Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 11:50

Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»: Εξοπλισμός σε Παιδιατρικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων της Πελοποννήσου

Τα Παιδιατρικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» και του Νοσοκομείου Αργους εξόπλισε σε διάστημα ενός χρόνου, μαζί με τα αντίστοιχα τμήματα άλλων 5 νοσοκομείων της χώρας, το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

Ο οργανισμός, ο οποίος καλύπτει σημαντικές ανάγκες παιδιατρικών τμημάτων του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια, έχει εξοπλίσει κατά το παρελθόν αντίστοιχους χώρους Επειγόντων, Παιδιατρικές Κλινικές και ιατρεία σε όλη την Πελοπόννησο. Εχει στόχο τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών και την αναβάθμιση της νοσηλείας τους στη χώρα μας. Από το Νοέμβριο 2019 έως και πέρυσι τον Οκτώβριο, η συνολική αξία του έργου του ανήλθε σε 195.278,51 ευρώ.

ΕΧΟΥΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ 1.310.000 ΠΑΙΔΙΑ
Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνει το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που εξοπλίζει, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του 1.310.000 παιδιά. Στόχος του σωματείου είναι να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας της Ελλάδας. Τις σημαντικές ανάγκες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα καταφέρνουν να καλύψουν χάρη στη στήριξη των χορηγών, των δωρητών, των μελών και των φίλων του σωματείου. Έτσι, εκτός από τα Παιδιατρικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Παναρκαδικού και του Νοσοκομείου Αργους, το σωματείο εξόπλισε και τα τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Κοζάνης «Μαμάτσειο», Κεφαλληνίας «Αγιος Γεράσιμος», Αμφισσας, Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου» και Αγίου Νικολάου. Επίσης, εξόπλισε με τα απαραίτητα μηχανήματα 3 Παιδιατρικές Κλινικές και 3 Παιδιατρικά Ιατρεία στα Κέντρα Υγείας Γαλατά και Σκιάθου (Παιδιατρικά Ιατρεία), στα Νοσοκομεία Πρεβέζης, Διδυμοτείχου και Νάουσας (Παιδιατρικές Κλινικές) και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου (Παιδιατρικό Ιατρείο). Επίσης, πρόσφεραν απαραίτητα μηχανήματα για τη λειτουργία τους σε άλλα 3 Παιδιατρικά Τμήματα, των Νοσοκομείων «Παίδων Πεντέλης», «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και Αρτας.

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ
Επίσης, από τον Νοέμβριο 2019 μέχρι και πέρυσι τον Οκτώβριο, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” χρηματοδότησε 3 σεμινάρια APLS (Advanced Paediatric Life Support) στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, όπου συνολικά 93 ιατροί εκπαιδεύτηκαν στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν ακόμη 6 ιατρικά σεμινάρια, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη, και τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Συγχρόνως, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» (η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%) υλοποιήθηκαν 39 παρουσιάσεις (ενώ αναβλήθηκαν άλλες 25 λόγω της πανδημίας) σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν, τις οποίες παρακολούθησαν 1.717 παιδιά.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Σήμερα στους άμεσους στόχους του σωματείου είναι να εξοπλίσει τα Παιδιατρικά Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας, στην Ηλεία και το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, να αγοράσει μηχανήματα απαραίτητα για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών σε 9 ακόμη Παιδιατρικά Τμήματα νοσοκομείων της χώρας, καθώς και να εξοπλίσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία «Τζάνειο» Πειραιά και Αγρινίου και του Κέντρου Υγείας Κύμης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» διακρίθηκε πέρυσι για 4η συνεχή χρονιά στο θεσμό των Healthcare Business Awards 2020 που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, παραλαμβάνοντας το Silver βραβείο στην κατηγορία «Προσφορά στην υγεία από ΜΚΟ».
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website: https://www.pedtrauma.gr και στη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/pedtrauma/