Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 08:46

Κανόνες οδικής κυκλοφορίας για πατίνια και ποδήλατα

 

“Τα ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα (ΕΠΗΟ), με μέγιστη ταχύτητα από 6 έως και 25 χιλιόμετρα την ώρα, υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν.

Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος. Σε οδούς με όριο ταχύτητας άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα απαγορεύεται να κυκλοφορούν”.

Αυτό επισημαίνεται στο νόμο 4784/2021 (ΦΕΚ 40/Α’) “Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα-Μικροκινητικότητα-Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες διατάξεις”.

Ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώνει ότι με το μέρος Β’ του νόμου που ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα οχήματα μικροκινητικότητας, έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερωτικό έντυπο υλικό που αφορά στους βασικότερους κανόνες οδικής κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και των ποδηλάτων. Στα ΕΠΗΟ περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα αυτοεξισορροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα, αλλά και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με τις βασικότερες διατάξεις του νόμου: “Οι ποδηλάτες κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν. Διαφορετικά, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος όλων των οδών, εκτός από τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας όπου απαγορεύεται να κυκλοφορούν. Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι. Οταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών, οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ποδήλατα βαδίζοντας. Τα ποδήλατα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ένα κουδούνι, ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό αντανακλαστικό φως πίσω. Εξαιρούνται τα αγωνιστικά και τα ορειβατικά ποδήλατα, εφόσον δεν κυκλοφορούν τη νύχτα. Κατά τη νύχτα είναι υποχρεωτική η χρήση αντανακλαστικού ρουχισμού (π.χ. γιλέκο, περιβραχιόνιο κ.λπ.) για τους ποδηλάτες μεταφορείς ή διανομείς.

Τα ΕΠΗΟ απαγορεύεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες στα οχήματά τους. Η χρήση είναι αυστηρά προσωπική. Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα. Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική. Κατά τη νύχτα είναι υποχρεωτική η χρήση αντανακλαστικού ρουχισμού (π.χ. γιλέκο, περιβραχιόνιο κ.λπ.). Τα ΕΠΗΟ πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ένα κουδούνι, ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό αντανακλαστικό φως πίσω”.