Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 11:56

Καλαμάτα: Στους 79 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το ναυάγιο - 104 οι διασωθέντες (συνεχής ενημέρωση)

Στο λιμάνι της Καλαμάτας κατέπλευσε λίγο μετά τις 11:40 π.μ. το σκάφος "Mayan Queen IV", σημαίας Νήσων Κέιμαν, που μετέφερε τους 104 διασωθέντες από το μεγάλο ναυάγιο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα και από όπου έχουν ήδη ανασυρθεί δεκάδες νεκροί.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που αποβιβάστηκαν από το σκάφος ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι, αρκετοί εξ αυτών ξυπόλυτοι και άλλοι σκεπασμένοι πρόχειρα με κάποιες κουβέρτες. Κάποιοι εξ αυτών επιβιβάστηκαν άμεσα σε ασθενοφόρα και μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για περίθαλψη. Ηδη εκεί έχουν μεταφερθεί νωρίτερα με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας 4 άτομα με συμπτώματα αφυδάτωσης και υποθερμίας.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 79, ενώ υπάρχουν φόβοι για ακόμα πιο δραματικό απολογισμό τις επόμενες ώρες. 

Στην Καλαμάτα μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κινητοποίηση των Αρχών είναι πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα, ενδεικτικό και της σοβαρότητας της κατάστασης. Σε κατάσταση συναγερμού πέρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας, καθώς και αυτά της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ενώ έχει κληθεί να βρίσκεται στην υπηρεσίες όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, που έχει φτάσει στην Καλαμάτα μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο της πόλης, έχουν μεταφερθεί συνολικά 17 άτομα, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται και θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί 2 ειδικές μονάδες Ιατρικής Καταστροφών, που αξιολογούν την κατάσταση όλων των διασωθέντων και κρίνουν αν τελικά χρήζουν περαιτέρω ιατρικής βοήθειας.

Στην Καλαμάτα επίσης έχουν μεταβεί κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ανακοινώσεις για την τραγωδία εξέδωσαν επίσης η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.