Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 12:15

Εντός του έτους το Δημοτικό Κοινωνικό Κομμωτήριο στην Καλαμάτα

«Σάρκα και οστά» πρόκειται να πάρει εντός του 2022 η δομή Δημοτικού Κοινωνικού Κομμωτηρίου στην Καλαμάτα.

Η ιδέα αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου για την εξυπηρέτηση πολιτών που έχουν ανάγκη και σύμφωνα με κριτήρια που θα τεθούν από την αρμόδια Υπηρεσία Πρόνοιας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου ανταποκρίθηκε θετικά η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών Καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας Κέλλυ Φερέτου, σημειώνοντας ότι τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, όταν ολοκληρωθεί και εξοπλιστεί, θα αναλάβουν εθελοντικά επαγγελματίες - μέλη του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών. Όπως είπε η ίδια μιλώντας στην «Ε», έχει βρεθεί ήδη ο χώρος που θα στεγάσει τη συγκεκριμένη δομή, με τα επόμενα βήματα να αφορούν την ηλεκτροδότησή του, την τοποθέτηση υδραυλικού εξοπλισμού και την ανάλογη διαμόρφωσή του. «Από την πλευρά μου βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες με σχετικά προϊόντα που θέλουν να προσφέρουν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ουσιαστικά η παροχή αυτή δεν θα αφορά όλο τον κόσμο αλλά άτομα με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια» ανέφερε, τονίζοντας πως δεν θα πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες, όπως βάψιμο, εστιάζοντας στο λούσιμο, στο κούρεμα και στο ανδρικό ξύρισμα, ούτως ώστε ένας άνθρωπος να είναι αξιοπρεπέστατος νιώθοντας όμορφα χωρίς να χρειάζεται να διαθέσει χρήματα. «Το εγχείρημα αυτό θα αγκαλιαστεί από αρκετούς συναδέλφους, οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να το στηρίξουν» δήλωσε.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των κομμωτηρίων στην Καλαμάτα και τις οδηγίες που τηρούν από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η Κέλλυ Φερέτου στάθηκε στις αποστάσεις που ισχύουν στους χώρους και τις καθημερινές δυσκολίες που προκύπτουν στην πράξη, όπως και στο γεγονός πως μπορεί κάποιος πελάτης ή πελάτισσα να περιμένει έξω από το κουρείο/κομμωτήριο παρότι έχει κλείσει ραντεβού, μιας και ιδίως στις γυναίκες μια επίσκεψη μπορεί να πάρει παράταση. «Στο ενδεχόμενο αυτό μπορεί να πούμε στον αμέσως επόμενο πελάτη που του έχουμε ορίσει εξ αρχής μια ώρα να περιμένει απ’ έξω, κατάσταση άβολη ιδίως τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές» σημείωσε, τονίζοντας το παράδειγμα των γιορτών, όπου η κίνηση πριν τα Χριστούγεννα ήταν πιο αυξημένη, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν τέτοιες καθυστερήσεις. «Με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα είμαστε ουσιαστικά σε μορφή lockdown και παράλληλα ανοιχτοί. Πριν εμφανιστεί ο Covid, το 2020 φαινόταν πολύ ελπιδοφόρο, λόγω της ανάπτυξης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Οι περιορισμοί ωστόσο της πανδημίας χτύπησαν το επάγγελμά μας. Όταν για παράδειγμα ματαιώθηκαν οι γάμοι είχαμε μεγάλη πτώση, όπως και πριν λίγες μέρες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ματαιώθηκαν τα ρεβεγιόν και μπήκε απαγορευτικό στη διασκέδαση. Όλα αυτά είναι αλυσίδα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκύψουν πολλές ακυρώσεις, σε ένα διάστημα όπως αυτό των γιορτών που στηρίζαμε πολλά για να ανακάμψουμε» συμπλήρωσε η Κέλλυ Φερέτου, υπογραμμίζοντας πως το χειρότερο δεδομένο για τον κλάδο είναι πως έχει χαθεί η συχνότητα, καθώς η καραντίνα έκανε έναν αριθμό πελατών να καλλωπίζονται οι ίδιοι στα σπίτια τους με μέσα που αγόραζαν οι ίδιοι, μη έχοντας άλλη επιλογή μιας και ορισμένα επαγγέλματα δεν σταμάτησαν ποτέ τη ροή τους.

ΤΑ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙΑ «ΒΡΑΧΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Σε συνέχεια όσων είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών Καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο κορονοϊός, ένα από τα διαχρονικά κοινά μυστικά τα οποία διογκώθηκαν λόγω των περιορισμών είναι τα λεγόμενα “βαλιτσάκια”. «Για το θέμα αυτό φωνάζαμε πάντα, ωστόσο από τη στιγμή που η πανδημία έκανε την εμφάνισή της, το είδαμε δυστυχώς να γίνεται κατά κόρον. Με τα προϊόντα να είναι εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν αλλοιωμένα στον εκάστοτε πελάτη, η όλη διαδικασία προφανώς και δεν γίνεται σωστά, πέραν του γεγονότος πως είναι παράνομη. Γι’ αυτό και το περασμένο διάστημα βγήκε μέσω ΦΕΚ η οδηγία να απαγορευτούν οι επαγγελματικές βαφές σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ωστόσο μετά από μία εβδομάδα η οδηγία αυτή αναιρέθηκε, με μόνο “παράθυρο” να μπορεί κάποιος να αγοράζει μόνο ένα τεμάχιο, εξέλιξη χωρίς λογική μιας και μετά από κάποιες διαδοχικές επισκέψεις στο κατάστημα από τον ίδιο ή άλλο πρόσωπο, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει όλα όσα χρειάζονται» εξήγησε υπενθυμίζοντας πως στις εν λόγω επισκέψεις τίθεται και το θέμα της υγείας, μιας και ο εργαζόμενος ή ο πελάτης μπορεί να είναι φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει.

ΕΞOIΚEΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ - ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΣΤ

Από πλευράς επίδειξης πιστοποιητικών ή τεστ από τους πελάτες, η ίδια υποστήριξε πως λόγω του γεγονότος πως τα κομμωτήρια δεν είναι οι μοναδικοί χώροι που χρειάζεται κάποιος να δείξει κάποιο αρχείο ή χαρτί για να εισέλθει, οι πελάτες σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη διαδικασία. «Προφανώς για τους επαγγελματίες δεν είναι εύκολη, καθώς προστίθεται μια επιπλέον δουλειά στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πρέπει να διακόψουν κάτι που κάνουν για να τσεκάρουν τα πιστοποιητικά. Παράλληλα, αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, μπορεί κάποιοι άνθρωποι να κάνουν έτσι και αλλιώς rapid test για τη δουλειά τους κάθε εβδομάδα και να χρησιμοποιούν το ίδιο και για τις υπόλοιπες ανάγκες τους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν αρκετές κυρίες φερ’ ειπείν που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν εργάζονται, με αποτέλεσμα να επωμίζονται ένα επιπλέον κόστος για να κάνουν ένα τεστ 48 ωρών. Ετσι, οι εν λόγω πελάτισσες έχουν μειώσει την επισκεψιμότητά τους στους χώρους μας, ιδίως όταν δεν έχουν κάποια άλλη υποχρέωση για να το χρησιμοποιήσουν, μπαίνοντας στο δίλημμα για το αν πρέπει να χαλάσουν χρήματα για το σκοπό αυτό» διευκρίνισε.