Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 18:46

Ειδικά μέτρα πυροπροστασίας για Αρχαία Μεσσήνη και Επικούριο Απόλλωνα

 

Η Αρχαία Μεσσήνη και ο Επικούριος Απόλλωνας είναι ανάμεσα στους 11 αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη τρωτότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της ασφάλειας των αρχαιολογικών χώρων και της θωράκισής τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, με τους δημάρχους και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται 11 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούριου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και οι τεχνικοί της Πολιτικής Προστασίας πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας και πυροπροστασίας για τους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, από τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού θα επιλέξει ποια θα υλοποιήσει (π.χ. συντήρηση ή προσθήκη πυροσβεστικών κρουνών, δημιουργία συστήματος ειδοποίησης επισκεπτών). Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναλάβει την περίμετρο των περιφράξεων δημιουργώντας μία αντιπυρική ζώνη 100 μέτρων γύρω από αυτούς.