Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 14:08

Επιτροπή εορτασμού των 200 χρόνων στο Ψάρι


Συντονιστική Επιτροπή εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συγκροτήθηκε στο Ψάρι του Δήμου Οιχαλίας, με στόχο να τιμήσει και να αναδείξει την ιστορία των Ντρέδων. Μια ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα, κατά την προεπαναστατική περίοδο, την επαναστατική, αλλά και κατά τη Μεσσηνιακή Επανάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σχεδιάζουν σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων όπου θα αναδειχθεί ο κεντρικός και σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι Ντρέδες στην Ελληνική Επανάσταση και όλων των ηγετικών φυσιογνωμιών Ψαραίων οπλαρχηγών που καθόρισαν την ιστορική αυτή περίοδο.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Ψάρι και στο Δήμο Οιχαλίας, αλλά και στους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, καθως μεταξύ άλλων οι Ντρέδες συμμετείχαν στις μάχες που έγιναν στις περιοχές αυτές και στην κατάληψη των κάστρων τους.
Το φιλόδοξο σχέδιο της Συντονιστικής Επιτροπής του Ψαρίου περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας ταινίας τεκμηρίωσης για τη δράση των Ντρέδων στην επανάσταση αλλά και σε όλη την περίοδο της σκλαβιάς από τους Οθωμανούς.
Τέλος, ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι και: Διαδικτυακή ομιλία στις 23 ή 24 Μαρτίου. Διαγωνισμός ζωγραφικής και ποίησης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας με θέμα «Οι Πελοποννήσιοι ήρωες της επανάστασης». Έκθεση κειμηλίων της επανάστασης. Αίτηση για ονοματοδοσία οδού στην Καλαμάτα: «οδός Μάρκου και Αλέξη Ντάρα».
Τα μέλη της επιτροπής με αλφαβητική σειρά είναι τα εξής:
Αθανασόπουλος, ιδιωτική σχολή λογιστών, ιδιωτικός υπάλληλος.
Γκίνη Ελένη γραμματέας, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία.
Γυφτόπουλος Μιλτιάδης, ιδιωτική σχολή Μηχανογραφημένης Λογιστικής, σύμβουλος Λογισμικών Προγραμμάτων, SingularLogic Business Partner.
Λιακάκη Μαρία, πτυχιούχος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βυζαντινή Ιστορία, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, μέλος Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας με αρμοδιότητα την Ιστορία και Αρχαιολογία της Μεσσηνίας, μέλος της Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας για τον Εορτασμό της Επανάστασης του 1821.
Μοσχούλα Πίπου-Μήτσια, πτυχιούχος ΕΑΠ με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Μπούσιος Ανδρέας, δημοσιογράφος.
Πανομήτρος Δημήτρης, πτυχιούχος Κλασικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναπληρωτής Καθηγητής ΣΣΕ.
Τσιαμούλης Κωνσταντίνος, Indiana University USA, Bachelor's Degree In Economics, MBA (Master's In Business Administration) το 1980, πρώην διευθυντής στην Αγροτική Τράπεζα κατάστημα Δωρίου.
Τσουκαλά Παναγιώτα, απόφοιτη Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας.
Τσούτσια Χρυσούλα, ληξίαρχος Δήμου Περιστερίου.
Επίτιμα και συμβουλευτικά μέλη:
Αρχιμανδρίτης, λοχαγός (ΣΙ) Σωφρόνιος Βόγκας.
Ανδρουτσόπουλος Δημήτρης, γεωπόνος
Γκρίτζαλης Γιαννάκης, απόγονος του χιλίαρχου της επανάστασης του 1821 και ηγέτη της Μεσσηνιακής Επανάστασης Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
Συρράκος Λεωνίδας, συνταξιούχος ταχυδρόμος.
Συντονιστική επιτροπή και εκπρόσωποι: Μιλτιάδης Γυφτόπουλος, Ελένη Γκίνη, Κώστας Τσιαμούλης.
Υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων: Ανδρέας Μπούσιος, Ελένη Γκίνη.