Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 09:24

Αγώνας για διάσωση των καλντεριμιών της Βέργας (φωτογραφίες)

Αγώνα για τη διάσωση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια για την ανάδειξη των ιστορικών πέτρινων καλντεριμιών και αλωνιών έχουν ξεκινήσει κάτοικοι της Βέργας. Αφορμή στέκεται η… επιδρομή εργολάβου που ξεκίνησε το 2002 στο πλαίσιο εργασιών για το πέρασμα σωληνώσεων ύδρευσης, συνεχίστηκε τη διετία 2006-2008 κατά την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών, ενώ εντάθηκαν το Νοέμβριο του 2012, όταν μπαζώθηκε αυθαίρετα μεγάλο μήκος του παλαιού κοινοτικού δρόμου της Ροβόλας (με περισσότερα από 2.000 κυβικά μέτρα μπάζων) από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελιστρίας και επίσης μπαζώθηκαν μερικά από τα εναπομείναντα ιστορικά αλώνια.

Αυτά προκύπτουν από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έχουν προσφύγει και αποστείλει σχετικό υπόμνημα στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ έχουν ενημερώσει τις δημοτικές παρατάξεις και μία σειρά θεσμικών φορέων αλλά και οργανώσεων ζητώντας τη στήριξή τους.

Οπως τονίζεται στην έγγραφη διαμαρτυρία των κατοίκων προς τον Δήμο Καλαμάτας «όλες αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες και καταστροφές έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τον ίδιο πάντοτε μηχανικό – εργολάβο χωματουργικών, ενώ παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες – καταγγελίες κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών εντύπων και τηλεοπτικών καναλιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας δείχνουν ακατανόητη αδράνεια, ανεκτικότητα ή αδιαφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά την κοινοποίηση της παραπάνω διαμαρτυρίας, η οποία συνοδευόταν από δεκάδες υπογραφές περιοίκων υπήρξε αντίδραση από την Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποιώντας αυτοψία στο χώρο και επιβάλλοντας πρόστιμο 2.150,40 ευρώ για την αυθαίρετη επιχωμάτωση κοινόχρηστου χώρου. Οι κάτοικοι όμως θεωρούν χαμηλό το πρόστιμο και έχουν κάνει ένσταση επί της απόφασης με βάση την ορθή αξία του αυθαιρέτου.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν μάλιστα σε επιστολή τους προχωρούν σε μία σειρά προτάσεων. Ενδεικτικά ζητούν να γίνει:

1. Ελεγχος από το ΥΠΠΟ και το δήμο όλων των αυθαιρεσιών στην Κάτω Βέργα (Ροβόλα), άμεση διακοπή των αντίστοιχων εργασιών και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

2. Ανάθεση -μετά από διαγωνισμό- του έργου απομάκρυνσης των μπάζων από την παλαιά κοινοτική οδό, επισκευή των ζημιών σε παρόδιες κατοικίες, καλντερίμια και αρχαία αλώνια, σε φρεάτια – μειωτήρες πίεσης του δικτύου ύδρευσης, καθώς και πλήρη αποκατάσταση της βατότητας του παλαιού κοινοτικού δρόμου.

3. Εξασφάλιση συνεργασίας των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Νεότερων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, ώστε να υπάρχει συνεχώς κατάλληλη επίβλεψη, τόσο για την καλή εκτέλεση των εργασιών όσο και για την αποφυγή ζημιών στις αρχαιότητες.

4. Συνδυασμένες ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας και του ΥΠΠΟ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κήρυξης των παραδοσιακών λιθόκτιστων καλντεριμιών, αλωνιών, λιοτριβιών, βρυσών κλπ της Βέργας, ως μνημείων του πολιτισμού και της ζωής στη Σέλιτσα στα χρόνια πριν από τον Απελευθερωτικό Αγώνα, όπου η συμμετοχή των Σελιτσάνων ήταν ξεχωριστή.

5. Συμμετοχή πολιτιστικών – περιβαλλοντικών οργανώσεων της Καλαμάτας και εθελοντών στην προσπάθεια κατοίκων για την διάσωση – αποκατάσταση – ανάδειξη αυτών των μνημείων της ιστορίας και της ζωής στη Βέργα (π.χ. ανακατασκευή του παλαιού λιθόστρωτου κλιμακωτού καλντεριμιού της Ροβόλας στην αρχική μορφή του).

Παράλληλα ήδη έχουν ξεκινήσει αυτοψίες από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, οι οποίες πρόκειται να ετοιμάσουν σχετική έκθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, δεδομένου, ότι με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία (βλ. Περιοδικό “Ιθώμη”, τεύχος 61-62, άρθρο Κ. Μαρκάκη, σελ. 119-125) πιστοποιείται ότι τα καλντερίμια και τα αλώνια είναι άνω των 200 ετών. 

Αυτό που πάντως έχει εξοργίσει τους κατοίκους είναι το γεγονός, ότι από το Δήμο Καλαμάτας στην προσπάθεια να... πέσουν οι τόνοι απάντησαν ότι σκέφτονται να διατηρήσουν τα παράνομα μπάζα στην περιοχή με σκοπό την επιχωμάτωση για την κατασκευή νέου δρόμου, ο οποίος όπως μας είπαν οι διαμαρτυρόμενοι -αν ποτέ γίνει- σχεδιάζεται να έχει κλίση άνω του 40%. 

Το θέμα πλέον επανέρχεται στην επιφάνεια, αφού επίκεινται και νέοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας να προχωρήσει στις δικές του ενισχυτικές ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών και αλωνιών, τα οποία θα δώσουν ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον χρώμα στην περιοχή. Προέχει πάντως να τηρηθεί απαρεγκλίτως η νομιμότητα.