Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 13:58

Καλαμάτα: Στον εισαγγελέα για τις συνθήκες στον καταυλισμό Ρομά στην Αγία Τριάδα

"Ο Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων (Φυλή Χαλκιδαίων) Αγίας Τριάδος Καλαμάτας, διά του προέδρου Βασίλη Δημητρίου, του μέλους Διαμαντή Δημητρίου και της πρώην δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Γεωργίας Φάσσου, επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και υπέβαλε αίτημα για εισαγγελική παραγγελία".

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, σύμφωνα με την οποία χθες τα μέλη του συλλόγου "ενημέρωσαν την εισαγγελέα υπηρεσίας για τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, όπου 250 άτομα ζουν χωρίς τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως πόσιμο νερό, ρεύμα, αποχέτευση και Wi-Fi, στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης στερούμενα την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Επίσης, αναφέρθηκαν στη μη συμμόρφωση του Δήμου Καλαμάτας, παρά τις σαφείς κρατικές οδηγίες και τις επανειλημμένες συστάσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Η δικαιοσύνη αντεπεξήλθε κατανοώντας τις επιτακτικές ανάγκες, χορηγώντας εισαγγελική παραγγελία ως εξής: «Δυνάμει της με αρ. 59608/09 case of Sampani and others vs Greece του Ε.Ε.Δ.Α. (παρ. 75 του σκεπτικού τους) για να έχει πραγματικά αποτελέσματα το δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει δικαίωμα στην εκπαίδευση ανά πάσα στιγμή. Η Ε.Σ.Δ.Α. η οποία είναι υπερνομοθετικής ισχύος πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Για το λόγο αυτό να τεθεί η παρούσα υπ’ όψιν (με τη συνημμένη λίστα μαθητών κάθε βαθμίδας) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενόψει και της διερεύνησης της υπόθεσης στα πλαίσια της ΑΒΜΑ 20/4026 καταγγελίας και να ληφθεί στα πλαίσια των νόμιμων αρμοδιοτήτων του κάθε πρόσφορο μέσο για την πραγματική παροχή εκπαίδευσης των ανήλικων Ρομά της περιοχής που φοιτούν σε σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά, καθώς λόγω πανδημίας Covid παρέχεται τηλεκπαίδευση, να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους αναγκαίους πόρους».
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει αυτή την παρέμβαση και σύντομα θα προχωρήσει από κοινού με τον Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων (Φυλή Χαλκιδαίων) Αγίας Τριάδος Καλαμάτας σε πρωτοβουλία αιτήματος εισαγγελικής διαμεσολάβησης, μεταξύ δήμου και εκπροσώπων του καταυλισμού, για τη διασφάλιση πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό".