Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 08:30

Το νομοθετικό πλαίσιο για την παρουσία σκύλων στην παραλία

Μπορεί ο σκύλος μας να κυκλοφορεί στην παραλία και να μπαίνει στη θάλασσα; Στο ερώτημα αυτό απαντά στην “Ε” η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας Κατερίνα Πεζώνη. Να επισημάνουμε πάντως ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο για την παρουσία του σκύλου στην παραλία.

Σε περίπτωση που έστω και ένας λουόμενος ενοχλείται από την είσοδο του σκύλου στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι να τον βγάλουμε έξω και να του φορέσουμε το λουράκι. Αλλιώς, υπάρχουν ποινικές κυρώσεις και μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στον κηδεμόνα από την Αστυνομία ή και τη Δημοτική Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, φεύγοντας από το σπίτι οφείλουμε να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του τετράποδου φίλου μας.

 

ΜΕ ΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

Η Κατερίνα Πεζώνη λέει πως ο νόμος 4039 του ’12 επιτρέπει στα σκυλιά να βρίσκονται στην παραλία, αφού, όμως, τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οσο για μια εγκύκλιο του Λιμενικού που το απαγορεύει, η ίδια επισημαίνει πως “ο νόμος υπερτερεί της εγκυκλίου”. Ετσι, και σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, ο κηδεμόνας μπορεί να έχει μαζί το σκύλο του, αλλά “να είναι δεμένος με λουρί και να τον έχει κοντά του”. Επίσης, θα πρέπει “να έχει μαζί το βιβλιάριο υγείας του ζώου -το οποίο δείχνει ότι έχει κάνει τα εμβόλια- και να φοράει τσιπ”.

Φυσικά, ο κηδεμόνας θα πρέπει να φροντίσει και για την ασφάλεια του ζώου στην παραλία και να το έχει “σε σκιερό μέρος και όχι μεσημεριανές ώρες, γιατί δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να πάθει θερμοπληξία, και ας του αρέσει το παιχνίδι στη θάλασσα”. Ακόμη, θα πρέπει “να έχει πάντα μαζί του φρέσκο νερό”.

 

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

Αν ο κηδεμόνας βάλει το σκύλο του να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, θα πρέπει να επιλέξει “μια απομακρυσμένη περιοχή”, αλλά και τότε “αν κάποιος έρθει ή είναι περαστικός και διαμαρτυρηθεί, θα πρέπει το ζώο να απομακρυνθεί από τη θάλασσα” τονίζει η κ. Πεζώνη. Επίσης, ακόμα και αν κανένας δεν παραπονεθεί, επειδή οι σκύλοι μετά το μπάνιο τινάζονται, οι κηδεμόνες πρέπει “να φροντίζουν ώστε να μην είναι κοντά ένας άλλος λουόμενος και να πηγαίνουν σε απομακρυσμένη περιοχή, γιατί κάποιος μπορεί να μην θέλει να τιναχτεί το ζώο πάνω στην πετσέτα ή τα πράγματά του”.

 

ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ

Τα περιττώματα του σκύλου “πρέπει να συλλέγονται σε σακουλίτσες και να τα απομακρύνει ο κηδεμόνας μαζί του”, λέει η πρόεδρος του Φιλοζωικού. Και προσθέτει ότι για να έρθει μαζί μας για μπάνιο “σαφώς ο σκύλος θα πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος και να μην γαβγίζει σε κάθε περαστικό, αφού ενδεχομένως έρθει σε επαφή στο δημόσιο χώρο με άλλα σκυλιά και ανθρώπους”. Ξεκαθαρίζει δε πως “λόγω του σκελετού τους δεν μπορούν να πάνε τουαλέτα μέσα στη θάλασσα, είναι αδύνατον”. Και, απαραίτητα, “μετά το μπάνιο ξεπλένουμε το θαλασσινό νερό”.

Καταλήγοντας, η Κατερίνα Πεζώνη προτείνει, ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ο σκύλος μας κατά την διαμονή του στην παραλία, “οι κηδεμόνες να είναι σωστοί κηδεμόνες και να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας του ζώου”.