Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 19:10

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών κατά της ατομικής αξιολόγησης (βίντεο)

 

Την αντίδρασή τους στην υπουργική απόφαση για την ατομική αξιολόγηση εξέφρασαν χθες αρκετοί κυρίως δάσκαλοι, αλλά και καθηγητές της Μεσσηνίας, σε συγκέντρωση στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, συμμετέχοντας χθες με μεγάλο ποσοστό, στην 24ωρη απεργία.

Σημείωσαν ότι “αυτή  η αξιολόγηση εκβιάζει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να την αποδεχθούν, προκειμένου να πάρουν το χαρτί της μονιμοποίησης” και ζήτησαν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που εργάζονται 15 χρόνια ως αναπληρωτές.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.

Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Δημήτρης Σουρίλας δήλωσε πως τάσσονται “κατά της αξιολόγησης που θέλει να εφαρμόσει από τους νεοδιόριστους η κ. Κεραμέως” και σημείωσε: “Επρεπε οι συνάδελφοι να έχουν μονιμοποιηθεί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Θα έχουμε και άλλες κινητοποιήσεις και πιστεύουμε ότι θα το καταλάβει το υπουργείο Παιδείας ότι έχει πέσει σε σφάλμα για τους νεοδιόριστους”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά παρατήρησε ότι “σήμερα ζούμε μια ιστορική μέρα, η απεργία μας έχει μεγάλη συμμετοχή. Τα ποσοστά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν το 60% και είναι αναμενόμενο, γιατί το υπουργείο με αυτή την κίνηση κάνει ματ” και σημείωσε: “Στην εκπνοή του χρόνου αυτής της κυβέρνησης έρχεται η Νίκη Κεραμέως να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης ανισομερώς στην πανελλαδική επικράτεια. Χωρίς να έχουν προλάβει να τελειώσουν τις διαδικασίες να οριστούν οι σύμβουλοι, ξεκινάει τύποις μια αξιολόγηση   στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στο Βόρειο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα”.

Επεσήμανε πως “αυτή  η αξιολόγηση εκβιάζει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να την αποδεχθούν, προκειμένου να πάρουν το χαρτί της μονιμοποίησης. Εκβιάζει εκπαιδευτικούς που τα τελευταία 10 και 15 χρόνια  έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχουν στηρίξει το δημόσιο ελληνικό σχολείο, έχουν πάρει έναν σκασμό προσόντα κι έρχεται η υπουργός να πει, ότι για να γίνουν κανονικοί δάσκαλοι των παιδιών μας, που είναι χρόνια τώρα, θα πρέπει να αποδεχθούν να έχουν σκυμμένο το κεφάλι”.

Η πρόεδρος των δασκάλων σημείωσε ότι “είναι απαράδεκτη η υπουργική απόφαση, γιατί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα από αυτά που έχει το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν μειώνει τα παιδιά στα τμήματα, δεν δίνει χρήματα στα σχολεία που τα έχουν τεράστια ανάγκη, οι υποδομές καταρρέουν, οι δήμοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να συντηρήσουν τόσα σχολεία, λείπουν εποπτικά μέσα, κρίσιμα πράγματα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Το 2023 συζητάμε αν έχουμε φωτοτυπικό χαρτί, αν λειτουργούν τα φωτοτυπικά μηχανήματα, αν έχουμε υπολογιστές. Να το πάρει πίσω η κυβέρνηση”.

Ο γραμματέας του συλλόγου Διονύσης Ψαλλίδας ανέφερε ότι “δεν είναι δυνατόν ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία 15 χρόνων και να βρεθεί ένας αξιολογητής μέσα σε δύο ώρες σε μια τάξη που δεν ξέρει το υπόβαθρο, την οικογενειακή κατάσταση των παιδιών που βρίσκονται, να αξιολογήσει και να πάρει αποφάσεις”. Παρατήρησε πως “αξιολογούμαστε κάθε μέρα απέναντι στα παιδιά μας, στους γονείς και σε όλες τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουμε μέσα στην τάξη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να σταματήσουμε αυτό που πάει να γίνει. Αγωνιζόμαστε για το δημόσιο σχολείο. Δεν θέλουμε να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και ο διευθυντής να τρέχει να βρίσκει χορηγούς για να δουλέψει το σχολείο του. Εχουμε δημόσια εκπαίδευση. Να φροντίσει το κράτος τα σχολεία να έχουν όλη την υλικοτεχνική υποδομή, ό,τι χρειάζεται”.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς εξέφρασε τη συμπαράσταση του Ν.Τ. και ζήτησε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στην εκπαίδευση.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάχθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Αρης Κομπότης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο και μίλησε για σοβαρά προβλήματα στις υποδομές των σχολείων.

Γ.Σ.