Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 18:45

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Αντίθεση στην αφαίρεση δικαστικής ύλης (βίντεο)

 

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στην αφαίρεση δικαστικής ύλης από τους δικηγόρους και την εκχώρησή της σε άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Αντίθετους βρίσκει τους δικηγόρους και η εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για “φίλτρα” σε δικαστικές υποθέσεις, που θα αφαιρούν το δικαίωμα έφεσης ή προσφυγής στον Άρειο Πάγο. Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Μαργέλης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μαργέλης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στις 20 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, όπου εξήγγειλε ότι εξετάζεται από το υπουργείο πρώτον η δυνατότητα να εισαχθούν “φίλτρα” για τον περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται τόσο σε δεύτερο βαθμό όσο και στον Άρειο Πάγο, και τραγικό το ότι εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης της δικαστικής ύλης, με πιθανή μεταφορά αρμοδιοτήτων σε επιστημονικούς φορείς, όπως για παράδειγμα στους συμβολαιογράφους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας -πρόσθεσε ο Κ. Μαργέλης- είναι κατηγορηματικός:

“Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση συρρίκνωση των δικαιωμάτων του πολίτη αλλά και νέα ενδεχόμενη απώλεια δικηγορικής ύλης. Αντίθετα θα διεκδικήσουμε, υπό τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες για πολλούς συναδέλφους, τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, διεύρυνση η οποία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και θα δώσει επαγγελματική ανάσα στους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη. Θα επιδιωχθεί η επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στις εμπράγματες δικαιοπραξίες καθώς και στις ενοχικές υψηλού αντικειμένου, άλλως η καθιέρωση, για τη σύνταξη συμβολαίου, της θεσμοθέτησης του πιστοποιητικού νομικού ελέγχου από δικηγόρο, αντίστοιχα με άλλα των μηχανικών.

Πιστεύουμε ότι έχει φθάσει η ώρα, αφού ήδη οι ένορκες βεβαιώσεις για δικαστική χρήση γίνονται και από δικηγόρους, να συντάσσονται και τα πληρεξούσια έγγραφα και από δικηγόρους”.

 

ΟΧΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ

Ενα άλλο θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΚ είναι η αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, να μην γίνεται ποινική νομοθέτηση κάτω από την πίεση της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης. “Το ποινικό δίκαιο είναι ίσως ο κλάδος δικαίου όπου επιβάλλεται εντονότερα η νομοθετική σταθερότητα. Ο ποινικός νόμος δεν μπορεί να υποκύπτει στις πιέσεις της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης, ακόμα και υπό το βάρος εγκλημάτων που προκαλούν έντονη δημόσια συζήτηση, ή και αποτροπιασμό λόγω των συνθηκών τέλεσής τους. Ο Ποινικός Κώδικας είναι νομοθέτημα μακράς πνοής και πρέπει να αξιολογείται με νηφαλιότητα. Η εν θερμώ νομοθέτηση, που συνήθως εργαλειοποιείται και εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής επικοινωνιακής διαχείρισης της δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις, εγκυμονεί τον κίνδυνο άστοχων παρεμβάσεων και αξιολογικών αντινομιών” παρατήρησε σχετικά με το εν λόγω θέμα ο Κώστας Μαργέλης.

Και πρόσθεσε πως ενδεικτικό είναι “ότι ενώ έχουμε σημαντικό ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη, δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας. Από την άλλη πλευρά ο ποινικός νομοθέτης εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα όταν από την μία πλευρά αυστηροποιεί την ποινική αντιμετώπιση πλειόνων ετερόκλητων συμπεριφορών και από την άλλη διαχρονικά εισάγει «αποσυμφορητικές διατάξεις» αθρόας παραγραφής εγκλημάτων ή κατ’ εξαίρεση υφ’ όρων απόλυσης καταδίκων, με αδικαιολόγητα ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει το δικηγορικό σώμα”.

Ν.Κ.