Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 09:24

Καταγγελίες για εμπρησμό και ολιγωρία στο Βασιλίτσι (βίντεο-φωτογραφίες)

 

“Ηταν εμπρησμός έτσι όπως μπήκαν οι φωτιές” μας είπε ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Σιψάς, χθες τρίτη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, κατά την επίσκεψή μας στο Βασιλίτσι και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη να σβήσουν τις όποιες εστίες υπήρχαν για να μην εκδηλωθούν ξανά επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του εργολάβου είχαν ξεκινήσει την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου που κάηκε, και ο δήμος αγωνιζόταν να ξαναλειτουργήσει το δίκτυο ύδρευσης και να πάει το νερό στο Βασιλίτσι.

Πυροσβεστικές δυνάμεις που τροφοδοτούσαν με νερό υπήρχαν στο “λιμανάκι” και στη βίλα Καλτσίδη. Από κει πήρε νερό ένα μικρό πυροσβεστικό με τον πρόεδρο του Βασιλιτσίου Νικοστέλιο Τομαροπανάγο, που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα για να σβήσει μια εστία πάνω από το Βασιλίτσι, σε λόφο που είχε φωτοβολταϊκά σε κοντινή απόσταση.

Στην περιοχή Κρυονέρι, κοντά στο “λιμανάκι” είδαμε το σημείο που η φωτιά πέρασε τον επαρχιακό δρόμο κι έφτασε στη θάλασσα.

Στο ρεπορτάζ μας ο κ. Σιψάς έκανε λόγο για απίστευτη καταστροφή, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, που κατάγεται από την περιοχή, κατήγγειλε ολιγωρίες και επιχειρησιακό λάθος στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων.

Ο Γιώργος Αργυρόπουλος από τα Λειβαδάκια, που συμμετείχε στη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά και να μην μπει στο χωριό του, μας ενημέρωσε διαμαρτυρόμενος ότι υπήρξε καθυστέρηση – και παρατήρησε με θυμό πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα Λειβαδάκια, λόγω της εντολής που είχαν.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Σιψάς μας επεσήμανε ότι “την Τρίτη ήταν εξαιρετικά δύσκολα, εφιαλτικά τα πράγματα” και μίλησε για απίστευτη καταστροφή, πύρινη επέλαση και λαίλαπα.

“Είδα σπίτια να καίγονται, πληγωθήκαμε όλοι” σημείωσε κι εξέφρασε την ελπίδα “σύντομα να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, για να έρθει η ζωή σε φυσιολογικά πλαίσια”.

Μας πληροφόρησε ότι “σήμερα υπάρχουν μικρά μέτωπα που τα παλεύουν για να μην έχουμε το χθεσινό” και εκτίμησε πως “ήταν εμπρησμός έτσι όπως μπήκαν οι φωτιές”, προσθέτοντας: “Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα. Ηταν νοσηροί εγκέφαλοι, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον;”.

Προέτρεψε “να κάνει υπομονή ο κόσμος, δεν θα έχουν νερό” και συμπλήρωσε: “Μας βοήθησε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας με γεννήτριες. Στόχος μας, να δώσουμε νερό στο Βασιλίτσι”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος παρατήρησε ότι “ενώ τη Δευτέρα είπαμε όλοι «μπράβο», ήταν έγκαιρη η αντιμετώπιση με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα, την Τρίτη στην αναζωπύρωση υπήρξαν ολιγωρίες, μεγάλη καθυστέρηση και επιχειρησιακό λάθος”. Ανέφερε πως “ήρθε με καθυστέρηση μόνο ένα ελικόπτερο με κουβά – με ένα ελικόπτερο δεν προλαβαίνεις”. Και επικρίνοντας τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, είπε ότι “αντίθετα με τον αντιπεριφερειάρχη, δεν μου σήκωνε το τηλέφωνο. Ηθελα να του πω ότι με ένα ελικόπτερο δεν γίνεται τίποτα”.

Εκανε λόγο για πολύ σοβαρές ζημιές στο Βασιλίτσι και στα Λειβαδάκια κι εκτίμησε ότι “αν ήταν 3 εναέρια μέσα και έγκυρη παρέμβαση στα Λειβαδάκια, δεν θα τις είχαμε”.

Ακόμα, διαμαρτυρήθηκε ότι “την Τρίτη που είχε δοθεί εντολή εκκένωσης οικισμών δεν υπήρχε ασθενοφόρο, όπως υπήρχε τη Δευτέρα. Και χρειάστηκε να έρθει ιδιώτης γιατρός στο ένα από τα δύο περιστατικά ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα”.

Τέλος, επεσήμανε ότι “σήμερα έχουν έρθει αρκετές δυνάμεις, κατάλαβαν το λάθος τους” – και στεκόμενος στην επόμενη μέρα σημείωσε πως “ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να αποκαταστήσει τις ζημιές σε όλες τις κολόνες και να υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων”.

Ο Γιώργος Αργυρόπουλος από τα Λειβαδάκια μάς είπε ότι ενημερώθηκε από τους πρώτους για την αναζωπύρωση πίσω από το λόφο και πως η φωτιά με τους ισχυρούς ανέμους κατευθυνόταν στο χωριό. Παρατήρησε ότι, αφού δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική, ειδοποίησε μέσω Facebook με ένα βίντεο – και πρόσθεσε: “Μετά από 40 λεπτά ήρθαν τα πρώτα πυροσβεστικά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν στο χωριό, δεν έδωσαν μάχη πριν το χωριό. Εμείς παιδευόμαστε με τα τρακτέρ, με τα ψεκαστικά εδάφους να σβήσουμε τη φωτιά. Κάηκε το χωριό, επί του δρόμου καίνε ελιές και κολόνες της ΔΕΗ, και δεν κάνουν τίποτα. Εγώ ήμουν με μαγιό και σαγιονάρες και δεν έπαθα εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα είχα”. Κλείνοντας, εξήγησε ότι “ήταν εντολή τους, δεν φταίνε οι πυροσβέστες”.

Βίντεο - φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης