Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 19:31

Πύλος: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου γιορτάστηκε σήμερα στην Πύλο, με επισημότητα και με λιτό τρόπο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η 194η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827).

Μετά τις 10.30 το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Μετά τις 11 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, στην ομώνυμη πλατεία της Πύλου και κατατέθηκαν στεφάνια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Λοτζ, τον αναπληρωτή αρχηγό της Αποστολής της Γαλλικής Πρεσβείας Νικολά Κρουαζέ και τον αναπληρωτή ακόλουθο Αμυνας της Ρωσικής Πρεσβείας Αλεξέι Μαρόζ. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κι έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με θέμα “Το μήνυμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και οι αξίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης”. Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε την ύψιστη σημασία της ναυμαχίας, αναφέροντας ότι “είναι από τα ιστορικά γεγονότα που αν δεν συνέβαιναν όλα θα ήταν διαφορετικά”. Στάθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της ναυμαχίας και τη συνεργασία της Ελλάδας με τις Μεγάλες Δυνάμεις, έκανε λόγο για θρίαμβο των ευρωπαϊκών αξιών και παρατήρησε πως το μεγάλο όπλο που γέννησε το φιλελληνισμό, ήταν ο απόηχος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και η επιθυμία των Ευρωπαίων να δημιουργηθεί μια νέα Ελλάδα.

Αργότερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στα μνημεία των πεσόντων στα νησιά Χελονήσι, Φανάρι και Σφακτηρία, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Βρετανών, Γάλλων και Ρώσων πεσόντων αντίστοιχα.

Μετά τις 12 το μεσημέρι οι Φιλαρμονικές Πύλου - Νέστορος, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων παιάνισαν εμβατήρια μπροστά από το Δημαρχείο και σε κεντρικούς δρόμους της Πύλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΗ

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με δήλωσή της, τόνισε ότι «η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε αποφασιστική. Επιστέγασμα ήταν η καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο, στην πιο κρίσιμη καμπή του Αγώνα, από τον ενωμένο συμμαχικό στόλο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η νίκη αυτή υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων. Αναπτέρωσε το φρόνημά τους και οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους» και κατέληξε σημειώνοντας, ότι «τιμάμε τους άνδρες που στην ιστορική αυτή ναυμαχία έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμάμε ταυτόχρονα τη μακρά φιλία και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν οι λαοί μας».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα. Ο δήμαρχος της προσέφερε ένα γλυπτό - πιστό αντίγραφο του μνημείου Τριών Ναυάρχων. Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη φρεγάτα “Θεμιστοκλής” που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πύλου.

Το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου στην Costa Navarino.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, πέρα από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών.

* Να αναφέρουμε ότι την Τρίτη το πρωί ο Π. Νίκας -από κοινού με τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Π. Καρβέλα και τον πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο- συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις υπό υλοποίηση νέες επενδύσεις στην περιοχή της Costa Navarino.