Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 08:30

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Θαν. Πατικόπουλος παρουσιάζει τις ανάγκες της κίνησης στην Καλαμάτα - Αναγκαία η κυκλοφοαριακή και συγκοινωνιακή μελέτη

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Σίγουρα χρειάζεται καινούργια κυκλοφοριακή μελέτη, θα βοηθήσει πολύ την πόλη μας. Και θα έλεγα πως χρειάζεται μια τέτοια μελέτη συγκοινωνιακή και στον Δήμο Καλαμάτας”, σημειώνει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας Θανάσης Πατικόπουλος.

Εκτιμάει πως δικαιώθηκαν οι επεκτάσεις στη Μικρή Μαντίνεια και στο Νοσοκομείο, δηλώνει ότι το Αστικό είναι έτοιμο για τη νέα γραμμή (νούμερο 8) στην πόλη και την επέκταση στη Θουρία. Επίσης είναι και θετικό στο τραμ.

 

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Θαν. Πατικόπουλος: 

Παρατηρεί ότι “δικαιώθηκαν οι επεκτάσεις στη Μικρή Μαντίνεια και στο Νοσοκομείο” και διευκρινίζει: “Η Μαντίνεια εξυπηρετείται από το 2018. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται με 7 δρομολόγια την ημέρα, από τον επόμενο μήνα θα τα κάνουμε ανά μία ώρα. Οσον αφορά το νοσοκομείο, εξυπηρετεί όλο τον αστικό ιστό της Καλαμάτας, όλος ο κόσμος έχει ευχαριστηθεί αυτή την επέκταση. Εχει ωφελήσει πάρα πολύ. Με 1,10 ευρώ ο κάτοικος της Μικρής Μαντίνειας μπορεί να φύγει και να φθάσει στο Νοσοκομείο ή σε όποιο άλλο σημείο της Καλαμάτας, όπως για παράδειγμα στην Παραλία”.

 

Για το θέμα της νέας γραμμής 8 στην πόλη μας απαντά ότι “οι τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου ήταν ότι μετά το Πάσχα θα λειτουργήσει η γραμμή. Αυτό ξέρω δεν μπορώ να πω κάτι άλλο” και ενημερώνει: “Το Αστικό είναι έτοιμο από την αρχή της πρότασης. Μιλάμε για λεωφορείο ανά μισή ώρα, από το πρωί έως το βράδυ. Θα ξεκινάει από την οδό Μαρίας Κάλλας, θα κατεβαίνει από το Πανεπιστήμιο, Λακωνικής, Ηρώων, Κρήτης, Ακρίτα, Βασ. Γεωργίου και θα καταλήγει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η επιστροφή της διαδρομής είναι δυτικά του σταθμού, από Ύδρας, Βασ. Ολγας, Ακρίτα και η αντίστροφη διαδρομή”. Θεωρεί ότι “είναι μια νέα γραμμή και θα πρέπει να τη βοηθήσει και ο κόσμος, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την αποσυμφόρηση του κέντρου της Καλαμάτας. Θα πρέπει να μάθει και ο κόσμος να μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα βοηθήσει σε πολλά πράγματα στην πόλη η γραμμή”.

 

Για το θέμα της επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας στη Θουρία δήλωσε:

“Δεν ξέρουμε τίποτα. Νομίζω ότι θα γίνει και τρίτο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ξέρουμε τι αποφάσεις θα βγουν. Και σε αυτό το κομμάτι είμαστε έτοιμοι, εφόσον, όμως, μας δώσουν το οκέι. Το έχουμε πει από την αρχή, ότι η εξυπηρέτηση της Θουρίας θα γίνεται με τα δρομολόγια του Νοσοκομείου. Με επέκταση θα γίνει, δηλαδή, ανά μισή ώρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ”.

 

Για την ανάγκη κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη με βάση την εμπειρία από αυτά που συναντούν  καθημερινά, σημειώνει: “Τα προβλήματα είναι καθημερινά, πολύ μεγάλα. Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν μπορούν να εκτελεστούν τα δρομολόγια, ο κόσμος αγανακτεί, περιμένει μέσα στα λεωφορεία εγκλωβισμένος, από διάφορους που έχουν κλείσει τον δρόμο. Σίγουρα χρειάζεται καινούργια κυκλοφοριακή μελέτη, θα βοηθήσει πολύ την πόλη μας. Και θα έλεγα πως χρειάζεται μια τέτοια μελέτη συγκοινωνιακή και στον Δήμο Καλαμάτας”.

