Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 08:47

Τηλεφωνική γραμμή για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία (βίντεο)

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

“Προσφορά, χαρά, αλληλεγγύη, συντροφιά, δύναμη…”. Με τις λέξεις αυτές περιγράφουν οι εθελοντές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας το “Φιλία σε κάθε Ηλικία”: Τη γραμμή για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία 210 6101300, που οι εθελοντές της δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης με ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και δεν έχουν κάποιον να μιλήσουν. Ένα τηλεφώνημα δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά· κάποιοι ηλικιωμένοι δεν θα πουν ποτέ το όνομά τους, ενώ άλλοι είχαν πριν το Πάσχα, μέσα από μια συλλογική δράση, ακόμη και την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους εθελοντές και να συναναστραφούν τόσο μαζί τους όσο και μεταξύ τους.

Οι εθελοντές είναι σημαντικό στοιχείο του προγράμματος και μπορεί να συμμετέχει όποιος με ευαισθησία επιθυμεί να προσφέρει στην τρίτη ηλικία. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Μάιο του 2025, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής “Prolepsis” και τη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού Les Petits Frères des Pauvres (PFP) στη Γαλλία, έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό με εμπειρία σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων που παρέχει τεχνογνωσία και καθοδήγηση σε θέματα εκπαίδευσης και εφαρμογής.

 

ΔΕΣΜΟΙ “ΦΙΛΙΑΣ”

Οι εθελοντές του προγράμματος δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα, εξειδικευμένες γνώσεις ή δεξιότητες (π.χ. ιατρός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.ά.), καθώς σκοπός είναι η ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση, επικοινωνούν τηλεφωνικά με μοναχικούς ηλικιωμένους σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι τους κρατούν συντροφιά και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους, δημιουργώντας σχέσεις φιλίας μαζί τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζει και συλλογικές δράσεις οι οποίες στοχεύουν στη σωματική, πνευματική και κοινωνική ενδυνάμωση, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αποξένωσης των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 22,6% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ 550.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν ιδιαίτερη μοναξιά και κοινωνική απομόνωση, ενώ το 22,8% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας -καθώς τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, τις οποίες προκαλούν η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί, η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε και το αίσθημα μοναξιάς εντάθηκε.

 

Κύριες δράσεις του προγράμματος είναι:

α) Η διασύνδεση ηλικιωμένων με εθελοντές με στόχο την επικοινωνία και τη δημιουργία δεσμών φιλίας. Οι εθελοντές προσφέρουν στους ωφελούμενους ηθική και συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας (ή επισκέψεων), και

β) Η Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία 210 6101300, η οποία λειτουργεί Δευτέρα µε Παρασκευή από τις 11 π.µ. έως τις 8µ.µ. Η γραµµή στελεχώνεται από εθελοντές, λειτουργεί ανώνυµα και έχει αστική χρέωση.

 

Συμμετοχή στο “Φιλία σε κάθε Ηλικία”:

Εάν είστε άνω των 65 ετών και νιώθετε μοναξιά ή γνωρίζετε κάποιον ηλικιωμένο που ζει μόνος και σπάνια δέχεται επισκέψεις ή δεν έχει κάποιον να συνομιλήσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο “Prolepsis” στο 210 6255700 ή να στείλετε email: info@filiasekatheilikia.gr, ή ακόμη να συμπληρώσετε διαδικτυακά τη φόρμα επικοινωνίας στο https://filiasekatheilikia.gr/invite/

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα ως εθελοντές μπορείτε να ανατρέξετε για πληροφορίες: https://filiasekatheilikia.gr/

 

* Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με δήμους και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα. Ιδρυτικός δωρητής είναι το  “ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα” και χρυσός χορηγός η NN Hellas.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 14 χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η πρωτοβουλία παγκοσμίως.