Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 07:47

Πεινάνε 224 οικογένειες Μεσσήνιων τσιγγάνων

Πεινάνε πάνω από 1.000-1.500 τσιγγάνοι, μέλη των 224 οικογενειών τσιγγάνων που ζουν στη Μεσσηνία, σε υποτυπώδεις οικισμούς. Αυτό προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που προέκυψαν από την απογραφή των τσιγγάνων του νομού, από την υπηρεσία Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία δεν περιλαμβάνει τις οικογένειες που ζουν μεμονωμένα, εκτός μικρών ή μεγάλων οικισμών.

Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν κεντρικά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν ολοκληρωθεί η απογραφή και στους άλλους νομούς με στόχο να ληφθούν μέτρα.

Να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος οικισμός με τον μεγαλύτερο πληθυσμό τσιγγάνων σε όλο το νομό είναι αυτός της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, όπου σύμφωνα με την απογραφή οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι πολύ κακές, με βασικότερο πρόβλημα την έλλειψη χώρων υγιεινής. 

Η Πρόνοια ολοκλήρωσε την απογραφή το προηγούμενο διάστημα, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο για κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Ιωάννη Κωνσταντόπουλο, η κατάσταση είναι τραγική σε κάθε περίπτωση, ενώ στάθηκε και σε περιπτώσεις οικογενειών που... λιμοκτονούν, αφού πολλοί δεν έχουν δουλειά και δε βρίσκουν μεροκάματο ούτε στα παλιοσίδερα που μάζευαν. Πολλά παιδιά σταμάτησαν το σχολείο στη διάρκεια της χρονιάς γιατί οι οικογένειες δεν είχαν λεφτά για να αγοράσουν παπούτσια, ρούχα, τετράδια, μολύβια...

Ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλώντας γενικότερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους τσιγγάνους, παρατήρησε πως συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια γίνεται προσπάθεια από περισσότερες οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, όμως ακόμα και η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ακόμα και όσοι είχαν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα πλέον δεν έχουν μεροκάματο, πλην ελαχίστων σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, "που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση" εμπορευόμενοι φρούτα και λαχανικά. Επίσης, πολλές οικογένειες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το νόμο, γεγονός που απαιτεί πρόσθετα έξοδα πέραν της επιβίωσης.

 

Κ.Δ.