Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 17:11

Ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Παλαιόχουνη

Με την… υποδοχή των πρώτων ποσοτήτων σκουπιδιών από τον Δήμο Τρίπολης ξεκίνησε τη Δευτέρα η πιλοτική λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη.

Στη συγκεκριμένη μονάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων της Αργολίδας, της Κορινθίας και των 2/3 της Αρκαδίας.

“Πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι “μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπάθειας απαλλασσόμαστε από το άγος των σκουπιδιών που μας ντρόπιαζε όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς”. Παράλληλα ο περιφερειάρχης επισήμανε την αγαστή συνεργασία που υπήρξε ώστε να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα που διασφαλίζει το περιβάλλον, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς την ΤΕΡΝΑ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της “Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου” Γιώργος Αγραφιώτης χαρακτήρισε τη μονάδα της Παλαιόχουνης ως “την πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι η τελική της δυναμικότητα φθάνει τους 110.000 τόνους τον χρόνο. Πρόσθεσε ότι είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ως προϊόντα της επεξεργασίας αποδίδει 6 τύπους ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ενώ παράγει και ενέργεια “ίση με αυτή που δαπανά, έτσι ώστε να καταγράφει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Παρόντες στην πρώτη ημέρα λειτουργίας ήταν ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης.