοι τιμούν και αγαπούν το Κάστρο μας, θα χρεώσουν την ευθύνη εκεί που εξ αντικειμένου ανήκει: στις ηγεσίες των «συναρμόδιων» φορέων. Από πλευράς μας, πάντως, δηλώνουμε πως θα αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο αν η αδιαφορία και ο εμπαιγμός συνεχιστούν”.