Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 20:02

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας για το κλείσιμο της Sprider ΑΕ

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία Sprider Stores Α.Ε., η οποία αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, αφήνοντας στο δρόμο 800 εργαζόμενους (στην πόλη μας 18) οι οποίοι αφ’ ενός βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας αφ’ ετέρου κινδυνεύουν να χάσουν αποζημιώσεις, δεδουλευμένα και ένσημα.

Γι’ αυτά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες της επιχείρησης. Εδώ και αρκετό διάστημα ήταν φανερό ότι θα φτάναμε σ’ αυτήν την κατάσταση γιατί η εταιρεία έκλεινε καταστήματα (και στην πόλη μας), είχε προβεί σε μειώσεις μισθών με αμοιβές της τάξης των 586 €, αλλά και μειώσεις προσωπικού.

Το ΕΚ Καλαμάτας θα συνεχίσει να είναι σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους εργαζόμενους και με παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ έτσι ώστε η εταιρεία να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους, άλλωστε αυτό αναφέρει και στην ανακοίνωσή της, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

Τα αποτελέσματα των μνημονίων μαζί με την μη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τους τραπεζίτες συγκροτούν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι ελληνικές τράπεζες παρά τα 233 δις ευρώ των εγγυήσεων που έλαβαν, παρά τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, συνεχίζουν να έχουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης κλειστές, τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι που είτε βρίσκονται έρμαια στα χέρια απαράδεκτων εργοδοτών, είτε είναι θύματα βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών.

Η σημερινή τραγική θέση των εργαζομένων στα Sprider Stores δείχνει για μια ακόμη φορά την κατάσταση που βρίσκονται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.