Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 21:02

Απεργιακό κάλεσμα από Εργατικό Κέντρο και Ν.Τ ΑΔΕΔΥ

 Την πολιτική αντίθεση και καταγγελία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατέθεσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κέντρου Σωτήρης Τσώνης.

Μαζί με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Φαββατά και τον γραμματέα του Ε.Κ. Παναγιώτη Μουλά -αυτοί μίλησαν για αντεργατικό έκτρωμα και ζήτησαν την απόσυρση και την ακύρωσή του- κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου και στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Σωτ. Τσώνης σημείωσε ότι δεν πρέπει να πληγεί κανένα συλλογικό και ατομικό δικαίωμα των εργαζομένων κι εκτίμησε πως “το νομοσχέδιο φέρνει την πλήρη ανατροπή, ξεθεμελιώνεται ο νόμος 1264/82”. Είπε ότι η νέα γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της και το brain drain θα συνεχιστεί, οπότε δεν θα πρέπει να ψάχνει κάποιος ποιος ευθύνεται, γιατί οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Εξέφρασε διαφωνία στο θέμα της ατομικής συμφωνίας, “που είναι ετεροβαρής σχέση σε βάρος του εργαζόμενου” και παρατήρησε πως “είναι τελείως διαφορετικό αυτό που προτείνει η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με τη διευθέτηση εργασίας του νομοσχεδίου”. Για τις απολύσεις είπε πως “θα κρίνεται παράνομη και καταχρηστική η απόλυση ενός εργαζομένου και ο εργοδότης θα του δίνει κάποιους μισθούς και δεν θα τον ξαναπροσλαμβάνει”. Κι έκανε λόγο για παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Εξέφρασε κάθετη διαφωνία για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), “δεν μπορούμε να διανοηθούμε να γίνει ανεξάρτητη αρχή” τόνισε και παρατήρησε ότι “παραβιάζεται η διεθνής σύμβαση εργασίας που ορίζει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι στο κράτος”. Εκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ για το θέμα των απεργιών είπε πως βάζει πλαφόν 66% εργαζομένων στη λειτουργία μιας επιχείρησης και προβλέπει αστικές ευθύνες στο σωματείο και σε μεμονωμένους συνδικαλιστές, επισημαίνοντας ότι “το θέμα της απεργίας τελειώνει”. Ενημέρωσε ότι με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για τον κατώτατο μισθό και πρόσθεσε πως “δεν συμφωνούμε με εργασία την Κυριακή. Δεν μπορείς να λες την Κυριακή να δουλεύουν τα λατομεία”. Βρήκε, ωστόσο, θετικά σημεία την εξίσωση της αποζημίωσης εργατών και υπαλλήλων και την κάρτα εργασίας.
Ο κ. Τσώνης έκρινε ως υπεύθυνη τη στάση της ΓΣΕΕ αναφέροντας πως “κρίνουμε πολιτικές. Δεν κάνουμε απεργίες για συνδικαλιστικές μαγκιές ούτε συρόμαστε κάτω από κομματικές απεργίες και απεργίες εφαλτήριο για πολιτικά παιχνίδια”. Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτηθεί. Οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στις συλλογικές διαδικασίες”.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δ. Φαββατάς κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Επεσήμανε πως
“το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα σαρώνει και καταργεί στην πράξη εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Καταργεί το 8ωρο, επιβάλλει εβδομαδιαία εργασία 50 ωρών μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, διαλύει το ΣΕΠΕ, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, περιορίζει ό,τι έχει απομείνει από τους εργαζόμενους και καταργεί τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο της χώρας, τον 1264 που ίσχυσε για πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα το 90% των απεργιών να κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές”. Παρατήρησε ότι “το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας” και πρόσθεσε: “Μπροστά σε αυτή την εργασιακή λαιμητόμο έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε. Και αν ψηφιστεί, να ακυρωθεί στην πράξη. Να δώσουμε τον αγώνα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καθίσουν να συζητήσουν όλοι μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κυβέρνηση και υπουργείο, ώστε να βρεθεί λύση και να δοθούν πίσω όλα όσα έχουν χάσει οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια”.

“ΒΟΗΘΑ ΜΕ ΦΤΩΧΕ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΜΟΙΑΣΩ”
Ο γραμματέας του Ε.Κ. Π. Μουλάς παρατήρησε ότι η ονομασία του νομοσχεδίου είναι αυτό που λέει ο λαός “βοήθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω”. Είπε ότι “όλοι έχουν καταλάβει για το τι πρόκειται, οι πλούσιοι θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι” κι επεσήμανε πως “έχει έρθει η ώρα της περισυλλογής και της ατομικής ευθύνης”. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους και τους ανέργους να δώσουν το “παρών” στη μεγάλη μάχη της 10ης Ιουνίου και δήλωσε ότι “διαδηλώνουμε με σύνθημα «με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται»”.
Γ.Σ.