Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 17:20

Ταλαιπωρία από τη διακοπή υδροδότησης στην Κυπαρισσία

Απίστευτη ταλαιπωρία έχουν υποστεί κάτοικοι της Κυπαρισσίας με το πρόβλημα στην υδροδότηση που υπάρχει σε τμήμα της πόλης από την Παρασκευή το πρωί.

Χθες το πρωί με την τοποθέτηση εξωτερικού αγωγού αποκαταστάθηκε το πρόβλημα σε ένα μεγάλο τμήμα, ωστόσο ακόμη και το μεσημέρι κάποια σπίτια παρέμεναν χωρίς νερό. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Τριφυλίας πάντως από το πρωί της Παρασκευής και μέσα στο Σαββατοκύριακο δουλεύοντας ακόμα και τις νυχτερινές ώρες προσπαθούσαν να δώσουν λύση.

Το αρχικό σπάσιμο που υπήρχε σε κεντρικό αγωγό αντιμετωπίστηκε την Παρασκευή, ωστόσο ακολούθησαν αλυσιδωτά προβλήματα σε μέρος του δικτύου της Άνω Πόλης, τα οποία δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν λόγω της πολυπλοκότητας και της παλαιότητας του δικτύου. Η αγανάκτηση των κατοίκων ήταν έκδηλη, καθώς υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία μένοντας τόσες ημέρες χωρίς νερό.

Σχετική ανακοίνωση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει έγινε χθες από τη ΔΕΥΑΤ στην οποία αναφέρεται: «Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔΕΥΑΤ για διακοπή νερού στην Άνω Πόλη, σας ενημερώνουμε εκ νέου πως σειρά προβλημάτων σε αγωγό ύδρευσης οδήγησε σε πολύωρη διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Τεχνικοί της ΔΕΥΑΤ αποκατέστησαν άμεσα την αρχική βλάβη (θραύση αγωγού), όμως λόγω της βλάβης αυτής υπήρξε εισροή αδρανών υλικών στο δίκτυο, που προκάλεσαν εμφράξεις. Την ίδια ημέρα έγινε έρευνα για τον εντοπισμό των εμφράξεων και αντικατάσταση παλαιών εξαρτημάτων του αγωγού (βάνες) που έσπασαν. Το πρόβλημα όμως παρέμεινε και έτσι πραγματοποιήθηκε ξεβούλωμα του αγωγού με χρήση αποφρακτικού μηχανήματος και αντικατάσταση τμημάτων του σε δυσπρόσιτα σημεία.

Σήμερα η υδροδότηση δεν έχει επανέλθει πλήρως σε κάποιο τμήμα της Άνω Πόλης και έτσι αποφασίστηκε η αντικατάσταση 100 μέτρων του αγωγού και τοποθέτηση νέου δικτύου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα έως το απόγευμα.
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ εργάζονται αδιάκοπα από την Παρασκευή, νυχθημερόν, καταβάλλοντας προσπάθειες για την επαναφορά της υδροδότησης. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και την κατανόηση των πολιτών, αναφέροντας πως το δίκτυο ύδρευσης της Άνω Πόλης εκτός του ότι είναι παλαιό, διέρχεται από ιδιωτικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και δυσπρόσιτα μέρη, ενώ σε πολλά σημεία του εφάπτεται με δίκτυα αποχέτευσης, δίκτυα τηλεφώνου, ρεύματος και ιδιωτικά δίκτυα άρδευσης. Όλα αυτά δυσχεραίνουν τις προσπάθειές μας για επίλυση των βλαβών που προκύπτουν».

Σχετική ανακοίνωση υπήρξε και από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, στην οποία τονίζεται: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στο δίκτυο υδροδότησης της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΥΑΤ, που δουλεύουν ακατάπαυστα, ακόμα και τη νύχτα, με τη βοήθεια προβολέων, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Και αυτό, διότι πρόκειται για ζημιές που δεν είναι επιφανειακές, αλλά σε βάθος και επιβάλλεται να αντικατασταθούν κομμάτια του αγωγού ύδρευσης. Δεδομένου δε ότι από τα σημεία των βλαβών περνούν και άλλα δίκτυα ύδρευσης, επίσης το δίκτυο αποχέτευσης, αλλά και οπτικές ίνες, η αποκατάστασή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σημαντικό επίσης είναι ότι πρόκειται για ένα αχαρτογράφητο δίκτυο, μέρος του οποίου περνά από τα καλντερίμια της Άνω Πόλης, που αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους και από άλλα δυσπρόσιτα μέρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης.

Καμία αδιαφορία και ολιγωρία τόσο από πλευράς δήμου όσο και από πλευράς ΔΕΥΑΤ δεν έχει υπάρξει και είμαστε σε αυτό κατηγορηματικοί. Είναι άδικο και να το σκεφτεί κάποιος αυτό, κυρίως για το εργατικό προσωπικό της ΔΕΥΑΤ, που υπερβάλλει εαυτόν κάτω από αντίξοες συνθήκες για την επαναφορά της υδροδότησης.

Συμμεριζόμαστε πλήρως τη δυσκολία και αγανάκτηση των κατοίκων και τους παρακαλούμε για την κατανόηση και υπομονή τους μέχρι πλήρους αποκαταστάσεως της βλάβης στο δίκτυο υδροδότησης».

Κ.Μπ.