Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 08:32

Καλαμάτα: 4 συλλήψεις για τη διακίνηση των 64 μεταναστών

Τον γρίφο αναζήτησης των διακινητών φαίνεται πώς έλυσαν χθες αργά το απόγευμα οι λιμενικές αρχές της Καλάμάτας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν σε 4 συλλήψεις για την υπόθεση της διάσωσης 64 μεταναστών από ιστιοφόρο.

Ειδικότερα κατά την προανάκριση προέκυψε ότι πέρα από τους 2 Μαροκινούς, που από την αρχή βάσει στοιχείων θεωρούνταν βασικοί ύποπτοι, εμπλοκή είχαν και ακόμα 2 Ιρακινοί.

Οι συλληφθέντες σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Εξάλλου μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των διασωθέντων προέκυψε ότι τελικά ο αριθμός τους είναι 64, ανάμεσά τους 14 παιδιά (4 νεαρά κορίτσια και 10 αγόρια στην πλειοψηφία τους ηλικίας 16-17 ετών). Παράλληλα υπάρχουν 7 ενήλικες γυναίκες, 4 εκ των οποίων το βράδυ της Τετάρτης μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά με τις οικογένειές τους προέρχονται από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και οι υπόλοιποι (εκτός των 2 Μαροκινών) προέρχονται από το Ιράν.

Οι διασωθέντες ενδέχεται σήμερα το μεσημέρι να αναχωρήσουν με λεωφορεία για Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Επιβεβαιώνεται δε ότι οι 64 είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ όπως αναφέρθηκε και σε προχθεσινό ρεπορτάζ του eleftheriaonline.gr σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων οι μετανάστες ενδέχεται να ταξίδευαν με το ιστιοφόρο έως και 7 ημέρες.

To ιστιοφόρο, που τους μετέφερε παρουσίασε μηχανική βλάβη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου 27 ν.μ. νοτιοδυτικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο, ενώ ήδη το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρτευνας και Διάσωσης του Λιμενικού είχε λάβει ενημέρωση για την παρουσία του ιστιοφόρου στην περιοχή από παραπλέον φορτηγό πλοίο, σημαίας Παλάου.

Δ.Πλ. - Ν.Κ.