Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 20:09

Τα αιτήματα του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας

 

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων εκφράζει ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας για τη διεκδίκηση του πάγιου αιτήματος για επαρκή στελέχωση της Πολεοδομίας.

Σε σχετική τους ανακοίνωση τονίζουν: «Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ.) - διπλωματούχοι μηχανικοί και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. - μηχανικοί τεχνολογικού τομέα από κοινού με την Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α. (εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση) έχουν ξεκινήσει κύκλο κινητοποιήσεων, με αποχή από μια σειρά λειτουργιών των υπηρεσιών δόμησης από 23/1/2023 έως και 13/2/2023 με τα παρακάτω αιτήματα:

  1. Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης με το αναγκαίο προσωπικό - άμεσα νέες προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω ΑΣΕΠ.
  2. Αυξήσεις στις αποδοχές.
  3. Εξοπλισμό των υπηρεσιών δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία.
  4. Νομική υποστήριξη σε κάθε υπηρεσία δόμησης και απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ως Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας, στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματός μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά  προβλήματα που αφορούν στην ανεπαρκή στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης και τα οποία έμμεσα επηρεάζουν αρνητικά και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Αναλυτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του δήμου (6/06/2012,ΦΕΚ Β 1797) οργανώνεται η λειτουργία της Πολεοδομίας, δηλαδή της Υπηρεσίας Δόμησης -όπως μετονομάστηκε- του δήμου, με τις εξής επιμέρους αρμοδιότητες α) Γραφείο έκδοσης αδειών β) Γραφείο ελέγχου κατασκευών γ) Γραφείο πολεοδομικών εφαρμογών. Επομένως προβλέπεται να ασκούνται από την Υπηρεσία Δόμησης όλες οι αρμοδιότητες που ασκούσε η πρώην Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αυτές οι αρμοδιότητες, εκτός από την έκδοση των οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των αυθαιρέτων, κυρίως έχουν να κάνουν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό στα όρια του καλλικρατικού δήμου. Δηλαδή περιλαμβάνουν έλεγχο και έγκριση για Γ.Π.Σ. ή ΣΧΟΟΑΠ, μελέτες επεκτάσεων σχεδίων και οικισμών, πολεοδομικές μελέτες και πράξεις εφαρμογής, απαλλοτριώσεις εντός σχεδίων και οικισμών, οριοθέτηση οικισμών, τροποποίηση και αναθεώρηση ρυμοτομικών σχεδίων, διαγράμματα εφαρμογής, έλεγχο και εφαρμογή οικοδομικών γραμμών και πολλά άλλα.

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας έχει αρμοδιότητα για μια γεωγραφικά μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τρία μεγάλα αστικά κέντρα και πλήθος από οικισμούς διαφόρων μεγεθών και σημασίας (είναι 9 ρυμοτομικά σχέδια πόλεων και 70 οικισμοί). Επίσης έχει αρμοδιότητα και για την εκτός σχεδίων και οικισμών περιοχή που περιλαμβάνει εκτάσεις αγροτικές, δασικές, αιγιαλούς, παραλίες, ευαίσθητες περιοχές και οικοσυστήματα, προστατευόμενες περιοχές NATURA, ρέματα και πολλά άλλα.

Η Υπηρεσία Δόμησης Τριφυλίας έχει μόνο έναν μηχανικό, εκτός του προϊσταμένου, ενώ για τα ελάχιστα των αρμοδιοτήτων της απαιτούνται τρεις μηχανικοί και οπωσδήποτε τοπογράφος μηχανικός.

Και βέβαια τα γενικότερα προβλήματα της ακρίβειας, των χαμηλών αποδοχών, της πολυδαίδαλης πολεοδομικής νομοθεσίας κ.ά. επιβαρύνουν την άσκηση του επαγγέλματός μας και αποδυναμώνουν τον κοινωνικό μας  ρόλο ως επιστήμονες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, εκπροσωπώντας το σύνολο των μηχανικών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή της Τριφυλίας:

  1. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων.
  2. Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου μας με δύο επιπλέον μηχανικούς και έναν τοπογράφο μηχανικό, καθώς και τον εξοπλισμό της υπηρεσίας με σύγχρονα μέσα και εργαλεία».