Συμπληρώνει ότι “το Αστικό ΚΤΕΛ μπορεί να εξυπηρετήσει όλο τον Δήμο Καλαμάτας. Προς το παρόν κάποια χωριά εξυπηρετούνται από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Δεν έχουμε προτάσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε. Προφανώς οι άνθρωποι των χωριών εξυπηρετούνται πολύ καλά από τον φορέα του Υπεραστικού, οπότε δεν τίθεται θέμα”.

 

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Υπεραστικό αναφέρει ότι “η δουλειά του Υπεραστικού είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας. Εμείς εξυπηρετούμε τον αστικό ιστό της πόλης και το Υπεραστικό την περιφέρεια”.

 

Για την περίπτωση κοινής συνεργασίας για τη γραμμή της Θουρίας εκτιμά πως “δεν θα μπορούσε, γιατί δεν θα ήταν βιώσιμη η γραμμή. Αν πηγαίνουν και οι δύο φορείς στη Θουρία, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο αυτό. Αλλωστε και από τον νόμο δεν νομίζω να επιτρέπεται”.

 

Για τη συμμετοχή του Αστικού σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, δηλώνει πως “είμαστε θετικοί στο τραμ, πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει. Ομως, θα θέλαμε να το πάμε βήμα - βήμα όλο αυτό, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο και για την Καλαμάτα και για μας ως φορέα. Δηλαδή, θα θέλαμε να γίνουν κάποιες μελέτες, για να δούμε κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμο. Δεν είναι άσχημη ιδέα, αλλά θα θέλαμε να τη δούμε σιγά - σιγά. Να δούμε αν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ιδέα του τραμ”.

 

Για τη Ναυαρίνου μετά το έργο της ανάπλασης και της μονοδρόμησης παρατηρεί ότι “η λύση της Ναυαρίνου είναι να υπάρχει το παρκάρισμα που επιτρέπεται, αλλά όχι το διπλοπαρκάρισμα” και προσθέτει: “Η ανάπλαση είναι κάτι όμορφο, αρέσει και μπορεί να είναι και η επέκτασή της μαζί με τη μονοδρόμηση, αλλά η επιστροφή του λεωφορείου; Από την Κρήτης δεν μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, γιατί είναι πολύ μακριά, είναι 350 με 400 μέτρα από τη Ναυαρίνου. Ενας ηλικιωμένος, μια μητέρα με παιδιά να περπατήσει από τη Ναυαρίνου 400 μέτρα μέσα στον ήλιο με 40 βαθμούς, νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να ανοιχθούν οι πάνω δρόμοι. Να βελτιωθεί η οδοποιία, γιατί βρίσκουν και τα ΙΧ. Υπάρχουν χώροι πάρκινγκ, να χρησιμοποιηθούν. Για να μεταφερθούν, να φύγουν τα αυτοκίνητα από τη Ναυαρίνου. Η Κρήτης δεν είναι λύση για επιστροφή, είναι οι πάνω από τη Ναυαρίνου δρόμοι”.

  

Για τη δημιουργία πάρκινγκ βαρέων οχημάτων συμφωνεί, λέγοντας “ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την πόλη μας, γιατί πρέπει να την νοικοκυρέψουμε. Δεν είναι λογικό τα λεωφορεία του Αστικού και του Υπεραστικού να είναι σταθμευμένα στους δρόμους. Θα είναι ένα νοικοκυριό, μια πολύ καλή πρόταση”.

 

Τέλος, για την κατάσταση στους δρόμους της Καλαμάτας ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Θαν. Πατικόπουλος σημειώνει: “Είναι μια χαοτική κατάσταση. Τώρα τελευταία βλέπω ότι η Δημοτική Αστυνομία βοηθάει σε αυτό το κομμάτι όσο μπορεί, αλλά βλέπω έλλειψη από την Τροχαία. Η Τροχαία κάποιες ώρες αιχμής θα πρέπει να κάνει ρύθμιση κυκλοφοριακή, που δεν μπορεί να κάνει η Δημοτική Αστυνομία.  Ειδικότερα με την Αθηνών είναι χαοτική η κατάσταση. Εκεί θα γίνει σοβαρό ατύχημα. Καθημερινά το λεωφορείο αναγκάζεται να περάσει τη διπλή διαχωριστική γραμμή με 50 - 60 σπουδαστές, με επιβάτες που πάνε στο Νοσοκομείο”.